JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Vi bør få lik strømpris i hele landet»

Nøkkelen er å bygge enda flere overføringslinjer mellom landsdelene, skriver Kjell Werner.

Nøkkelen er å bygge enda flere overføringslinjer mellom landsdelene, skriver Kjell Werner.

Kai Hovden

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Norge bør se til strømmarkedet i Finland.

kjell.werner@anb.no

Finland har lik strømpris over hele landet. I Norge er det uaktuelt, skal vi tro Statnett. Lik strømpris i hele landet bør likevel være en målsetting. Den regjeringsnedsatte energikommisjonen bør vurdere fordeler og ulemper ved en slik ordning.

Norge er inndelt i fem prisområder for strøm. I disse dager er strømmen i sør ti ganger så dyr som i nord. Midt-Norge og Nord-Norge hadde tirsdag en strømpris på 0,13 kroner pr kilowattime. I de tre prisområdene sør for Dovre var prisen 1,13 kroner.

Den skyhøye strømprisen i sør vekker reaksjoner. Regjeringen forsøker å ta grep, både på kort og lang sikt. Staten tar nå 80 prosent av husholdningenes strømregning som overstiger 70 øre per kilowattime. I tillegg skal den bredt sammensatte energikommisjonen finne mer robuste løsninger.

Og her melder altså spørsmålet seg: Hvorfor kan ikke Norge gjør som Finland; lovfeste at hele landet skal være ett felles prisområde for strøm? Kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett mener det er liten sjanse for at Norge får én felles prissone. Han begrunner dette med at Norge er et langstrakt land der vær og vind i stor grad bestemmer kraftsituasjonen.

Med lik pris over hele landet vil vi, ifølge Statnett, produsere masse strøm som ikke kan bli brukt. Årsaken er for dårlig overføringskapasitet. «Du bygger ikke en motorvei basert på trafikken i påska», sier Gilje for å illustrere poenget. Men vinterens strømsjokk har vist oss hvor viktig det er at Norge blir mer selvforsynt av strøm. Slik kan vi begrense «importen» av høye europapriser.

Nøkkelen er å bygge enda flere overføringslinjer mellom landsdelene. Statnett planlegger blant annet å utvide overføringskapasiteten mellom nord og sør. Nord for Dovre er det naturlig nok en frykt for å miste konkurransefordelen som ligger i billig strøm. Det kan bli resultatet av å bygge nye kraftlinjer.

Derfor er det avgjørende viktig å øke den norske kraftproduksjonen først, slik at strømprisen blir relativt lav i hele landet. Eksisterende kraftverk må oppgraderes og moderniseres. I tillegg vil flere vindmøller, både på land og til havs, tvinge seg fram.

Lenge var det lite lønnsomt å bygge linjer for økt overføringskapasitet mellom landsdelene. Prisforskjellene var små, og tilgangen til strøm i de fem prissonene var god. Men vinterens strømsjokk har lært oss at vi må tenke i nye baner. Behovet for å overføre kraft på tvers av prisområdene har økt. Derfor må det bygges flere overføringslinjer. Det logiske sluttresultatet bør bli lik strømpris over hele landet.

Folkeopprøret mot strømprisene: – Energibransjen har vært altfor opptatt av seg selv

Aksjonsleder: Vi kommer til å få vinterpriser til sommeren

Debatt: «Ta strømmen tilbake i folkets makt!»

Warning
Annonse
Annonse