JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn og ansiennitet

Erfarne fengselsansatte blir forbigått på lønn

Ferske ansatte får lønnshopp. Erfarne kollegaer blir hengende etter. – Dette oppleves sterkt urettferdig, fastslår ­NFF-tillitsvalgt Terje Eggan.
Lønnssystemet slår urettferdig ut, mener NFF-tillitsvalgt Terje Eggan ved verksdriften i Trondheim fengsel.

Lønnssystemet slår urettferdig ut, mener NFF-tillitsvalgt Terje Eggan ved verksdriften i Trondheim fengsel.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Hva er mest verdt: utdanning eller arbeidserfaring? Trondheim fengsel har i senere tid ansatt nyutdanna 30-åringer to lønnstrinn over ansatte med over 30 års erfaring.

Forskjellen utgjør over 17.000 kroner på årslønna.

Med det nye lønnssystemet i staten, ligger spriket an til å øke når de yngste klatrer i ansiennitetsstigen.

– Dette oppleves sterkt urettferdig blant de som har jobbet flere tiår i kriminalomsorgen. De blir nå forbigått av noen betydelig yngre, sier Terje Eggan, NFF-tillitsvalgt for verksdriften, på telefon fra Trondheim fengsel.

Aktiviseringsteamet kom på plass for ett år siden, ungdomsteamet noe senere.

For å få søkere, har fengslet direkteplassert de nyansatte med bachelorgrad i lønnstrinn 56, med startlønn på 517.600 kroner.

I verkstedet arbeider noen over dobbelt så gamle verksbetjenter. En som går av med pensjon til våren, havnet etter årets oppgjør to lønnstrinn under de ferske miljøterapeutene.

Årslønna på 501.200 kroner er 50.000 kroner under snittet for norske menn.

Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge

Noen av seniorene i verksdriften blir hengende langt etter i lønnsutviklinga.

Noen av seniorene i verksdriften blir hengende langt etter i lønnsutviklinga.

Eirik Dahl Viggen

Erfaring er gull

Som tillitsvalgt ønsker Eggan nyansatte velkommen inn på gode lønnstrinn. Men samtidig vil han holde på de godt voksne som kan å håndtere fengsla folk i alle aldre.

– Kollegaen min har drevet relasjonsarbeid i fengselet siden slutten av 1980-tallet. Jeg har aldri møtt en som er så god til å bygge relasjoner med noen av de mest krevende.

Når lønnsramme 39 nå fjernes, oppstår ifølge Eggan et vakuum der fengslene går sine egne veier for å rekruttere til eksempelvis forvaring, ungdomsteam og aktiviseringsteam.

– På én måte er det bra, hvis det kan brukes som brekkstang ved neste forhandling. Men akkurat nå er det de som ikke skriker høyest, men som har mest realkompetanse, som risikerer å bli stående igjen på perrongen.

Mye lest: I årevis har mange vært bekymret for menneskerettighetene på Trandum. Bli med på innsiden

– Dette er ikke noe vi har funnet på selv

Nå gjelder det å tiltrekke seg god kompetanse i et presset marked, forteller fengselsleder Egil Gabrielsen i Trondheim fengsel.

– Selv om verksbetjenter kan ha mer erfaring, så har miljøterapeutene høyere utdanning. Når lønnsnivået i etaten generelt er lavt, er det positivt at vi kan ansatte enkelte med noe høyere lønn. Dette er ikke noe vi har funnet på selv. Vi følger føringene som er lagt, sier Gabrielsen.

– Vi følger føringene som er lagt, svarer Egil Gabrielsen.

– Vi følger føringene som er lagt, svarer Egil Gabrielsen.

Eirik Dahl Viggen

Ifølge Gabrielsen er konkurransen hard om miljøterapeuter og andre til å fylle de nye stillingene. I andre stillinger har de opplevd å miste de kandidatene de ville ha, på grunn av for lave lønnstilbud.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse