JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk helse

Fengselsbetjenter blir alvorlig syke av jobben: – Tallene er alarmerende

Post-traumatisk stresslidelse (PTSD) og andre psykiske lidelser har blitt vanlige blant fengselsansatte.
Undersøkelsen av ansattes psykisk helse i danske fengsler sjokkerte mange. Trolig står det enda verre til her til lands.

Undersøkelsen av ansattes psykisk helse i danske fengsler sjokkerte mange. Trolig står det enda verre til her til lands.

Eirik Dahl Viggen

nff-magasinet@lomedia.no

– Det er sannsynligvis også store mørketall, sier sentralt hovedverneombud Raymond Nilsen i Kriminalomsorgen.

Inspirert av undersøkelser gjennomført i den danske kriminalomsorgen, samt forskning på forholdene for ansatte, satte det norske Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) av 500.000 kroner for at konsulentbyrået Rambøll skulle sjekke helsa til norske fengselsbetjenter.

Undersøkelsen startet i januar, i form av et digitalt spørreskjema til rundt 4000 nåværende og tidligere ansatte i kriminalomsorgen.

Resultatene legges fram om noen uker. De foreløpige tallene bekrefter likevel Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) sine bekymringer.

Psykisk helse: Tallene fra Danmark sjokkerer

Hovedtrekk i undersøkelsen:

• En av ti oppgir symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Oppgitte tall varierer fra ni prosent for alle i kriminalomsorgen med kontakt med innsatte, til 11 prosent for betjenter i fengslene

• 50 prosent av alle spurte viser tegn på utmattelse

• En av tre har somatiske lidelser

• En av ti har sannsynligvis depresjon eller depressiv lidelse

Den danske undersøkelsen viste at over 14 prosent, hver sjuende, hadde PTSD. Raymond Nilsen mener tallene han har fått oppgitt, viser at forholdene er ganske like i norsk kriminalomsorg.

– Tallene vi har fått presentert viser at problemet er like stort i Norge som i Danmark, sier Raymond Nilsen.

Han viser til mørketall, og mener PTSD er ett uttrykk for et stort problem – helsa og utfordringene til de ansatte i Kriminalomsorgen.

Norge har dobbelt så mange registrerte vold- og trusselhendelser som Danmark. Der er de ansatte mindre i kontakt med de innsatte, og soning i fengsel bærer ifølge Nilsen større preg av oppbevaring enn behandling.

– I Norge er det krav om tilstedeværelse i fellesskapet. Lider du av depresjon eller posttraumatisk stress, vil det være en ekstra belastning å møte dette kravet, sier Nilsen.

Tar oppgjør: Advokat tordner mot forholdene i norske fengsler: – Handler ikke bare om ressurser

– Ti år ødelegger deg

Forbundsnestleder i NFF, Tommy Fredriksen, er ikke redd for å understreke alvoret:

– Enhetene er kjørt for hardt, har du vært ti år i dette yrket er du ødelagt hvis du ikke får oppfølging, sier Fredriksen.

Fengselsbetjenter blir syke av jobben: – Det haster med tiltak nå, mener tillitsvalgte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse