Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Prisvekst
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Alene med boligutgifter og generell prisvekst, følger Lilly Hystad (74) et strengt handleregime med stadig økte matpriser.
Dagsavisen
Det er varslet en dramatisk økning i mat- og dagligvarepriser i det første av to årlige «prisvinduer» for bransjen 1. februar.
– Jeg synes det er helt horribelt. Jeg blir sjokkert, for pensjonen blir det mindre og mindre av, registrerer den enslige pensjonisten Lilly Hystad, mens hun sparsommelig er på vei til kassa på Kiwi i Fredrikstad med nesten tom handlevogn.
Hystad har gjort et unntak fra regelen sin om å handle «toppen to ganger i uka». For hun får barnebarnet på besøk, og har blant få andre varer gjort plass til et lite syltetøyglass, noe hun vanligvis ikke kjøper.
– Det er veldig mye jeg kjøper mindre av eller har kuttet helt ut. Alt av luksusvarer, som jeg ellers bare kjøper til høytider. Brus og is til helga er ett eksempel, det har jeg sluttet å kjøpe, forteller hun til Dagsavisen.
Vurderer kutt i ansatte: Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Er lojal mot handlelista
Det er ventet en kraftig økning på mer uunnværlige varer enn som så. Det gjelder varer som korn, mel, sjømat, syltetøy, juice, toalett- og tørkepapir og bleier, har kommersiell direktør Thor Erik Aag i Oda, lavpriskjeden på nett, nylig fortalt Nettavisen.
Før den varslede prisøkningen denne uka, har vi lagt bak oss et år der prisene på mat og drikke økte med rundt 11 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
I fjor kom den største prisøkningen i løpet av juli, med over sju prosent sammenlignet med måneden før.
Nå står vi altså foran en ny prisøkning.
– Det fører jo til økte forskjeller mellom folk. Nå går jeg og ser på prisene, og vurderer hva jeg kan handle og hva jeg ikke har mulighet til. Jeg må prioritere hva som er viktigst, sier Hystad, som har tatt sparegrep på alle fronter og for eksempel kuttet ut aktiviteter hun ellers ville deltatt på.
Før de planlagte handleturene, har hun sjekket både tilbudsaviser og notert seg hva hun faktisk trenger. Hun har klart å holde seg til det strenge handleregimet.
– Jeg tar ikke en liten sjokolade ekstra i butikken engang. I dag ble jeg så glad da jeg så at Evergood var satt ned litt i pris, stråler hun.
– For kaffe, det må jeg bare ha. Men jeg kjøper det ikke til full pris, altså. Jeg jakter tilbud. Nå hadde jeg akkurat sett gjennom reklamen og visste hvor jeg kunne handle, forteller Hystad.
Prisvekst: Syns du norske priser øker mye? Se hva resten av Europa betaler
Frykter enda dyrere fisk
Alene med både leilighet, bil og andre faste utgifter, legger hun ikke skjul på at hun merker den generelle prisveksten godt.
– Jeg er heldigvis ikke minstepensjonist, sukker hun.
Likevel er det noen favoritter og nødvendigheter i matbutikken, som hun frykter vil gå ytterligere opp i pris.
– Kjøtt spiser jeg lite av, men mange dagligvarer smerter det at stadig øker i pris. Som fisk og grønnsaker. Og korn og mel, ikke minst, for jeg baker mye. Så er jo strømmen uansett så dyr at det lønner seg jo nesten ikke å bake, heller.
– Det blir dobbel sparing for deg?
– Ja, det kan du si, men sånne ting, som baking av brød, er daglige behov for meg, påpeker Hystad, som for øvrig har erfart at hun sparer på å lage all mat selv og bruke strøm på kjøkkenet når den er på sitt rimeligste.
Prisvekst: Butikkansatte forstår ikke hvorfor matprisene øker så mye: – Lurer på hvor pengene blir av
– Vi bor liksom i et av verdens beste land
Også Noshin Khezri (32) foretrekker å lage all maten selv. Sammen med mann og ett barn spiser hun mindre kjøtt enn før, etter at det er blitt dyrere.
Noshin Khezri (32), her på handletur i Fredrikstad, forteller at familien på tre spiser mindre kjøtt enn før, som følge av økte matpriser.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
– Nå frykter jeg at alle matvarer skal øke enda mer i pris, og spesielt kjøtt. Vi må planlegge enda bedre og kutte ut en del. Vi spiser mindre kjøtt nå. Det er en utfordring og en liten sorg, da kulturen min har sterke mattradisjoner og det helst skal lages en skikkelig middag fra bunnen av hver dag, forteller hun.
Khezri og mannen er begge i jobb og har det hun kaller god inntekt. Likevel har de også sett seg nødt til å ta grep.
– Vi jobber litt ekstra for å klare totalen av økte utgifter. Det er ikke så lett å spare, nå som også rentene har økt. Jeg handler mest i Sverige, det er litt bedre der selv om prisene der også har økt, forteller hun.
Khezri er overrasket over at privatøkonomien er blitt så trang i Norge, med to inntekter.
– Prisveksten på mat det siste året er helt forferdelig, det er det. Vi bor liksom i et av verdens beste land. Vi har god inntekt, men det hjelper ikke. Det er blitt akkurat som i hjemlandet mitt, Iran, hvor prisnivået på mat har vært helt jævlig. Jeg har lenge tenkt «stakkars dem», men nå er det stakkars oss også, mener hun.
Kaffe, det må jeg bare ha. Men jeg kjøper det ikke til full pris, altså.
Lilly Hystad (74)
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie