JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permittering i fiskeindustrien:

Kan få nye permitteringsregler i fiskeindustrien – NNN håper på dobbel positiv effekt

Regjeringa vil se på særreglene for permitteringer i fiskeindustrien. NNN håper arbeidet vil gi tilbake ekstra dagpengeuker for deler av industrien.
Permitteringsreglene i fiskeindustrien kan bli todelt. De innenfor oppdrettsfisk kan havne under ordinære permitteringsregler, mens NNN håper at ansatte i villfisk-industrien skal få tilbake retten til ekstra uker med dagpenger.

Permitteringsreglene i fiskeindustrien kan bli todelt. De innenfor oppdrettsfisk kan havne under ordinære permitteringsregler, mens NNN håper at ansatte i villfisk-industrien skal få tilbake retten til ekstra uker med dagpenger.

Øyvind Aukrust

herman@lomedia.no

erlend@lomedia.no

De aller fleste arbeidsgivere må i dag betale ut lønn til de ansatte de første 15 dagene av permitteringa.

Det slipper fiskeindustrien. Dagens regler henger igjen fra da industrien var basert på tradisjonelt fiske, med liten grad av forutsigbarhet i industrien.

– Mye har endret seg siden den gang. Over tid er oppdrettsfisk i økende grad tatt i bruk i fiskeindustrien, slik at den delen av næringen har fått en mer stabil råstofftilgang, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Setter ned arbeidsgruppe

Regjeringa ønsker derfor en gjennomgang, og vil se på om særreglene kan begrenses til delen av næringa som baserer seg på villfiske, ikke oppdrett.

Yngve Hansen blir NNNs representant i arbeidsgruppa regjeringa nå har satt ned.

Les også: Nå starter jobben med en egen matkastelov

Spørsmålet er om man klarer å lage et godt skille mellom slakteriene og videreforedlingsbedriftene som jobber med oppdrettsfisk og de som jobber med villfisk.

– Jeg tror det er mulig, men det er mange faktorer å vurdere. Vi vil jo ikke ta livet av verken bedrifter eller lokalsamfunn, sier Hansen.

Dobbel positiv effekt

Hans drømmescenario vil gi dobbel effekt for NNNs medlemmer: At de som jobber mest i oppdrettsindustrien kan få full lønn i 15 dager om de blir permittert. Og at de som jobber i industrien knyttet til villfisk kan få tilbake de 26 ekstra ukene de kan motta dagpenger under permitteringer. Disse ukene ble fjernet i 2021, og medfører at stadig flere NNN-medlemmer opplever å bli permittert uten at de får dagpenger.

Les mer her: Står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Det staten sparer på at arbeidsgiverne i oppdrettsindustrien må betale mer for permitteringer kan jo brukes til å få tilbake de ukene, foreslår Hansen.

Gruppa har frist i juni til å bli ferdig, så for dem som allerede har oversteget «kvoten» for dagpenger må vente lenge.

– Dette burde jo regjeringa fått på plass i statsbudsjettet for 2023 allerede, men det er lov å håpe at de fikser det i revidert budsjett. Men jeg har ikke veldig tro på det, sier Hansen.

Les også: Dette er lønna i over 350 yrker

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse