Justisbudsjettet på høring:
Menneskelig kontakt i fengsel får dårligere kår med regjeringas forslag til statsbudsjett, advarer fengselsansatte
Fengselsansattes fagforbund advarer Stortinget: – Møtet mellom ansatt og domfelt er det som muliggjør endring, men det er akkurat her regjeringa kutter.
RELASJONSARBEID: Den aktive kontakten mellom mennesker, her i Bergen fengsel, er en arbeidsform under press, advarer de fengselsansattes forbund, NFF.
Eirik Dahl Viggen
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
– Regjeringa har på nytt ikke tatt inn over seg den kritiske bemanningssituasjonen i kriminalomsorgen, konkluderte allerede i første setning leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Asle Aase under tirsdagens høring i Stortingets justiskomité.
– Uten folk til å passe på innsatte og ivareta egen sikkerhet, så går dette gal vei.
Aase advarte mot å gå samme vei som dansk kriminalomsorg, der flere fengsler ble lagt ned de siste åra. Ifølge Aase har det ført til at de mistet mange faglærte i etaten, og setter det i sammenheng med drapsdømte Peter Madsens rømningsforsøk fra Herstedevester fengsel utenfor København i forrige uke.
– Vi er nå i en skvis i norske fengsler der det er fare for at noen kan smugle inn farlige gjenstander. Det som skjedde i Danmark kan også skje i Norge, sa Asle Aase.
Saken fortsetter under bildet.
NFF-leder Asle Aase advarer mot danske tilstander.
stortinget.no
Et av tiltakene for å forhindre det er sikkerhetsskannere. NFF-lederen ba komiteen instruere regjeringa om å kjøpe inn skannere til 40 millioner kroner til utplassering i alle fengslene med høyt sikkerhetsnivå.
Sårbare innsatte
I budsjettforslaget har regjeringa satt av 11,8 millioner kroner til isolasjonsbegrensende tiltak.
– Det er som dråper i havet og vil på ingen måte løse isolasjonsproblematikken ute i kriminalomsorgen, sier Asle Aase.
Sammen med rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, gjennomførte NFF tidlig i 2020 en spørreundersøkelse blant nesten 700 medlemmer. Her gikk det fram at fengselsansatte er svært bekymra over hva som er i ferd med å skje med rusarbeid og helsetilbudet med vekt på psykisk helse i fengslene.
Les også: Statsbudsjettet: – Altfor lite penger til å bli kvitt ulovlig isolasjon i fengslene
Aktivisering har vært sett som et viktig virkemiddel mot isolasjonsskader. Men ifølge NFF-nestleder Tommy Fredriksen bygger etatens telling av innhold og aktivitet bygger på kreativ bokføring.
– Domfelte som tilbys sysselsetting blir satt på arbeidsnekt dersom de ikke ønsker å delta. Det innebærer at de tas vekk fra statistikken og at fengselet får høyere registrert andel sysselsetting, sa Fredriksen til justiskomiteen.
Saken fortsetter under bildet.
Tommy Fredriksen, NFF-nestleder, frykter kuttpolitikken rammer kriminalomsorgens kjerneoppgaver.
stortinget.no
Uthuling
Kjernen i kriminalomsorgen er møtet mellom den ansatte og den domfelte, understreket Fredriksen. Det er det som gjør positiv endring mulig, gjennom å kunne oppdage behov og fremme tiltak.
– Likevel er det her vi opplever kuttene og manglene, sa Fredriksen.
– Kriminalomsorgen kommer ikke utfordringene til livs så lenge problemene skjules og så lenge det ikke finnes mål på bemanning.
Les også: Ny lønn for statsansatte: Tillegg fra 1321 til 5753 kroner
Stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap) stilte NFF spørsmål om situasjonen for kvinner som soner. Den er på ingen måter tilfredsstillende, svarte Aase, som viste til stor lokalpolitisk motstand mot nytt kvinnefengsel på Bredtveit i Oslo, og til nedlegginga av Osterøy fengsel. Mange kvinner må fortsatt sone i anstalter side om side med mannlige innsatte.
Savner forebygging
Høringa ble gjennomført som videokonferanse. LO-sekretær Are Tomasgard spilte inn organisasjonens bekymring for manglende satsing på forebygging av ungdomskriminalitet.
– LO er overraska over at så lite av budsjettet handler om forebygging, sa Tomasgard.
Han mener regjeringas reform for avbyråkratisering og effektivisering (ABE-reformen) tapper hele justiskjeden for ressurser, fra forebygging, via politi og domstoler til soning og tilbakeføring. LO krever stopp i de flate kuttene, inkludert kriminalomsorgens forventede ABE-kutt neste år på 25,4 millioner kroner.
NTL-leder Kjersti Barsok spilte inn forbundets krav om økt satsing på flere yrkesgrupper, underforstått de NTL representerer, både i politiet og domstolene. FO-leder Mimmi Kvisvik krevde på samme vis økte ressurser til sosialfaglige stillinger inn i kriminalomsorgen.