JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stolleken er i gang i Aps toppledelse

Flere i Ap ønsker større utskiftninger i ledelsen enn bare en ny nestleder. Den eneste som foreløpig ser ut til å sitte trygt, er Jonas Gahr Støre.
Aps landsmøte går av stabelen fra 4. til 6. mai. Når valgkomiteens innstilling er klar, er foreløpig uvisst.

Aps landsmøte går av stabelen fra 4. til 6. mai. Når valgkomiteens innstilling er klar, er foreløpig uvisst.

Jan-Erik Østlie

bibiana.dahle.piene@ntb.no

Støre har vært tydelig på at han ønsker to nestledere i partiet.

Etter at Hadia Tajik gikk av i fjor på grunn av pendlerboligsaken, har Arbeiderpartiet kun hatt én – Bjørnar Skjæran.

Fylkeslagene har frist til fredag med å spille inn sine kandidater til valgkomiteen.

Alle fylkeslagene skal spille inn minst én mann og én kvinne til sentralstyret. De står imidlertid fritt til å spille inn kandidater til Aps toppledelse.

Mye lest: Ap-ledelsens håndtering av Giske-saken hudflettes: – Et skrekkens eksempel

Brenna vs. Tajik

Startskuddet for kampen om plassene i toppledelsen gikk i slutten av februar da Rogaland Ap kunngjorde at de ønsket et comeback for Tajik som ny nestleder.

Ap-lagene i Agder, Akershus og Troms, samt AUF, har på sin side kunngjort at de ønsker sittende kunnskapsminister Tonje Brenna som ny nestleder.

Fredag kunne VG melde at også Trøndelag Ap støtter Brenna.

Dermed kan det se ut som om Brenna allerede har tatt en klar ledelse mot Tajik. Ifølge VG har Brenna nå rundt 94 av 300 landsmøtedelegater i ryggen.

Kommentar: «Hadia Tajik har ingen sjanse til å bli Ap-nestleder»

Ny løsning

Onsdag lanserte imidlertid de profilerte Ap-politikerne Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes en ny løsning: Til avisa Vårt Land erklærte de at de ønsker både Tajik og Brenna inn i toppledelsen som nye nestledere.

Det er en løsning som vil innebære at Skjæran må ut. Det betyr også at sittende partisekretær Kjersti Stenseng vil gå med i dragsuget, ettersom det skal være kjønnsbalanse i toppledelsen.

Dagens Næringsliv erfarer at dette er en løsning som et flertall i Oslo Ap vil gå inn for. Men et formelt vedtak skal først fattes tirsdag, opplyser fylkessekretær Øyvind Slåke til NTB.

Verken han eller fylkesleder Frode Jacobsen vil kommentere DNs opplysninger overfor NTB.

Også Østfold Ap mener valgkomiteen bør gjøre endringer i dagens ledelse, opplyser fylkesleder Sindre Martinsen-Evje til NTB.

– Styret ønsker en nestleder til og at ledelsen må ses under en helhet. Her må valgkomiteen gis handlingsrom, sier han.

Partimåling for februar: Historisk bunn for Ap: – Det blir galt uansett hva de gjør

Skjæran får støtte fra nord

Fylkeslagene i nord vil derimot trolig ikke støtte en løsning som innebærer at Skjæran må tre til side. Skjæran har selv uttalt at han ønsker gjenvalg.

– Bjørnar har nok hele Nord-Norge bak seg, sier fylkessekretær Lill-Tove Ottesen i Finnmark Ap til NTB.

Finnmark Ap vil samtidig ikke forholde seg til nestlederspørsmålet før etter at valgkomiteen har kommet med sin innstilling. Samme posisjon har Vestland Ap inntatt.

Når valgkomiteens innstilling er klar, er foreløpig uvisst.

Komiteen har ingen endelig frist, men vanligvis kommer innstillingen i forkant av partiets landsmøte, opplyser partikontoret til NTB.

Aps landsmøte går av stabelen fra 4. til 6. mai.

Kommentar: «Hvem overlever stolleken i regjeringen? Noen må ut»

Warning
Annonse
Annonse