JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisene

Norges kraftoverskudd er borte om fem år, advarer Statnett

Det finnes nesten ingen nye planer om ny kraftproduksjon de neste fem åra, ifølge Statnett.
Det norske kraftoverskuddet vil være borte i 2026, frykter Statnett.

Det norske kraftoverskuddet vil være borte i 2026, frykter Statnett.

Kai Hovden

Sør-Norge vil få et underskudd på kraft fra 2026, advarer Statnett.

Om vi fortsetter dagens forbruk, og om alle planene om å etablere nye virksomheter som trenger mye kraft realiseres, vil kraftoverskuddet vi har i Norge gradvis bli borte.

Ved utgangen av 2026 vil dagens kraftoverskudd på 15 Twh bli redusert til 3 TWh. Siden forbruket øker mest i sør, vil Sør-Norge ha kraftunderskudd allerede i 2026. Det skriver Statnett i en analyse som kom i desember.

Havvind

– Havvind får vi ikke produsert før på begynnelsen av 2030 tallet. Vindkraft på land er politisk død på mange måter, og renovering av eksisterende vannkraftverk og produksjon av ny vannkraft kommer også til å skape konflikt, sier Tore Strandskog direktør for næringspolitikk i NHO-organisasjonen Nelfo.

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett sier det nesten ikke er planer om ny kraftproduksjon de neste fem årene. Dette vil også påvirke strømprisene.

Aktuelt: Nettleien øker så snart strømstøtten er over

– Vi trenger mer kraft

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet sier at etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

– Mer effektiv bruk av energi er viktig, men dessverre er skalaen for liten til at det alene kan stille opp med de energimengdene vi ser at det vil være behov for.

– Vi har behov for mer kraft fra vindkraft på land og til havs, vannkraft og energieffektivisering, sier Vik.

Kommentar: «Vi bør få lik strømpris i hele landet»

Warning
Annonse
Annonse