JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Isolasjonsskader knyttes til manglende bemanning i Sivilombudsmannens rapport fra 2019.

Isolasjonsskader knyttes til manglende bemanning i Sivilombudsmannens rapport fra 2019.

Anette Karlsen

Statsbudsjettet:

– Altfor lite penger til å bli kvitt ulovlig isolasjon i fengslene

Regjeringa setter av 11,8 millioner kroner til å forebygge isolasjon i fengslene. Mer bemanning hadde smakt bedre, melder de tillitsvalgte.07.10.2020
14:27
07.10.2020 19:34

edv@lomedia.no

Isolasjon og de psykiske skadene det utløser, gjør seg først og fremst gjeldende i de 34 fengslene med høy sikkerhet. I 2019 slo Sivilombudsmannen alarm. Etter at Stortinget bestilte forbedringer sist vinter, foreslår regjeringa tiltak over statsbudsjettet, pålydende 11,8 millioner kroner. Av dette er fem millioner satt av til et ressursteam på Bredtveit fengsel, det vil si at 6,8 millioner kroner gjenstår til aktivisering mot isolasjon i hele kriminalomsorgen.

– Hvis dette er svaret på Sivilombudsmannens varsel og høringa i Stortinget, så tror jeg ikke regjeringa har skjønt bestillinga. Det er en dråpe i havet, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.

Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF)

Asle Aase, forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF)

Ole Palmstrøm

Kriminalomsorgen, inkludert etatens høgskole Krus, får i regjeringas forslag påplusset driftsbudsjettet sitt med drøye 92 millioner kroner. De økte utgiftene skyldes ikke økt bemanning, men i stor grad tilpasninger i forbindelse med nye Agder fengsel. Men de ansatte ønsker seg stort sett det samme: Flere kolleger på jobb.

Slik reagerer tillitsvalgte:

Pål Fredriksen, NFF-tillitsvalgt i Tromsø fengsel (lav- og høysikkerhet):

– Dette som politikerne driver på med er en hån mot etaten, sier Fredriksen.

Pål Fredriksen, NFF Tromsø fengsel

Pål Fredriksen, NFF Tromsø fengsel

Lars Åke Andersen

– Hvis budsjettene ikke styrkes med bemanning til å unngå isolasjonsskader, vil det få ringvirkninger. Budsjettene våre gir ikke nok penger til å lønne den bemanninga vi har i dag en gang. Det ligger an til redusert bemanning. Jeg tror da det blir mer isolasjon fra neste år. Det har vært slik ti-femten år nå. De får den kriminalomsorgen de er villige til å betale for, sier Fredriksen.

Neste år kan det bli 4–5 timer utlåsing i fellesskap i helgene, resten inne på cella.

«Jonathan» (19) har sittet så lenge isolert på cella si at han har begynt å miste språket

Siri Elin Sørlie, NFF-tillitsvalgt Ringerike fengsel (høysikkerhet):

– Vi fikk i år en ny leder som har iverksatt en rekke tiltak for å motvirke isolasjon, med et visst antall timer ute av cella, sier Sørlie.

Siri Elin Sørlie, NFF Ringerike fengsel

Siri Elin Sørlie, NFF Ringerike fengsel

Jan Erik Østlie

– Men tida ute av cella må fylles med innhold. Du kan ikke bare ta personen ut i luftegården og kalle det isolasjonsbegrensende tiltak. Vi savner midler til innholdsarbeid og programvirksomhet, og til bemanning.

Fra regionsnivå fikk de prosjektmidler ut 2020 til et aktivitetsteam. Teamet på tre tar med de innsatte ut av cella og lager aktiviteter.

Isolasjon i fengslene: Regjeringen «tar det på alvor», men vil ikke øke bemanningen

– Vi har da sett at vold og trusler har gått drastisk ned. Nok folk på jobb betyr et stort løft. Men regjeringa kjører en konservativ politikk, det går ikke i vår favør, sier Sørlie.

Haakon Mjelde, NFF-tillitsvalgt i Bergen fengsel (høysikkerhet):

– Med tanke på høringen om isolasjon og psykisk syke i Stortinget i januar, er dette både dårlig og skremmende.

Haakon Mjelde, NFF Bergen fengsel

Haakon Mjelde, NFF Bergen fengsel

Eivind Senneset

Mjelde deltok selv på høringa, der ledelsen i Kriminalomsorgsdirektoratet sa rett ut at de ikke klarer oppgaven uten hjelp fra de som bevilger penger. Med andre ord: budsjetter som gir nok folk på jobb til å unngå ulovlig isolasjon.

Kallmyr går for maks 22 timer isolasjon per døgn

Bergen fengsel fikk i 2020-budsjettet penger til et aktiviseringsteam, det videreføres neste år, som er svært gledelig, ifølge Mjelde. Utfordringa nå er at fengselet mangler oppunder fire millioner kroner til å drive den nyåpna kvinneavdelinga. Dette til tross for at regjeringa ifølge budsjettforslaget vil bedre soningsvilkårene for kvinner.

Thomas Korvanen, NFF-tillitsvalgt i Vadsø fengsel (lav- og høysikkerhet):

– I sommer prøvde vi å ansette en aktivitør, aktivitøren klarte da å nå fram en til en til innsatte i selvvalgt isolasjon grunnet angst og andre ting. Men etter august var det ikke penger, sier Korvanen.

Thomas Korvanen, NFF Vadsø fengsel

Thomas Korvanen, NFF Vadsø fengsel

Privat

– Slik budsjettet er nå er det ikke mer å hente. Vi er i dag på et minimum som ikke gir rom for mer enn elementær aktivisering, som vasking og rutinemessige gjøremål. Vi har for eksempel ingen idrettsaktiviteter unntatt tilgang til et trimrom.

Regjeringa har likevel et spesielt blikk på isolasjonsproblemet, ifølge budsjettforslaget. Justis- og beredskapsdepartementet er i gang med å gå gjennom reglene for utestenging og tvangsmidler med sikte på lovendringer som kan redusere bruken av isolasjon.

– Dårlig politisk håndverk

Under hele forslaget til statsbudsjett ligger et såkalt avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt likt det regjeringa har gjennomført hvert år siden 2015. For Kriminalomsorgen sin del ligger ABE-kuttet neste år på 25,4 millioner kroner, ifølge NFF.

– Dette budsjettet er ingen satsing i det hele tatt. Regjeringa tar ikke sikkerheten for ansatte og innsatte på alvor, sier Asle Aase.

Om lag 20 fengsler får ikke kroppsskannere.

– Konsekvensen er økt risiko for innsmugling av narkotika og ulovlige gjenstander i fengslene som truer sikkerheten til ansatte og innsatte, sier Aase.

Det er ikke satt av penger til Statsbygg til å bygge ut lokaler til aktivisering. Regjeringa vil fortsette med å bedre kvinners soningsforhold, men bortsett fra ressursteam på Bredtveit, står det ikke noen konkrete satsinger.

Bredtveit fengsel i Oslo med 45 plasser for kvinner på høy sikkerhet, får et eget nasjonalt ressursteam.

Bredtveit fengsel i Oslo med 45 plasser for kvinner på høy sikkerhet, får et eget nasjonalt ressursteam.

Eirik Dahl Viggen

Friomsorgen vies lite plass og er ikke et satsningsområde annet enn at de skal levere resultater over evne, mener Aase, det står mest om hva de har gjort, lite om videre satsing.

– De flate kuttene regjeringa pålegger kriminalomsorgen virker å være en planlagt utmattelsestaktikk for å tvinge frem nedlegging og sammenslåing av enheter. Forslaget tar ikke opp i seg virkeligheten. Det er veldig dårlig politisk håndverk. Her må et flertall på Stortinget inn og instruere regjeringa, krever forbundslederen sier Aase.

NFF-lederen får støtte fra stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap).

– Summen er ikke i det hele tatt realistisk i forhold til utfordringa med ulovlig isolasjon og manglende innhold i soninga. Det står mange store ord i budsjettforslaget, men jeg ser ikke at det følges opp med nok penger, sier Aasen-Svensrud.

Maria Aasen-Svensrud (Ap) (arkiv)

Maria Aasen-Svensrud (Ap) (arkiv)

stortinget.no

Dette bør du også vite om budsjettet:

Regjeringa foreslår:

• 46,3 millioner kroner ytterligere til arbeid med forprosjekt av nytt Oslo fengsel

• Utvidelse av soning med elektronisk kontroll (EK) og innføring av sporingsteknologi

• Avvikle soningskøen som oppsto under koronakrisa

• Fortsette arbeidet med å opprette egne avdelinger for kvinner

• Videreføre ekstra ungdomsplasser ved Indre Østfold fengsel

• Videreføre rehabilitering av eksisterende bygningsmasse, spesielt kritisk i Ila fengsel

• Ingen nye storfengsler på Vestlandet, men vedlikehold av eksisterende anstalter

• Spesialisthelsetjenesten etablerer neste år fast tilstedeværelse for psykiatri og tverrfaglig spesialisert rusbehandling / LAR inn i fengslene. Bjørgvin fengsel skal prøve ut en egen avrusningsenhet innafor gjerdet

• Prøveprosjekt med flere kommuner om velferdsobligasjoner, for å forebygge tilbakefall

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2020
14:27
07.10.2020 19:34Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard


Flere saker