– Ikke ta fra oss den ene produksjonsfrie dagen vår i uka, ber Heidi Gaaren politikerne om.
Erlend Angelo
Bakere vil ikke ha søndagsåpent: – Helga ryker
Når butikken er søndagsåpen, må industribakeren til pers på lørdag.
Saken oppsummert
erlend@lomedia.no
Seks dager i uka produseres det tusenvis av brødvarer på Bakehuset Bryne. De starter sent på kvelden, og jobber natta gjennom for å sørge for at ferske brød ligger klare til sultne nordmenn når butikkene åpner på morgenkvisten.
Det betyr at de også jobber søndag. For når helgerundstykkene er spist opp, da må hverdagsbrødet ligge klart, også mandag morgen.
I praksis betyr det at lørdag er den ene dagen i uka der industribakerne har fri. Nå frykter tillitsvalgt Heidi Gaaren at de mister sin ene fridag i helga.
– Jeg er redd for hva som skjer hvis høyresiden vinner. Vi jobber allerede annenhver søndag. Ikke ta lørdagen fra oss også, er Gaarens bønn før valget.
Høyresiden ønsker søndagsåpent
I dag må butikker i hovedsak holde stengt på søndager. Høyre og Frp mener lovverket er utdatert.
På ett skift kan Eivind Eikeland lage dekke tusenvis av baguetter med ost.
ERLEND ANGELO
– Vi lover å endre loven raskt hvis velgerne gir oss tillit, uttalte Høyre-politiker Tage Pettersen til HK-Nytt tidligere i august.
Les også: Anne Lindmo: Jeg vil verne søndagen
Frp er prinsipielt mot reguleringer. De mener folk selv – og ikke staten – må få lov til å bestemme hva de skal bruke søndagen på. Inkludert å gå i dagligvarebutikkene for å handle fersk søndagsbrød.
Ikke velferdstjeneste
Tillitsvalgt Heidi Gaaren mener høyresiden ikke forstår ringvirkningene av endringen i lovverket.
– Vi sliter allerede med å få tak i folk i denne bransjen. Bemanning vil bli enda vanskeligere om butikkene holder åpent på søndager, sukker Gaaren.
Les også: Industrien skriker etter unge som vil jobbe med mat
Et bakeri er tross alt ikke et sykehus. 24/7-produksjon av brød burde ikke være nødvendig, mener klubblederen.
Da må kanskje bakeriene gjøre som helsevesenet: Flere på deltid, færre med hele stillinger.
– Vi kommer ikke til å selge flere brød. Vi tvinges bare til å flytte om på produksjonen og fordele den utover flere dager. Men hva slags liv får vi arbeiderne av et sånt grep?
Bakerne jobber kveld, natt og dag for å sikre ferske brødvarer i butikkhyllene. Men de vil gjerne beholde lørdagen som en produksjonsfri dag.
Erlend Angelo
Tror ikke butikkene vil
Bakehuset Bryne eies av Norgesgruppen – som også står bak butikkjedene Meny, Joker og Spar.
Gaaren mistenker at kjøpmennene ikke har særlig lyst til å ha søndagsåpne butikker, men at en generell adgang vil gi en dominoeffekt de vanskelig kan motstå.
– Når den ene butikken på senteret holder åpent, så kommer den andre til å følge etter. Jeg tror de fleste egentlig ikke ønsker en sånn utvikling.