JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprotest: – Energibransjen har vært altfor opptatt av seg selv

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, skjønner folkeopprøret mot strømprisene, som er blitt et sjokk for husholdningene og næringslivet.
– Det skal ikke være nødvendig å ha kraftpriser som man må ha krisepakker for å bøte på, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Det skal ikke være nødvendig å ha kraftpriser som man må ha krisepakker for å bøte på, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Tirsdag ble det holdt det en rekke markeringer mot de høye strømprisene. Samtidig kan Alfheim også slå seg litt på brystet selv:

– Hva var det vi sa?

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) var også inne på det samme da hun presenterte «Energikommisjonen» på en pressekonferanse fredag.

– Nå må vi se framover. De kortsiktige konsekvensene blir håndtert fortløpende som kriseløsninger. Regjeringen skal stille opp når krisen er der, sa Mjøs Persen.

Men:

– En av hovedutfordringene er at verken forrige regjering eller det forrige Stortinget så konsekvensene av de nye mellomkablene, eller den store etterspørselen etter fornybar kraft. At det skulle bli lite vind i Europa og lave vannmagasin her hjemme. Det viser bare hvor viktig det er at vi nå er nøye med å ta de riktige valgene, sa Marte Mjøs Persen.

En av de som advarte mot alt dette som verken den forrige regjeringen eller det forrige Stortinget så, var Frode Alfheim.

Aksjonsleder: – Vi kommer til å få vinterpriser på strøm til sommeren

– Blir som å tisse i buksa

– Jeg skjønner folks reaksjon på kraftprisene veldig godt. Det har vært et sjokk for husholdningene og for næringslivet. Det kom som et bang over oss. At det har kommet sterke reaksjoner skulle bare mangle, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Kraften som produseres i Norge må komme norske husholdninger og norsk industri til gode. Det skal ikke være nødvendig å ha kraftpriser som man må ha krisepakker for å bøte på. Men det hjelper ikke å gjøre noe annet enn å opptre klokt i situasjonen vi har kommet opp i. Det viktigste budskapet må være å ikke bli så forbanna i nuet at man blir irrasjonelle. Vi må få mer kraftproduksjon. Det gir en gyllen mulighet til å skape industriarbeidsplasser i landet. Skal vi ha mer industri må vi ha mer kraftproduksjon, mener Frode Alfheim.

– Vi advarte mot konsekvensen overfor politikerne. Men den advarselen hjelper også lite nå. Det blir som å tisse i buksene, poengterer han.

Kommentar: «Vi bør få lik strømpris i hele landet»

Kan ikke bare tjene penger

Alfheim mener det mer enn noen gang er viktig å være regulatoriske.

– Vi må ha en bedre politisk styring av energibransjen. Det er ikke noe i energiloven som hindrer dette, hevder forbundslederen.

Politisk styring overfor kraft er også kravet fra Industriaksjonen, som står bak aksjonen sammen med lokale LO-lag over hele landet.

– Energibransjen har vært altfor opptatt av seg selv. Det har gitt konsekvenser. Det er vel ikke denne bransjen som har sterkest omdømme i dag, mener Alfheim.

– Den situasjonen vi har i dag er på mange måter drevet fram av energibransjen selv. Nå må bransjen følges nøyere opp. Det er forbrukerne og industrien som sitter med den økonomiske regningen. Ingen skal komme her å si at energibransjen ikke tjener penger i dag. En skulle tro at bransjen var opptatt av det samme oss: At de sørger for å ha et bedre omdømme enn i dag, mener Alfheim.

– Energibransjen skal tjene penger, men må også bruke penger til å investere i mer kraftproduksjon, poengterer han.

– Hva må til?

– Vi fikk en god nyhet i forrige uke, da sørlige Nordsjø 2 ble lyst ut. Havvind i tillegg til en oppgradering av vannkraftanleggene er særdeles viktig. Arbeidet til Energikommisjonen blir ekstremt viktig. Men det må ikke bli en sovepute i forhold til det som kreves i nuet, poengterer Alfheim.

Debatt: «Ta strømmen tilbake i folkets makt!»

– Malplassert kritikk

Eivind Heløe, direktør for fornybar og miljø i Energi Norge, mener kritikken fra Frode Alfheim er malplassert.

– Norske vannkraftprodusenter satte i drift hele 1,4 TWh ny produksjonskapasitet i 2021 – mer enn i noe annet enkeltår siden 1990. Og mer er under bygging, sier Eivind Heløe til FriFagbevegelse.

– Vannkraftprodusentene kan ikke basere sine investeringsbeslutninger på en ekstraordinær situasjon i kraftmarkedet. Husk at for et drøyt år siden hadde vi nullpriser i markedet. Investeringene må basere seg på lønnsomhet over tid, ellers må skattebetalerne og Alfheims medlemmer subsidiere kraften over skatteseddelen, poengterer han.

Han mener det store kraftpotensialet på kort sikt ligger i vindkraft på land.

– Jeg skulle ønske at Industri Energi ville engasjere seg mer i dette potensialet som kan utløses lenge før kraft fra havvinden kommer på nettet rundt 2030, sier han.

– La det ikke herske tvil: Vi er ikke glade for de ekstreme prisene vi nå ser. Dagens ekstremsituasjon er drevet fram av ekstreme gasspriser – altså forhold som er langt utenfor norske kraftprodusenters kontroll, sier Eivind Heløe.

Kommentar: «Vedum ble grillet om høye strømpriser. Nok en gang var motangrep det beste forsvar»

Kommentar: «Den glemte vannkraften. Dette er løsningen som «alle» vil ha»

Annonse
Annonse