JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NNNs landsmøte 2021:

Lego-Yngve ga Støre gave så han ikke glemmer næringsmiddelindustrien

Fiskerinæringa og næringsmiddelindustrien trenger helårlige arbeidsplasser, var en av beskjedene til statsministeren under NNNs landsmøte.
Gave til Jonas: Yngve Hansen overrakte denne til statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Gave til Jonas: Yngve Hansen overrakte denne til statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

erlend@lomedia.no

– Jeg skulle egentlig gi deg litt kjeft, det slipper jeg heldigvis siden feriepengene kom med i statsbudsjettet. Så jeg har heller tatt med en gave til deg. Eller ikke til deg personlig, men en gave til partiet.

"Trygg mat, trygge jobber" står å lese i gaven til Arbeiderpartiet.

"Trygg mat, trygge jobber" står å lese i gaven til Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

– I sentrum står vi som produserer mat og drikke. Vi sørger for trygg mat, og vi ønsker trygge jobber.

– Budskapet er at politikk må ikke stoppe med traktoren og med fjøset. Politikken må ikke stoppe med havet og med kaikanten. Vi som produserer mat og drikke ønsker trygge jobber. Helårlige arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien må stå i sentrum for næringspolitikken. Den får stå som en påminnelse på det på partikontoret, sa Hansen da han overrakte gaven til Støre.

Mer fra landsmøtet: Tillitsvalgte krever bedre arbeidsvilkår: – Vi fortjener mer respekt!

Vil ha helårsarbeid

Flere fra fiskerinæringa gikk på talerstolen og ønsket mer forutsigbarhet og helårs arbeidsplasser da statsministeren gjestet landsmøtet.

– Når oljen roes ned så er det fisk vi skal leve av. Da trengs det betydelig endringer for å sikre sysselsetting. Vi innenfor pelagisk industri har opplevd stor nedgang av båter, og strukturen innenfor hvitfisk kan bli like gal. Det må komme endringer, eller vil vi ikke kunne leve godt av fiskeindustrien i framtida, advarte Endre Sekse.

– Hos oss er store deler av produksjonen flyttet til Polen. Vi må stoppe denne lekkasjen av arbeid, sa Rumas Duickas.

– Vi burde kunne lage mer ferdigvare i Norge. For mange milliarder sendes ut av Norge, påpekte Dag Steinar Sigdestad Førde.

Mer fra landsmøtet: Lysbakken til NNN: – Nå får dere to sjanser istedenfor én!

Statsminister Jonas Gahr Støre slapp kjeft for feriepenger, men fikk viktige innspill for de neste fire årene som statsminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre slapp kjeft for feriepenger, men fikk viktige innspill for de neste fire årene som statsminister.

Håvard Sæbø

Støre var enig i budskapet fra salen.

– Vi vil ha en verdiskapende industri basert på norske råstoffer, og må sikre mer forutsigbar tilgang. Kvotemelding 2.0 skal blant annet ta tak i det, kvitterte statsministeren.

Mye lest: Statsministeren må få litt kjeft når han kommer til landsmøtet, oppfordret NNN-lederen

Krav om kjedemakt

Et annet populært tema under statsministerbesøket, var spørsmålet omkring kjedemakt.

– Forsterk loven om god handelsskikk! Vi må sikre at dagligvarekjedene ikke kan presse leverandørene til å gi fra seg distribusjon, og at de ikke kan press med de-listing og dårligere vareplassering, sa Lars Olav Iversen.

– Kjedemakta er en sak som irriterer meg jævlig. Trekløveret har for mye makt – hvor er fokuset på kvalitet, vareutvalg, spennende smaksopplevelser? I dag tenkes det bare på pris. Kjedenes makt må reguleres, sa Arnt Jarle Nilsen.

– Det er et kjent tema. Vi følger det opp, og har flere forpliktende merknader om dette i Hurdalsplattfomen. Jeg kan forsikre dere om at vi skal jobbe videre med dette, sa Støre.

Oversikt: Alt du vil vite om landsmøtet – men ikke tør å spørre om

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse