Statsbudsjettet:
– Altfor lite penger til å bli kvitt ulovlig isolasjon i fengslene
Regjeringa setter av 11,8 millioner kroner til å forebygge isolasjon i fengslene. Mer bemanning hadde smakt bedre, melder de tillitsvalgte.
Isolasjonsskader knyttes til manglende bemanning i Sivilombudsmannens rapport fra 2019.
Anette Karlsen
edv@lomedia.no
Isolasjon og de psykiske skadene det utløser, gjør seg først og fremst gjeldende i de 34 fengslene med høy sikkerhet. I 2019 slo Sivilombudsmannen alarm. Etter at Stortinget bestilte forbedringer sist vinter, foreslår regjeringa tiltak over statsbudsjettet, pålydende 11,8 millioner kroner. Av dette er fem millioner satt av til et ressursteam på Bredtveit fengsel, det vil si at 6,8 millioner kroner gjenstår til aktivisering mot isolasjon i hele kriminalomsorgen.
– Hvis dette er svaret på Sivilombudsmannens varsel og høringa i Stortinget, så tror jeg ikke regjeringa har skjønt bestillinga. Det er en dråpe i havet, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.
Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF)
Ole Palmstrøm
Kriminalomsorgen, inkludert etatens høgskole Krus, får i regjeringas forslag påplusset driftsbudsjettet sitt med drøye 92 millioner kroner. De økte utgiftene skyldes ikke økt bemanning, men i stor grad tilpasninger i forbindelse med nye Agder fengsel. Men de ansatte ønsker seg stort sett det samme: Flere kolleger på jobb.
Slik reagerer tillitsvalgte:
Pål Fredriksen, NFF-tillitsvalgt i Tromsø fengsel (lav- og høysikkerhet):
– Dette som politikerne driver på med er en hån mot etaten, sier Fredriksen.
Pål Fredriksen, NFF Tromsø fengsel
Lars Åke Andersen
– Hvis budsjettene ikke styrkes med bemanning til å unngå isolasjonsskader, vil det få ringvirkninger. Budsjettene våre gir ikke nok penger til å lønne den bemanninga vi har i dag en gang. Det ligger an til redusert bemanning. Jeg tror da det blir mer isolasjon fra neste år. Det har vært slik ti-femten år nå. De får den kriminalomsorgen de er villige til å betale for, sier Fredriksen.
Neste år kan det bli 4–5 timer utlåsing i fellesskap i helgene, resten inne på cella.
«Jonathan» (19) har sittet så lenge isolert på cella si at han har begynt å miste språket
Siri Elin Sørlie, NFF-tillitsvalgt Ringerike fengsel (høysikkerhet):
– Vi fikk i år en ny leder som har iverksatt en rekke tiltak for å motvirke isolasjon, med et visst antall timer ute av cella, sier Sørlie.
Siri Elin Sørlie, NFF Ringerike fengsel
Jan Erik Østlie
– Men tida ute av cella må fylles med innhold. Du kan ikke bare ta personen ut i luftegården og kalle det isolasjonsbegrensende tiltak. Vi savner midler til innholdsarbeid og programvirksomhet, og til bemanning.
Fra regionsnivå fikk de prosjektmidler ut 2020 til et aktivitetsteam. Teamet på tre tar med de innsatte ut av cella og lager aktiviteter.
Isolasjon i fengslene: Regjeringen «tar det på alvor», men vil ikke øke bemanningen
– Vi har da sett at vold og trusler har gått drastisk ned. Nok folk på jobb betyr et stort løft. Men regjeringa kjører en konservativ politikk, det går ikke i vår favør, sier Sørlie.
Haakon Mjelde, NFF-tillitsvalgt i Bergen fengsel (høysikkerhet):
– Med tanke på høringen om isolasjon og psykisk syke i Stortinget i januar, er dette både dårlig og skremmende.
Haakon Mjelde, NFF Bergen fengsel
Eivind Senneset
Mjelde deltok selv på høringa, der ledelsen i Kriminalomsorgsdirektoratet sa rett ut at de ikke klarer oppgaven uten hjelp fra de som bevilger penger. Med andre ord: budsjetter som gir nok folk på jobb til å unngå ulovlig isolasjon.
Kallmyr går for maks 22 timer isolasjon per døgn
Bergen fengsel fikk i 2020-budsjettet penger til et aktiviseringsteam, det videreføres neste år, som er svært gledelig, ifølge Mjelde. Utfordringa nå er at fengselet mangler oppunder fire millioner kroner til å drive den nyåpna kvinneavdelinga. Dette til tross for at regjeringa ifølge budsjettforslaget vil bedre soningsvilkårene for kvinner.
Thomas Korvanen, NFF-tillitsvalgt i Vadsø fengsel (lav- og høysikkerhet):
– I sommer prøvde vi å ansette en aktivitør, aktivitøren klarte da å nå fram en til en til innsatte i selvvalgt isolasjon grunnet angst og andre ting. Men etter august var det ikke penger, sier Korvanen.
Thomas Korvanen, NFF Vadsø fengsel
Privat
– Slik budsjettet er nå er det ikke mer å hente. Vi er i dag på et minimum som ikke gir rom for mer enn elementær aktivisering, som vasking og rutinemessige gjøremål. Vi har for eksempel ingen idrettsaktiviteter unntatt tilgang til et trimrom.
Regjeringa har likevel et spesielt blikk på isolasjonsproblemet, ifølge budsjettforslaget. Justis- og beredskapsdepartementet er i gang med å gå gjennom reglene for utestenging og tvangsmidler med sikte på lovendringer som kan redusere bruken av isolasjon.
– Dårlig politisk håndverk
Under hele forslaget til statsbudsjett ligger et såkalt avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt likt det regjeringa har gjennomført hvert år siden 2015. For Kriminalomsorgen sin del ligger ABE-kuttet neste år på 25,4 millioner kroner, ifølge NFF.
– Dette budsjettet er ingen satsing i det hele tatt. Regjeringa tar ikke sikkerheten for ansatte og innsatte på alvor, sier Asle Aase.
Om lag 20 fengsler får ikke kroppsskannere.
– Konsekvensen er økt risiko for innsmugling av narkotika og ulovlige gjenstander i fengslene som truer sikkerheten til ansatte og innsatte, sier Aase.
Det er ikke satt av penger til Statsbygg til å bygge ut lokaler til aktivisering. Regjeringa vil fortsette med å bedre kvinners soningsforhold, men bortsett fra ressursteam på Bredtveit, står det ikke noen konkrete satsinger.
Bredtveit fengsel i Oslo med 45 plasser for kvinner på høy sikkerhet, får et eget nasjonalt ressursteam.
Eirik Dahl Viggen
Friomsorgen vies lite plass og er ikke et satsningsområde annet enn at de skal levere resultater over evne, mener Aase, det står mest om hva de har gjort, lite om videre satsing.
– De flate kuttene regjeringa pålegger kriminalomsorgen virker å være en planlagt utmattelsestaktikk for å tvinge frem nedlegging og sammenslåing av enheter. Forslaget tar ikke opp i seg virkeligheten. Det er veldig dårlig politisk håndverk. Her må et flertall på Stortinget inn og instruere regjeringa, krever forbundslederen sier Aase.
NFF-lederen får støtte fra stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap).
– Summen er ikke i det hele tatt realistisk i forhold til utfordringa med ulovlig isolasjon og manglende innhold i soninga. Det står mange store ord i budsjettforslaget, men jeg ser ikke at det følges opp med nok penger, sier Aasen-Svensrud.
Maria Aasen-Svensrud (Ap) (arkiv)
stortinget.no
Dette bør du også vite om budsjettet:
Regjeringa foreslår:
• 46,3 millioner kroner ytterligere til arbeid med forprosjekt av nytt Oslo fengsel
• Utvidelse av soning med elektronisk kontroll (EK) og innføring av sporingsteknologi
• Avvikle soningskøen som oppsto under koronakrisa
• Fortsette arbeidet med å opprette egne avdelinger for kvinner
• Videreføre ekstra ungdomsplasser ved Indre Østfold fengsel
• Videreføre rehabilitering av eksisterende bygningsmasse, spesielt kritisk i Ila fengsel
• Ingen nye storfengsler på Vestlandet, men vedlikehold av eksisterende anstalter
• Spesialisthelsetjenesten etablerer neste år fast tilstedeværelse for psykiatri og tverrfaglig spesialisert rusbehandling / LAR inn i fengslene. Bjørgvin fengsel skal prøve ut en egen avrusningsenhet innafor gjerdet
• Prøveprosjekt med flere kommuner om velferdsobligasjoner, for å forebygge tilbakefall