JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene

Nettleien øker så snart strømstøtten er over

1. april øker flere nettselskaper nettleien. Elavgiften går også opp fra 1. april.
Nettleie er prisen du som kunde betaler for å bekoste infrastrukturen som frakter strømmen hjem til deg. (Illustrasjonsfoto)

Nettleie er prisen du som kunde betaler for å bekoste infrastrukturen som frakter strømmen hjem til deg. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Prisen på nettleien til folk kan øke med mellom 10 og 15 prosent. Noen andre nettselskaper øker sine priser allerede 1. februar.

Regjeringens strømstøtte varer i utgangspunktet fram til utgangen av mars. Regjeringen har sagt at den skal stille opp med strømstøtte hvis prisene fortsetter å være ekstremt høye, men det er ikke gjort noe formelt vedtak om videreføring av strømstøtten.

Nettselskapene

På grunn av den kraftige økningen i strømprisene på slutten av fjoråret, ble kostnadene for nettselskapene ved tap av strøm i nettet mye større i 2021. I tillegg hadde mange av nettselskapene planlagt innføring av en ny modell.

– Vi hadde opprinnelig planlagt en økning i nettleien på cirka 7 prosent i forbindelse med innføring av ny nettleiemodell ved årsskiftet. Så ble innføringen av den nye modellen utsatt til 1. juli. Vi har derfor valgt å utsette prisøkningen til 1. april, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Norges største nettselskap Elvia til Aftenposten.

Aktuelt: Norges kraftoverskudd er borte om fem år, advarer Statnett

Elavgiften

Den statlige elavgiften ble kraftig redusert i vintermånedene. Fra april vil den øke til 19,26 øre/kWh inkludert moms.

Regjeringspartiene og SV ble enige om en kraftig reduksjon i elavgiften i vintermånedene. Dette kuttet opphører 1. april.

Stortingsflertallet reduserte også elavgiften med åtte prosent for resten av året.

Det betyr at elavgiften i april blir åtte prosent lavere enn samme måned i fjor. Samtidig vil den vanlige forbruker oppleve at elavgiften i april blir 73 prosent høyere enn i mars i år fordi «vinterkuttet» i elavgiften avsluttes.

Kommentar: «Vi bør få lik strømpris i hele landet»

Warning
Annonse
Annonse