JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisen på matvarer

Støre om matprishoppet: – Det er jeg kritisk til

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er kritisk til at flere varer i matbutikkene har fått kraftig prisøkning. Han ønsker bedre konkurranse.
– Mat er noe du må ha. Økende matpriser slår direkte inn i hverdagslivet, sier statsministeren.

– Mat er noe du må ha. Økende matpriser slår direkte inn i hverdagslivet, sier statsministeren.

Martin Guttormsen Slørdal / Jan-Erik Østlie

vaktsjef@ntb.no

1. februar økte prisene på en rekke matvarer i dagligvarebutikkene.

– Det er jeg kritisk til, der det er en kraftig økning. Vi må ha, og vil ha, et matvaremarked som har effektiv konkurranse og det må virke slik at den enkelte forbruker erfarer det, sier Støre til NTB.

Han påpeker at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har tatt flere initiativ på området. Blant annet skal regjeringen gjennomføre en studie for å se på hvordan prisene dannes. I tillegg kommer det flere lovendringer.

Les mer: Vestre advarer dagligvarebransjen

– Mat er noe du må ha. Og for folk med anstrengt økonomi, er økende matpriser noe som slår direkte inn i hverdagslivet. Det er for mange historier nå om folk som sliter med å få endene til å møtes. Særlig er det vondt å se når rammer barn og eldre, sier Støre.

For dårlig konkurranse

Næringsminister Jan Christian Vestre sier til NRK at han er bekymret for prisøkningene.

Les også: Hva med en saftig biff fra et laboratorium? Framtidas matindustri trenger knapt ei ku

– Konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen er ikke god. Mangel på tøff konkurranse kan føre til at vi betaler for mye for maten, og at utvalget er dårligere enn det kunne vært. Denne regjeringen har satt i gang historisk mange tiltak på kort tid, som på sikt kan gi bedre konkurranse, lavere priser og bredere utvalg, sier Vestre.

Coop: Handler om prisdiskriminering

Dagligvarekjeden Coop mener at de ikke har annet valg enn å øke matprisene. De ber myndighetene gå i seg selv.

Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis reagerer på at Kiwi holder prisene nede, mens de andre kjedene må sette prisen opp. Han sier det er snakk om prisdiskriminering.

– Nå kommer det fram i klartekst hvor krevende det er for oss kontra Norgesgruppen og innkjøpsbetingelsene de har, sier Friis til E24.

Coop Extra er blant butikkene som økte prisene onsdag.

– Det er fordi vi må. Det vi har gjort er å ta ut en del av prisøkningene vi har fått fra leverandørene. Vi har ikke tatt ut noe av egne kostnadsøkninger, eksempelvis fra strøm, sier Friis.

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse