JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronapandemien sørger for avlyst mekling i kultursektoren

Mandag skulle LO Stat og Spekter egentlig møte til mekling for ansatte i teatre, orkestre og opera. Pandemien gjør at spørsmålet tas inn i lønnsoppgjøret til våren.
INGEN MEKLING: Nestleder Lise Olsen i LO Stat ble enig med Spekter om å utsette den planlagte meklingen 11. januar.

INGEN MEKLING: Nestleder Lise Olsen i LO Stat ble enig med Spekter om å utsette den planlagte meklingen 11. januar.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Meklingen som var planlagt mandag 11. januar er avlyst. LO Stat skulle mekle på vegner av medlemmer i Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo som jobber i teatre, orkestre og opera. Motpart var Spekter.

Smittevernhensyn avgjorde

Etter at Riksmekleren anmodet partene om å avlyse meklingen, har LO Stat og forbundene og Spekter nå blitt enige om å ta opp igjen tråden under det ordinære tariffoppgjøret til våren.

– Vi gjør dette av smittevernhensyn. Å samle så mange mennesker over såpass lang tid ville vært så i strid med råd og veiledninger fra myndighetene, at det ikke var klokt. Også av hensyn til oss som skal delta, sier nestleder Lise Olsen i LO Stat.

Koronakrisa knekker kulturbransjen: Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Pensjonsspørsmålet står

Det store spørsmålet i meklingen ville vært hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha i framtida. LO Stat har som krav at pensjonsordningen skal være livsvarig og kjønnsnøytral, noe som sikres av en såkalt hybridpensjon. Arbeidsgiverne ønsker å innføre en innskuddsordning.

Dette blir nå forhandlet om til våren, mens operaen og teatrene, som ikke har gjennomført lønnsforhandlingene enda, får frist til mandag med å få dette på plass.

– Kravene våre på pensjon ligger fast, og vi mener fortsatt vi har en god sak, sier Olsen om det som skal skje til våren.

Hun sier det ikke var noe alternativ å bare skyve litt på meklingen meklingen.

– Vi valgte å ikke vente 14 dager eller noe. Det vil være veldig usikker framover, sier Olsen.

Kronikk: «Kjære regjering. I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse