JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO og NTL er bekymret for statlige barnvernstjenester i vest

Tillitsvalgte FO og NTL advarer mot at innsparinger går utover tilbudet i vest.
BEKYMRET: Både FO og NTL er redd Bufetat, region vest svekker viktige tjenester i barnevernet.

BEKYMRET: Både FO og NTL er redd Bufetat, region vest svekker viktige tjenester i barnevernet.

Hanna Skotheim

anders@lomedia.no

Tillitsvalgte i Fellesorganisasjonen (FO) og Norsk Tjenestemannslag (NTL) roper varsko om at omlegginger i statlige barnevernstjenester i vest går på bekostning av tilbudet. Bufetat, region vest skal spare, og det strammes inn på tjenester som de ikke har plikt til å levere. Det ene grepet er å legge ned flere døgnplasser for Senter for foreldre og barn. Det andre er at det ikke rekrutteres nye statlige spesialiserte fosterhjem og at støttefunksjonene hos Bufetat reduseres.

Vil ha flere spesialiserte fosterhjem

Dette advarer regionstillitsvalgt Mohamad Mehdi i FO og leder Ingvild L. Denut i NTL Skoler og institusjoner mot.

– Vi oppfordrer Bufetat til å stoppe disse prosessene, og følge signalene fra politisk ledelse, sier de.

De tilitsvalgte viser til at i både revidert nasjonalbudsjett og forslaget til statsbudsjett for 2024 er det satt av penger til å satse på spesialiserte fosterhjem, drevet både i statlig regi og av ideell aktører.

Spesialiserte fosterhjem er fosterhjem der staten betaler fosterforeldre for å være hjemme på heltid for å følge opp spesielt utsatte barn. De tar imot barn og unge med store behov for oppfølging, og som trenger voksne som vet hvordan de kan hjelpe barnet til å få en god utvikling. Spesialiserte fosterhjem er et alternativ til opphold på institusjon for barn som av ulike årsaker heller bør bo i en familiesituasjon.

Les også: Sårt tiltrengte penger til spesialiserte fosterhjem. Nå forventer NTL at nedbemanningen stanses umiddelbart

– Disse fosterhjemmene har tatt på seg kompliserte rehabiliteringsoppdrag til det beste for barna. Det er ikke kun en ekstra plass ved middagsbordet for å få litt pizza, men en jobb der alternativet er institusjonsplass for disse barna, sier Denut.

Hun viser til at det blir stadig færre slike hjem i statlig regi, og at det ikke rekrutteres nye. Hun mener også de får mindre støtte fra Bufetat til å makte oppgavene de har fått.

– Jeg er bekymret for at kompleksiteten i sakene blir større, samtidig som at støttefunksjonene blir svakere og svakere. Da ender ungene opp i institusjon, sier hun.

Denut mener det er feil å bygge ned den statlige tjenesten til fordel for å la ideelle aktører ta over på Vestlandet. Også organisasjonen Ideelt barnevernsforum påpeker i sitt innspill til neste års statsbudsjett at det er viktig å øke kapasiteten på både statlige og ideelle spesialiserte fosterhjem. Norsk Fosterhjemsforening sier også at staten må ha plikt til å tilby spesialiserte fosterhjem til barn som trenger det.

Ingvild L. Denut, leder i NTL Skoler og institusjoner.

Ingvild L. Denut, leder i NTL Skoler og institusjoner.

Ole Palmstrøm

Store avstander

Heller ikke oppgavene Senter for foreldre og barn utfører er en del av bistandsplikten til Bufetat. Altså oppgaver de må finne en løsning på dersom kommunene ber om det.

Planen for disse sentrene, der små barn og foreldrene kommer for å få utredet omsorgskapasitet og -behov, er å bygge ned antallet døgnplasser i vest til fordel for mer hjemmebasert utredning. I seg selv er Mehdi enig i å bruke mer hjemmebasert utredning, men understreker at det fortsatt vil være behov for døgnplasser.

I vest er det tre statlige og én ideell avdeling. Kuttene kommer i de statlige, der døgnplassene i Førde og Stavanger skal legges ned. Den ideelle avdelingen i Haugesund er urørt.

Les også: – Det er lettere å lukke døra når en baby gråter enn når tenåringer knuser ruter

– Vi mener dimensjoneringen av tjenesten må ta hensyn til befolkningen og geografien i vår region. Vi mener antall plasser er for lite og vi mener plasseringen av plassene på Haugalandet ikke tar hensyn til familiene det gjelder som må reise langt, sier han, og peker på at det er veldig langt fra lengst nord i gamle Sogn og Fjordane til Haugesund.

– Vi snakker om nyfødte som kan komme rett fra fødselsklinikken, med en mor, kanskje en far og kanskje eldre søsken. Nærhetsprinsippet må veie tungt, sier han.

De mener begge Bufetat, region vest må justere kursen, og mener det ikke går an å misforstå signalene fra statsråden. I budsjettforslaget for 2024 heter det: «Regjeringa føreslår 59 millionar kroner for å føre vidare styrkinga i RNB 2023 med å auka talet på spesialiserte fosterheimar i barnevernet. Talet på fosterheimar vil aukast både ved kjøp av fosterheimar frå ideelle aktørar og ved fleire statlege spesialiserte fosterheimar.»

FORDELING: Regiontillitsvalgt Mohamad Mehdi i FO mener Senter for foreldre og barn på Vestlandet må dimensjoneres riktig.

FORDELING: Regiontillitsvalgt Mohamad Mehdi i FO mener Senter for foreldre og barn på Vestlandet må dimensjoneres riktig.

Rune Olav Vetås/Bufetat

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse