JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Likelønnsdagen: I dag har menn tjent like mye som kvinner gjør i hele år

I dag, 17. november, markeres likelønnsdagen, som et symbol på at menn i gjennomsnitt har tjent det kvinner vil tjene i løpet av hele året.
GJENGANGER: – Med dagens utvikling vil det ta over 50 år før vi får likelønn i Norge, skriver FO i sin pressemelding. Kravet om likelønn er fast innslag i 1. mai-toget.

GJENGANGER: – Med dagens utvikling vil det ta over 50 år før vi får likelønn i Norge, skriver FO i sin pressemelding. Kravet om likelønn er fast innslag i 1. mai-toget.

Eirik Dahl Viggen

– Fra og med i dag jobber kvinner i prinsippet gratis ut året, skriver FO-leder Mimmi Kvisvik i en pressemelding.

Likelønnsdagen er lagt til 17. november, fordi kvinner i gjennomsnitt tjener 87,9 prosent av det menn tjener i år.

FO er fagforeningen for sosialarbeidere og står bak emneknaggen #hunjobbergratis, som tidligere har skapt engasjement rundt likelønnsdagen.

Kvisvik mener at kvinnedominerte yrker fremdeles verdsettes lavere enn mannsdominerte.

– Noen påstår dette skyldes at vi ikke produserer verdier, men hvor mye sparer ikke sosialarbeidere staten for ved å hindre at ungdom dropper ut av skolen? Hva tjener vi på at arbeidsledige kommer tilbake i jobb og bidrar til fellesskapet, spør hun.

Debatt: «Hvorfor lønner vi så lavt dem som har ansvar for at barn får en trygg oppvekst?»

Unio peker på frontfagsmodellen

Lønnsgapet mellom kjønnene skyldes i hovedsak at høyt utdannede kvinner jobber i andre yrker og sektorer enn menn, skriver Unio i sin pressemelding på likelønnsdagen.

Kvinnedominerte yrker i offentlig sektor har nemlig gjennomsnittlig lavere lønnsnivå enn mannsdominerte yrker i privat sektor.

Unio består av 14 fagforbund for personer med høyere utdanning, som sykepleiere og lærere. De mener måten lønnsoppgjørene blir gjennomført på gjør det vanskelig å tette lønnsgapet.

– Det er en diskriminerende brist ved den norske modellen at offentlige ansatte med høyere utdanning taper i forhold til ansatte i privat sektor med like lang utdannelse, sier forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio i pressemeldingen.

De norske lønnsoppgjørene er basert på frontfagsmodellen. Modellen innebærer at deler av den konkurranseutsatte industrien forhandler først, og at oppgjøret LO og NHO kommer fram til i disse forhandlingene utgjør rammen for de andre lønnsoppgjørene.

– Det er ikke til å komme forbi at den strenge praktiseringen av frontfaget hindrer likelønn for utdanningsgruppene, mener Rønning-Aaby.

Frontfagsmodellen forklart: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Her får du svar

Vil ha plan for lønnsøkning

Rønning-Aaby påpeker at årets lønnsoppgjør for Unio ble noe bedre enn de siste årene, men mener ikke økningen er stor nok.

Derfor mener han regjeringen må stille krav til partene i arbeidslivet om en forpliktende opptrappingsplan for lønningene i offentlig sektor.

Lønnsoppgjørene: Utdanningsforbundet vil ha mulighet for ekstrarunder i lønnsoppgjørene

Kjønn og lønn: Fem ting du bør vite om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Warning
Annonse
Annonse