JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Firedagers arbeidsuke er mer produktiv, gir bedre helse og mindre fravær

En arbeidsuke på fire dager er mer produktiv enn en femdagers uke for de fleste ansatte og bedrifter, viser en stor britisk studie.
– Den psykiske helsen deres ble bedre, de sov bedre og de ble i mindre grad utbrent, konstaterer Cambridge-professoren Brendan Burchell om ansatte som prøvde firedagers arbeidsuke.

– Den psykiske helsen deres ble bedre, de sov bedre og de ble i mindre grad utbrent, konstaterer Cambridge-professoren Brendan Burchell om ansatte som prøvde firedagers arbeidsuke.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Over 60 bedrifter i Storbritannia har deltatt i den seks måneder lange studien, der nesten 3.000 ansatte fikk anledning til å jobbe fire dager i uka med samme lønn som de hadde da de jobbet femdagers uke.

Som et resultat av studien har ni av ti bedrifter som deltok, enten bestemt seg for å fortsette med firedagers uke eller opplyser at de planlegger å innføre dette.

Dette fordi produktiviteten viste seg å øke, noe som resulterte i økt omsetning for bedriftene som deltok i studien.

Sammenlignet med samme periode i tidligere år, økte omsetningen i gjennomsnitt med 35 prosent, viser studien som ble organisert av 4 Day Week Global.

Sagaen om sekstimersdagen: Sigmundur og kollegaene jobber kortere dager

Fravær og turnover falt

– Resultatene er stort sett de samme på alle arbeidsplasser og i bedrifter av varierende størrelse, noe som viser at dette er noe som fungerer for mange typer bedrifter, sier professor Juliet Schor ved Cambridge-universitet som har ledet studien.

Studien viste også at fraværet blant ansatte falt med firedagersuke og at færre sluttet i bedriftene.

Forskerne fant også en «betydelig» bedring i fysisk og psykisk helse blant dem som jobbet fire dager i uka, og de ansatte trente mer og likte seg bedre på jobben. Ansatte meldte også om mindre stress og søvnplager.

– Den psykiske helsen deres ble bedre, de sov bedre og de ble i mindre grad utbrent, konstaterer Cambridge-professoren Brendan Burchell.

Les mer: Norske arbeidstakere arbeider døgnet rundt, sju dager i uka. Men forskjellene er store

Warning
Annonse
Annonse