JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansattes forventninger til Støre-regjeringen:

Klimarådgiver Aled har enorme forventninger til Støre: – Vi må få en lykkelig slutt på oljeeventyret

Klima- og kommunikasjonsrådgiver Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet kaller årets valg det første klimavalget i Norges historie.
KLIMA: Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet forventer storsatsing på klima med ny regjering.

KLIMA: Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet forventer storsatsing på klima med ny regjering.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

– Vi har enorme forventninger til den kommende regjering. Vi må få til en rettferdig omstilling og en lykkelig slutt på oljeeventyret. Det er noen av det vanskeligste denne regjeringen står overfor, sier Fisher.

Kutt her hjemme

Han mener de rødgrønne partiene må handle før det er for seint. Norge må kutte utslippene med 50–55 prosent innen utgangen av 2030, tilsvarende årlige kutt på 2,9 milliarder tonn CO₂, ifølge Naturvernforbundet.

Under pandemien sluttet vi nesten å fly og industrien i Kina stanset opp i et par måneder. Miljøfarlig utslipp sank betydelig.

– Ut fra våre beregninger må vi kutte mye mer i utslippene enn vi gjorde under finanskrisa og pandemien.

Rådgiveren forventer at kuttene tas i Norge uten kjøp av klimakvoter i utlandet. Det skylder vi verden, mener han.

– Vi har et historisk ansvar. Norge er et lite land, men har bidratt veldig mye til klimakrisa. Ikke bare som produsent av gass og olje, men mye skyldes levemåten og økt transport på vei. Vi har høyere utslipp per innbygger enn de fleste europeiske land.

Det haster med tiltak

– Det haster. Hvis vi venter på at markedet skal bestemme, kan vi gå på et smell. Vi ser at andre europeiske land dropper olje og gass fordi det er mindre lønnsomt.

Før valget laget Naturvernforbundet en klimaguide hvor de anbefalte folk å stemme på Rødt, MDG, SV eller Venstre. Ingen av dem er aktuelle i en ny regjering.

– Hva har det å si at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er så store? De to partiene er også ganske så enige om at de skal utvikle og ikke avvikle olje- og gassnæringen.

Aled Dilwyn Fisher lurer på hvordan partiene vil klare å halvere utslippene innen 2030 med den strategien. Han etterlyser en rettferdig klimaplan og vil ha en stans i oljeletingen. Fisher er lokaltillitsvalgt i NTL.

– SV sammen med Rødt har et enormt ansvar og en vanskelig oppgave. De må klare å dytte regjeringen i en ambisiøs klimaretning.

– Vi må rett og slett endre måten vi lever på.

Dette ønsker statsansatte seg av den nye regjeringen:

Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Forsvarsansatte vil ha offentlige data vekk fra private skytjenester: – Høygradert informasjon kan komme på avveie

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse