JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PTSD i kriminalomsorgen

Fengselsbetjenter blir psykisk syke av jobben: – Det haster med tiltak nå, mener tillitsvalgte

I september kommer rapporten som skal fortelle mer om omfanget av psykiske belastningsskader hos norske fengselsbetjenter.
Fengselsbetjenter med verneutstyr. Ilustrasjonsbilde.

Fengselsbetjenter med verneutstyr. Ilustrasjonsbilde.

Christopher Olssøn

nina.hanssen@lomedia.no

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) mener det haster med tiltak nå.

Tommy Fredriksen, nestleder i NFF, og fengselsbetjent Bjarte Engelsen Syse fra Bergen fengsel mener vi må anerkjenne at mange har posttraumatisk stresslidelse (PTSD) i kriminalomsorgen nå.

I Danmark undersøkte de tilstanden for noen år siden, og det kom fram at fengselsbetjentene i vårt naboland hadde mer psykiske belastninger enn både politiet og soldater som hadde deltatt i internasjonale operasjoner.

Psykisk helse: Tallene fra Danmark sjokkerer

Like stort i Norge

Resultatet av den danske undersøkelsen var at 1 av 7 hadde posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

– Det er god grunn til å tro at omfanget er like stort i Norge som i Danmark. Nå må politikerne våkne. Vi gir oss ikke på dette, sier Fredriksen.

I begynnelsen av juni publiserte de YouTube-filmen «Stø kurs mot isfjellet» for å få mer oppmerksomhet rundt temaet.

Filmen er laget av Bjarte Engelsen Syse som jobbet i NRK før han ble fengselsbetjent. I dag jobber han 80 prosent som betjent og 20 prosent som konsulent for forbundet.

Du kan se den her:

Stø kurs mot isfjellet

Kjemperespons

De to fengselskollegene er overrasket over den positive responsen filmen har fått i sosiale medier, langt utover kriminalomsorgen.

Filmen ligger åpent ute for alle på norsk, og oversatt til engelsk.

En fengselsbetjent forteller om sine erfaringer i en tøff hverdag i Indre Østfold fengsel, og psykiater Randi Rosenquist er også med.

Like etter at filmen ble publisert, kom også Kriminalomsorgens Yrkesorganisasjon (KY) med en film om PTSD i kriminalomsorgen.

De to organisasjonene mener at dette er et enormt problem i Norge og ønsker oppmerksomhet fra politikerne på dette.

– Det haster, sier Fredriksen.

ADVARER: Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, ved leder Asle Aase (t.v.) og nestleder Tommy Fredriksen, mener det ikke kan vente med tiltak mot psykiske belastningsskader i norske fengsler.

ADVARER: Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, ved leder Asle Aase (t.v.) og nestleder Tommy Fredriksen, mener det ikke kan vente med tiltak mot psykiske belastningsskader i norske fengsler.

Eirik Dahl Viggen

Han er overbevist om at dette er en av hovedgrunnene til masseflukten av fengselsbetjenter i Norge den siste tiden.

– Vi kan ikke sitte og vente lenger på Rambøll-rapporten. Det trengs handling nå, før belastningsskadene på folk som allerede er syke blir større, sier Fredriksen.

På torsdag morgen arrangerer NFF debatt om temaet under Arendalsuka, der blant annet direktør Lise Sannerud i Kriminalomsorgsdirektoratet stiller.

Fengsel slår alarm: – Når vi mister 15 av 30 ansatte er det dramatisk

Hva er problemet?

Fredriksen får støtte fra Engelsen Syse. Han vet selv hvor tøft det er å stå i utfordrende situasjoner. Nå viser statistikken at det i Norge er flere registrerte volds- og trusselhendelser enn i Danmark.

– I Norge ser vi fortsatt på det subjektivt, som at det er den enkelte betjenten som er problemet, og ikke objektivt at dette skyldes belastningene i jobben. Her kan vi lære av andre og ikke slå oss på brystet og si at vi har verdens beste kriminalomsorg, sier Fredriksen – som blant annet har besøkt Danmark for å lære.

– Både i Danmark og USA ser de på hva de kan gjøre med yrket og ikke enkeltpersonene. Her i landet er holdningen at det er enkeltpersonene som har et problem. Og det er nesten umulig å få diagnosen eller få dette som en yrkesskade da vi bruker Verdens helseorganisasjon (WHO) sine skjemaer, der enkeltpersonen selv må bevise at de har PTSD for å få yrkeserstatning.

I USA bruker de et helt annet skjema, og der er det lettere å få dette påvist, da det er staten som må bevise at de ikke har det. Altså en omvendt bevisbyrde.

Bjarte Engelsen Syse, NFF.

Bjarte Engelsen Syse, NFF.

Nina Hanssen

– En person med PTSD kan fungere godt i arbeidslivet, men lidelsen kan ligge under overflaten og plutselig dukke opp igjen utløst av en hendelse. Det kan både vært noe på jobben eller privat, sier Engelsen Syse.

Nå håper han at det blir gjort noe med systemet slik at ansatte blir tatt på alvor.

NFF ønsker å påvirke Kriminalomsorgsdirektoratet og justispolitikerne og mener at det haster å iverksette tiltak.

Ressursteamet på Ila: Fem fengselsbetjenter på én farlig fange

Flere ansatte gir trygghet

Fredriksen er opprørt over at det har vært nedskjæringer i antall ansatte i de siste ti årene i Norge. Han er kritisk til at fengsler reduserer i bemanningen på nattetid, og advarer mot konsekvensene av dette.

Fredriksen har fire strakstiltak til politikerne:

• Aldri mer nedbemanning

• Anerkjenn PTSD som et yrkesproblem og ikke legg problemet på den enkelte person

• Snu bevisbyrden når folk blir syke

• Anerkjenn åpenhet, og la folk få prate om problemene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse