JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringer

Skjæran vil ikke svare på om det er aktuelt å utsette lakseskatten

Men havbruks- og fiskeriministeren lover å lytte til havbruksnæringa.
Bjørnar Skjæran mener fortsatt at havbruksnæringa må betale mer inn til fellesskapet.

Bjørnar Skjæran mener fortsatt at havbruksnæringa må betale mer inn til fellesskapet.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Investeringer for milliarder er stoppet etter lanseringa av lakseskatten.

Og på onsdag kom nyheten om at oppdrettsgiganten Lerøy permitterer 339 ansatte, noe som vil ramme flere lokalsamfunn kraftig.

NNN-arbeideren har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet, og spurt om hva de synes om utviklinga i havbruksnæringa etter at lakseskatten ble lansert.

Dette svarer fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran på epost:

«Det er selvsagt en vanskelig situasjon for de det angår, og jeg har forståelse for at det skaper reaksjoner. Vi er i tett dialog med aktørene i næringen og er opptatt av å finne ei god løsning» skriver han.

Går så det griner

Samtidig som permitteringsvarselene er kommet, og milliardinvesteringene er fryst, er det ingen tvil om at det går så det griner i næringa.

Laksekjempen Mowi kunne rapportere om rekordhøye inntekter samme dag som Lerøy lanserte permitteringer: 880 millioner kroner deles ut i utbytte bare for tredje kvartal (månedene juli, august, september).

Selskapet fikk et såkalt operasjonelt driftsresultatet på 240 millioner euro, noe som med dagens kurs betyr rundt 2,5 milliarder norske kroner.

• Les også: Mowi-tillitsvalgt ber regjeringen skrote lakseskatten

Konkurrenten Salmar kom med sine tall i dag torsdag: De tjente også over en milliard kroner på driften i tredje kvartal. De vanvittige summene, som er en betydelige økninga for begge selskapene sammenlignet med samme periode i fjor, kommer som følge av høy pris på laksen.

Begge selskapene er etablert i mange land i tillegg til Norge.

De siste kvartalstallene fra Lerøy, som onsdag lanserte store permitteringer, er ennå ikke kommet.

– Mer til fellesskapet

Minister Bjørnar Skjæran understreker overfor NNN-arbeideren at de fortsatt mener at næringa må sende mer penger inn til fellesskapet.

«Samtidig står de viktigste prinsippene seg. En større andel av overskuddet skal tilfalle fellesskapet, vertskommuner og kommunesektoren skal komme bedre ut, og en stor andel av selskapene skal være unntatt grunnrenteskatten. Vi ønsker en løsning og en modell som fortsatt vil gi arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, samtidig som felleskapet sitter igjen med litt mer av overskuddet fra en svært lønnsom næring. Høringsprosessen er reell, og vi skal lytte til de innspillene som kommer.» skriver Skjæran.

Svarer ikke på utsettelse

Konserntillitsvalgt Bjarne Kristiansen i Lerøy ba onsdag regjeringa om å utsette skatten i ett år, så den kunne få en grundig behandling på Stortinget før den blir innført.

Planen er at skatten skal innføres allerede fra 1. januar neste år. Men høringsfristen til skatteforslaget er først 4. januar.

Ministeren svarte ikke på NNN-arbeiderens spørsmål om det er aktuelt å utsette skatten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse