JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederlønn

Kritiserer millionbonuser i dagligvarebransjen: – Provoserende

Sveriges finansminister reagerer på enorme bonuser til sjefer i store dagligvarekjeder, når familier knapt har råd til mat.
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Pontus Lundahl / TT / NTB

heather.eliassen@ntb.no

– Det er provoserende at lederne av matvaregigantene tar ut enorme bonuser når prisene skyter i været, sier finansminister Elisabeth Svantesson fra høyrepartiet Moderaterna.

Tirsdag hadde hun et møte med sjefene i de store matvarekjedene i Sverige – Axfood, Coop og Ica – for å diskutere de stigende matvareprisene.

Inflasjon øker bonusen

Omsetningen hos matvaregigantene har økt kraftig, noe som er en effekt av høyere matvarepriser. Den økende omsetningen har gitt sjefene i Axfood og Ica gode bonuser. Dette mener hun er problematisk.

– Det er provoserende at det deles ut store bonuser når familier knapt har råd til mat, sa Svantesson tirsdag ettermiddag til TT.

Tidligere administrerende direktør i Ica, Per Strömberg, hadde en inntekt på over 36 millioner svenske kroner i 2022.

17 millioner kroner var lønn og 13 millioner var godtgjørelse. Restbeløpet var lønn satt av til pensjon.

Slik er situasjonen i Norge: Butikkene øker matprisene mer enn nødvendig, mistenker Forbrukerrådet

Mener det er for lite konkurranse

Svantesson mener det er for lite konkurranse. Tre av matvarekjedene kontrollerer 90 prosent av markedet i Sverige.

Finansministeren synes at dagligvarekjedene bør bli flinkere til å presse prisene ned hos leverandørene.

– I dagens møte har vi hatt ærlige samtaler. Jeg har sagt at jeg ikke synes det er akseptabelt at prisene øker så mye. Jeg synes fortsatt at det er urimelig at svensk mat koster mer enn i land rundt oss, sier hun.

Sjefene i de store dagligvarekjedene mener det er leverandørenes feil at matvareprisene stiger, men matprodusentene slår tilbake.

– Hvis dagligvarekjedene skylder på oss, så er det veldig uheldig, sier presseansvarlig Daniel Emilsson i nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen for matvareprodusentene i Sverige, Livsmedelsföretagen.

Les mer: Vestre kritiserer dagligvarebransjen: – På grensen til ulovlig samarbeid

Warning
Annonse
Annonse