JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Karl Hans meldte seg ut av Høyre en måned før LO-kongressen. Nå taler han sosialarbeidernes sak

Karl Hans Braut ble medlem av Høyre før han var konfirmant, og det skulle gå 25 år før han meldte seg ut: – Jeg har kanskje litt andre perspektiver på ting, sier han.
Karl Hans Braut har en utradisjonell bakgrunn som FO-delegat på LO-kongressen. Det ser han som en styrke.

Karl Hans Braut har en utradisjonell bakgrunn som FO-delegat på LO-kongressen. Det ser han som en styrke.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

– Det er så lenge siden jeg har vært i Oslo. Hvor er det bra å spise lunsj? McDonalds? Eller kanskje det er plass på restauranten der borte … hva heter den igjen?

Karl Hans Braut har passert sikkerhetsvaktene på vei ut av Folkets Hus og står nå på fortauet. Etter noen timer foran iPaden i kongressalen er det på tide å fylle magen med mat, og vi blir enige om å teste ut Peoples, et steinkast unna.

Braut … Haaland?

Karl Hans Braut er førstereis på LO-kongressen. Vernepleieren fra Klepp på Jæren har vært tillitsvalgt i FO i snart et tiår. Han er én av ni som er valgt til å representere medlemmene på fagbevegelsens største politiske verksted. Han skal være med å bestemme hva LO skal bruke pengene på, hvilke saker som skal prioriteres og hvem som skal sitte i LO-ledelsen.

For å ta navnet først: Det er sikkert noen som lurer på om Karl Hans Braut er i familie med en av verdens største fotballstjerner. Det er han ikke. Braut forteller at det finnes flere hundre med samme etternavn på Jæren. Selv har han flytta hjem til nettopp tettstedet Braut og blitt tillitsvalgt for FO i hjemkommunen Klepp. I tre år har han vært hovedtillitsvalgt.

Men nå er det altså LO-kongress og tid for lunsj, og mannen med palmer på skjorta, brun dressjakke og svarte krøller på hodet, har funnet seg en sofa på restauranten Peoples – i Arbeidersamfunnets lokaler. På bordet foran ham står en real cowboylunsj – en tallerken med egg, pølser og stekte poteter.

– Vi må ut og ordne mat selv. Det er en del av kongresslivet, det også, sier Braut i det en potet er på vei inn i munnen.

Stor oversikt: Bli bedre kjent med delegatene til LO-kongressen. Hvem er de og hvilke saker brenner de for?

Oppvokst i Høyre-familie

Det var lite som tydet på at Braut skulle ende opp som en «LO-topp». Karl Hans Braut ble medlem av Høyre før han var konfirmant. Det skulle gå 25 år før han meldte seg ut – en knapp måned før kongressen.

– Det var Høyre jeg visste om som drev aktivt med ungdomspolitikk i kommunen, og far min var aktiv i Høyre. Vi ble en god gjeng i Unge Høyre, sier Braut.

– Hva var det med politikken til Høyre som tiltrakk deg?

– Det var nok ideologisk betinget, dette med enkeltindividets frihet, på den tiden der. Så var jeg opptatt av skolepolitikk.

Karl Hans sto på partiets liste til tre kommunestyrevalg, og ble valgt inn som vara. Han tok en bachelorgrad i informasjon og samfunnskontakt, men jobben ved siden av i en bolig for utviklingshemmede, fikk ham til å snu. Han ville bli vernepleier.

– Jeg meldte meg inn i FO på studiet, det var det ingen tvil om at jeg skulle gjøre. Hjemme hos oss har det alltid vært slik at du er med i profesjonsforbundet ditt, forteller Braut.

Faren var tannlege, det samme er broren. For dem var det Tannlegeforeningen som gjaldt. Moren var sykepleier og medlem i Norsk Sykepleierforbund.

– Jeg er den eneste i familien som har vært med i LO, sier Braut og smiler skjevt.

– Så du er altså den første i familien på LO-kongressen?

– Det kan du trygt si!

Simen Aker Grimsrud

Meldte seg ut en måned før kongressen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik gikk i sin åpningstale på kongressen mandag hardt ut mot arbeidslivspolitikken den forrige regjeringen førte. Karl Hans Braut tar seg ikke nær av kritikken av partiet han var medlem av inntil for en måned siden.

– Det er ikke sånn at du er enig i alt et parti mener. Sånn er det i FO også. Men du forholder deg til det landsmøtet vedtar. Med den forrige regjeringen var det etter min mening mye usosiale kutt, og det er ikke bra, sier Braut.

– Du meldte deg ut en måned før kongressen. Ble du bedt av FO om å melde deg ut?

– Nei, det har jeg valgt selv. Det har vært en prosess, og noe jeg har tenkt på i et par år. Å trekke meg ut av noe jeg har vært med i så lenge, er et steg å ta. Nå vil jeg prioritere jobben i FO.

– Har du endret politisk standpunkt?

– Man endrer vel standpunkt hele veien. Du får ny kunnskap, som gjør at du forandrer en del meninger. Jeg har alltid likt å bryte meninger med folk som har andre perspektiver. Det har jeg gjort da jeg var aktiv i Elevorganisasjonen i sin tid, og nå i FO, sier Braut.

– Det at man har et samspill der man får inn brytninger og meninger fra flere hold, skaper bedre politikk, mener han.

Hvit mann på 51 år: Det er gjennomsnittpersonen som skal vedta LOs politikk de neste tre årene

Et annet perspektiv

Det at han har en utradisjonell bakgrunn som FO-tillitsvalgt, ser Braut på som en styrke.

– Jeg har kanskje litt andre perspektiv på ting, og har fått innspill og historier fra forskjellige kanter, så kan man nyansere historien, mener FOeren fra Jæren.

Simen Aker Grimsrud

Han mener han kanskje resonnerer litt annerledes enn kollegene sine i FO.

– Jeg er kanskje ikke så god til å sette ord på hvordan jeg resonnerer, men det foregår litt av hvert under krøllene her, sier Braut og bryter ut i latter.

Han er opptatt av mye, men under kongressen skal han først og fremst snakke om utdanning når han går på talerstolen. Han er opptatt av at det må utdannes nok vernepleiere.

– Vi må huske på at vi representerer sosialarbeidere som har høyere utdanning. Men vi er et lite forbund på LO-kongressen, så det er viktig at vi er flinke og får gjennomslag for våre saker.

Ble rørt av Martin Kolberg

Å komme inn i kongressalen i Folkets Hus for første gang mandag morgen, var en stor opplevelse for jærbuen.

– Jeg kjente særlig på det da Martin Kolberg talte. Det han sa, og måten han sa det på, rørte meg veldig. Han snakket om fagbevegelsen betydning for å få et godt samfunn. At han selv ble rørt, gjorde det enda mer rørende, sier Braut.

– Hva skal til for at du syns dette har vært en god kongress?

– At vi har gode debatter som er preget av respekt for hverandre.

Får god støtte

På tallerkenen ligger det bare et par tomatskiver og noen stekte poteter igjen. Braut tørker seg rundt munnen med en serviett. Det er fem minutter til kongressen starter opp igjen.

Snart er det virkelig alvor. Braut skal holde innlegg fra talerstolen for 315 delegater. Det ser han fram til med skrekkblandet fryd.

– Du får ikke blitt skikkelig varm i trøya før det er alvor. Så er det en ny trapp du skal gå opp, så det gjelder ikke å snuble på vei opp til talerstolen, ler Braut.

– Heldigvis er vi i delegasjonen til FO flinke til å bygge hverandre opp. Det skal nok gå bra.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse