JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte i Nordea og Nav er siktet for grov korrupsjon

Fem personer ble tirsdag pågrepet og siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til dette. Fire av de pågrepne er eller har vært ansatt i Nordea og Nav.

Gorm Kallestad / NTB/ COLOURBOX

Politiet i Oslo opplyser at det også er ransaket på en rekke adresser og at de tar sikte på å gjennomføre avhør av alle de pågrepne i løpet av tirsdagen.

– To av de pågrepne er ansatt i Nordea. Vi kan videre bekrefte at en av de pågrepne er ansatt i Nav, mens en annen er tidligere ansatt i Nav, skriver politiet i en pressemelding.

– Det er omfanget som gjør at det anses som grovt, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo-politiet til NTB.

Ifølge henne mistenker Nordea at de har delt ut totalt 150 millioner kroner i lån basert på uriktig informasjon. Nordea avdekket dette i mars og anmeldte saken til politiet.

Mye lest: Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon

Forfalsket dokumentasjon

Rusdal opplyser at noen av forholdene i siktelsen går tilbake til 2018.

De fem pågrepne skal nå avhøres, og politiet vil i løpet av tirsdag vurdere om de skal fremstilles for varetektsfengsling.

– Mistankegrunnlaget er at de har tilknytning til lånesøknader som er basert på forfalsket dokumentasjon til Nordea, sier Rusdal til VG.

Mye delt: Israels regime mot palestinerne er verre enn i Sør-Afrika under apartheid, mener LO-ledelsen

Stor politiaksjon

Sivilkledd politi aksjonerte mot Nordeas hovedkontor i Norge, på Majorstuen i Oslo, i 8-tiden tirsdag morgen.

Samtidig slo politiet til mot flere privatadresser i Oslo i en større aksjon som omfatter over 50 politiansatte.

VG skrev tirsdag morgen om hvordan flere personer har fått banklån ved hjelp av mellommenn, såkalte låneagenter, mot betaling på flere hundre tusen kroner i kontanter.

En av dem sa at bakmenn han samarbeider med, har kontakter på innsiden av banken, og at dette dreier seg om Nordea.

LO-kongressen: Karl Hans meldte seg ut av Høyre en måned før LO-kongressen

Alvorlig

– Forholdene som er avdekket, kan tyde på regelbrudd og knytter seg til utlån av penger, opplyser kommunikasjonssjef Christian Steffensen i Nordea til Finansavisen.

Banken ser på det som har skjedd, med største alvor, og Nordea har fortløpende dialog med politiet om saken.

– Nordea har nulltoleranse for regelbrudd og tar alle nødvendige skritt overfor de to ansatte. I første omgang er de to ansatte suspendert, sier Steffensen.

Han ønsker ikke å si noe om i hva slags stillinger eller på hvilket nivå de to jobber.

Flere erkjenner ikke straffskyld

Tre av de fem som er siktet stiller seg uforstående til siktelsen, mens to av dem vil ikke kommentere dette, skriver Dagbladet Børsen som har snakket med forsvarerne til de fem siktede.

– Han kjenner seg overhodet ikke igjen i beskrivelsen som er gitt i grunnlaget for pågripelsen, sier advokat Ola Lunde som forsvarer den Nav-ansatte til avisa.

Også mannen som tidligere jobbet i Nav stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Solveig Kristine Høgtun til avisa.

De to ansatte i Nordea vil ikke kommentere siktelsen, ifølge advokatene Christian Flemmen Johansen og Annette Barlinn.

Advokat Carl Rieber-Mohn, som forsvarer den femte personen, sier at også han stiller seg uforstående til siktelsen.

Warning
Annonse
Annonse