JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederen for Bredtveit fengsel slutter etter selvmord

Doris Bakken går av som sjef for Bredtveit fengsel etter at en innsatt ved fengselet tok livet sitt i et fellesareal for en måned siden.
Doris Bakken går av, men får gode skussmål av de innsatte.

Doris Bakken går av, men får gode skussmål av de innsatte.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg bekrefter at jeg fratrer stillingen som fengselsleder på Bredtveit fengsel- og forvaringsanstalt, sier Doris Bakken til VG.

– Etter selvmordet den 11.3 og det etterfølgende tilsynet fra Sivilombudsmannen, ble det snakk om ledelse, skriver Bakken i en SMS.

11. mars tok en kvinne sitt eget liv i fellesarealet i Bredtveit fengsel i Oslo, og saken har blitt bredt omtalt.

Bakgrunn: Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Sivilombudet har etter et tilsyn ved Bredtveit fengsel etter selvmordet sagt at forholdene på fengselet er uholdbare, med et høyt antall innsatte med omfattende behov for oppfølging. Voldsom selvskading er blant de største utfordringene.

Doris Bakken sier til VG at hun nå går over i en stilling sentralt i Kriminalomsorgens region øst og direktoratet, der hun skal jobbe videre med kvinnesoning.

I en SMS bekrefter Kriminalomsorgen at Bakken har gått av. De skriver videre at Bakken har «kommet til at det beste for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt nå vil være at andre overtar ansvaret med å følge opp Sivilombudets anbefalinger».

Christian Eng har tatt over som fungerende fengselssjef.

NFF beklager

Forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) synes det er leit å høre at lederen for Bredtveit har gått av.

– Doris Bakken har vært en leder som har varslet og gitt klar beskjed om at situasjonen for kvinnelige innsatte har vært uholdbar og stått i det. Vi tar til etterretning at Bakken har gått fra sin stilling på Bredtveidt, men beklager det, sier Aase til NFF-magasinet.

Situasjonen ved Bredtveit har ifølge Aase forverret seg kraftig de siste årene og han tror ikke de ansvarlige har forstått alvoret i saken. 

– Det som forbundet sentralt, sammen med våre lokale tillitsvalgte, har varslet om har ikke ført til aktiv handling. Arbeidssituasjonen for de ansatte og ledelsen er svært krevende og belastende og noe som gir utslag i det høye sykefraværet.

Aktuelt: Fengsels-Norge innfører akutte tiltak etter selvmordet

– Må bli slutt på «skure og gå»-mentaliteten

Han mener det er trist at aktiv handling først skjer når det har skjedd en alvorlig hendelse, men Aase synes dette har vært hovedregelen i mange år.

– Det må bli slutt på «skure og gå»-mentaliteten og når våre fengsels- og friomsorgsledere, samt våre tillitsvalgte, hever stemmen må de som sitter med nøkkelen agere, sier han.

Aase sier at forbundet han leder alltid har hatt et godt samarbeid med Bakken.

– Doris har alltid respondert positivt til å stå sammen med oss om å gi tydelig beskjed når det har vært nødvendig, slik vi gjorde gjennom de største mediene i fjor sommer, forteller han. 

– Doris har lang erfaring og alltid gjort en skikkelig jobb selv i en krevende situasjon. Nå håper jeg virkelig at kriminalomsorgen nyttiggjør seg av den brede kompetansen Bakken har om kvinnesoning framover i en ny stilling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse