JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten

Staten vil senke minstelønna betydelig for en rekke stillinger

I statens 2. tilbud i lønnsoppgjøret senkes minimumsnivået på lønna for en rekke stillinger i staten dramatisk.
ENDRING: I staten og personaldirektør Gisle Norheims foreløpig siste krav i lønnsoppgjøret, foreslås det endringer som vil redusere minstelønna for en rekke stillinger i staten med flere titusener for nyansatte.

ENDRING: I staten og personaldirektør Gisle Norheims foreløpig siste krav i lønnsoppgjøret, foreslås det endringer som vil redusere minstelønna for en rekke stillinger i staten med flere titusener for nyansatte.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Kommunal- og moderniseringsdepartementet publiserer sine tilbud i lønnsoppgjøret på staten på sine hjemmesider.

I statens tilbud nummer 2 i lønnsoppgjøret i staten, ligger til slutt en tabell over mange ulike stillinger.

En rekke av disse er foreslått samlet i større og nye grupper, med navn som «arbeidsleder», «avdelingsdirektør», «assistent», «direktør», «fagspesialist», «inspektør», «saksbehandler» og «seksjonssjef».

I samme tabell foreslår staten nye lønnstrinn for nyansatte i disse stillingene, som skal være minimumet disse skal ha i lønn. Det vil si at ingen som ansettes i disse gruppene kan få lavere lønn enn dette, men at det blir opp til den nyansatte og arbeidsgiver å avtale eventuelle tillegg utover dette.

Rause tillegg for topplederne i stat og kommune

Lav lønn

For flere av gruppene vil minstelønna bli så lav at de ville fått utbetalt lavlønnstillegget som ble avtalt i NHO-oppgjøret, dersom de hadde vært i denne tariffavtalen. Grensa for minstelønnstillegget er 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, cirka 407.000 kroner i årslønn.

Her er noen eksempler fra statens tilbud:

En seniorkonsulent skal bli «saksbehandler», og gå fra 428.700 i minimumslønn til 351.700 kroner.

En seniorinspektør, for eksempel i Arbeidstilsynet, skal bli «inspektør», og gå fra 442.400 i minste årslønn til 351.700 kroner.

Seniorrådgiver skal bli «fagspesialist», og gå fra 516.000 til 449.800 i minimumslønn.

Ambassadører skal bli «direktør», og gå fra en minimumslønn på 684.600 kroner til 473.100 kroner.

En rekke ulike direktører, ledere og sjefer blir også samlet i én post: «seksjonssjef» med 374.800 i minste årslønn. Her er dagens minstelønner på ulike nivå, men for eksempel assisterende fylkesleger vil gå fra et minstenivå på 577.400 kroner, altså en nedgang på over 200.000 kroner i minimumslønn.

Den neste Riksteatersjefen skal, ifølge statens tilbud, bli «direktør», og være garantert 473.100 kroner i årslønn, i stedet for minst 720.000 kroner i dag.

Utgangslønna for den neste Sysselmannen på Svalbard vil også gå ned: Fra 577.400 til 473.100 kroner som minstelønn.

LO Stat: – Uansvarlig å lage nytt lønnssystem nå

Kommenterer ikke

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil ikke utdype hva som ligger bak forslaget, og viser til at de ikke kommenterer forhandlinger som pågår.

LO Stat-leder Egil André Aas hadde følgende kommentar før helga:

– Det er vanskelig å kommentere enkeltelementer i krav og tilbud mens forhandlingene pågår, for det er slik at alt henger sammen med alt. Jeg minner samtidig om at det fortsatt er en uke igjen med forhandlinger, sa Egil André Aas.

Han leverte LO Stats motkrav fredag.

– Når det er sagt, så konstaterer vi at staten har kommet med et krav/tilbud med dette innholdet. Vi har i dag levert vårt krav nummer 2 der vi har svart opp dette – og andre ting. For øvrig må staten selv gi sin begrunnelse for sitt tilbud til organisasjonene, sa han.

Les mer

Staten vil bare ha lokale lønnsforhandlinger. LO Stat håper fortsatt på forhandlingsløsning
Staten vil bare gi lokale lønnstillegg i år
Akademikerne med like krav som arbeidsgiver
I fjor fikk vi mindre å rutte med. Slik blir det ikke i år, spår LO Stat-forhandlerne

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse