Statsansattes forventninger til Støre-regjeringen:
Forsvarsansatte vil ha offentlige data vekk fra private skytjenester: – Høygradert informasjon kan komme på avveie
Offentlige data lagres i skyer eid av utelandske selskap. Steinar Halvorsen frykter at vi kan miste kontroll på egne opplysninger.
DATA: Skal offentlig data lagres av private selskaper eller av det offentlige selv?
katharina@lomedia.no
Den borgerlige regjeringen har privatisert deler av offentlig sektor de siste åtte årene, blant annet IKT-tjenester i Forsvaret hvor Microsoft drifter skylagring av ugradert informasjon. I starten var Steinar Halvorsen, vara hovedtillitsvalgt i Forsvarsmateriell, positiv til ekstern hjelp.
– Det er en kjensgjerning at Forsvarsmateriell har brukt lang tid på en del prosjekter, men det var ikke så rart fordi vi har hatt 60–70 IKT-prosjekter gående samtidig, sier Halvorsen som har jobbet med IKT-løsninger i Forsvaret i over 25 år.
Ut på anbud
I januar 2020 satte Forsvaret enda flere IKT-plattformer og tjenester ut på anbud. Prosjektet heter MAST (Militær Anvendelse av SkyTjenester).
– Det ble solgt inn med at vi skulle få ekstra muskler til å gjennomføre prosjektene våre. Men vi har merket en dreining fra ekstern støtte til en mulig privatisering av store deler av IKT-virksomheten i Forsvarssektoren, sier Halvorsen.
– Det er helt greit at vi får hjelp til drift av IKT-løsninger, men vi må eie infrastrukturen. Jeg er redd for at høygradert informasjon kommer på avveier.
Han tenker her på hemmelig informasjon om Forsvarets planer, prosjekter og øvelser.
– Hva skjer om et russisk selskap kjøper opp skylagring av sensitivt data eller et av de kommersielle selskapene går konkurs?
Saken fortsetter under bildet.
Steinar Halvorsen
Privat
Ønsker statssky
Steinar Halvorsen ser til Tyskland som har etablert en statlig skytjeneste, Bundescloud. Han forventer at politikerne som overtar regjeringskontorene blir inspirert av tyskerne.
– Staten må ta mer eierskap til de offentlige data. Jeg håper den nye regjeringen velger å beholde kontrollen og kompetansen i Forsvaret og ikke setter ut alle IKT-oppgaver på anbud til enhver pris.
Hva skjer med arbeidstagerne som er berørt? Den tillitsvalgte vet ennå ikke.
– Ledelsen er vag. Vi har fått vite at 605 ansatte i Forsvarsmateriell og Cyberforsvaret er berørt. Det kan bety alt fra at de mister jobbene eller blir virksomhetsoverdratt til at de bytter seksjon og jobber med det samme eller at de får litt andre arbeidsoppgaver, sier han.
Dette ønsker statsansatte seg av den nye regjeringen:
• Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.