JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ JOBB 06:55: Varme brød tas ut av ovnen like før frokosten starter. Med 300 munner å mette, stekes det rundt 160 brød hver eneste morgen.

PÅ JOBB 06:55: Varme brød tas ut av ovnen like før frokosten starter. Med 300 munner å mette, stekes det rundt 160 brød hver eneste morgen.

Guro Gulstuen Nordhagen

Skiftarbeid og turnus:

Mariann (43) lager frokost til 400 rekrutter

Kokken Mariann Einarsrud står opp klokka halv fem om morran for å hjelpe andre til å komme i gang.

guro@lomedia.no

Når kokken Mariann Einarsrud sveiper kortet sitt ved porten på Terningmoen leir i Elverum, er veiene nesten tomme for biler.

Selv har hun kjørt i en halvtime fra Våler, men klokka har ikke bikket mer enn 05.45 denne morgenen. Tre kvarter senere skal hun fôre nesten 400 sultne rekrutter i førstegangstjeneste.

Også befalet trenger viktig næring før en lang dag. Det er heldigvis ikke hver dag hun har tidligste vakt og står opp halv fem. Og etter 25 år med turnusarbeid er hun vant til å våkne før de fleste, eller å komme hjem sent om kvelden.

– Det er lettere å stå opp nå som det er lyst om morgenen, problemet er å komme seg i seng. Det er godt å ha litt varierte arbeidstider. Og etter at jeg ble arbeidsleder for to år siden, så har jeg sluppet å jobbe helg, og det er ekstra deilig, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

06:42 Yoghurt er veldig populært blant rekruttene og må fylles på flere ganger i løpet av frokosten. Inne på kjøkkenet flyter arbeidet godt, og det ser ikke ut til at noen lurer på hva de skal gjøre.

06:42 Yoghurt er veldig populært blant rekruttene og må fylles på flere ganger i løpet av frokosten. Inne på kjøkkenet flyter arbeidet godt, og det ser ikke ut til at noen lurer på hva de skal gjøre.

Guro Gulstuen Nordhagen

Inne på et stort industrikjøkken forberedes og preppes frokost, lunsj, middag og kveldsmat hver eneste dag i det som flere ganger er kåret til landets beste messe. Her kokes opptil 300 liter saus til femlags lasagne, gryterretter og havregrøt.

Skiftarbeid: Norske arbeidstakere arbeider døgnet rundt, sju dager i uka. Men forskjellene er store

Takknemlig jobb

Rekruttene takker blidt og uoppfordret for maten etter at den er fortært. Alt lages fra bunnen av, så de sju kokkelærlingene får prøvd seg på mye forskjellig.

– Sånn sett er det en veldig takknemlig jobb. Den er givende, og arbeidsmiljøet er kjempegodt, sier hun og får støtte fra samtlige kolleger.

Saken fortsetter under bildet.

07:57 Tomme melkebokser må byttes ut med nye etter frokost. Mariann Evensrud og kokkelærling Maybel Boateng samarbeider om jobben.

07:57 Tomme melkebokser må byttes ut med nye etter frokost. Mariann Evensrud og kokkelærling Maybel Boateng samarbeider om jobben.

Guro Gulstuen Nordhagen

Hver morgen, like før dørene åpnes for rekruttene, rekker kokkene å sette seg ned for selv å spise en rask frokost. Deretter har de en felles pause etter at frokosten er ryddet bort og felles lunsj.

Pauser er viktig med det høye tempoet det går i på kjøkkenet – og for arbeidsmiljøet.

Når rockemusikken inne på kjøkkenet slås på, går det i ett. Grønnsaker kuttes hurtig opp til prepping av neste måltid. Det bugner av frisk frukt og bær.

Mariann Einarsrud innrømmer at lønna ikke er lukrativ, men sier at hun lever fint på det hun har. Hun har også mulighet til å jobbe mer om hun ønsker.

Saken fortsetter under bildet.

10:14 Lunsjen preppes i et forrykende tempo. – Det er lettere å få folk til å spise frukt og grønt når det er kutta opp, sier kokkekollega Renate Magnussen Hjelle. Hun og Mariann Einarsrud liker godt å jobbe sammen, også sammen med Malin Johansen i bakgrunnen.

10:14 Lunsjen preppes i et forrykende tempo. – Det er lettere å få folk til å spise frukt og grønt når det er kutta opp, sier kokkekollega Renate Magnussen Hjelle. Hun og Mariann Einarsrud liker godt å jobbe sammen, også sammen med Malin Johansen i bakgrunnen.

Guro Gulstuen Nordhagen

4 skift

På kjøkkenet har de fireskiftsordning, der første vakt starter klokka 06.00, andre klokka 07.30, tredje klokka 10.00, og seinvakta går fra klokka 13.00 til 20.30.

De fleste har en turnus med arbeidshelg hver fjerde uke og en mest mulig normal arbeidstid utover det. Og med bare to prosent sykefravær, viser det at noe gjøres riktig.

– Det har vært snakk om at det fra øvre hold er ønskelig med en annen ordning, men det har heldigvis ikke blitt noe av når den vi har, funker så bra, sier kokken.

Dette er «kokkens siste hvilested», ifølge en av kollegene, for det er ikke mange som velger å forlate arbeidsstedet. Mariann Einarsrud har vært på Terningmoen siden 2008, og har ikke tenkt seg noe annet sted. Ved siden av jobben har hun nok av tid til både mann, potetåkre, turer i skogen og jaktlaget.

Og når hun kjører hjem klokka ett denne dagen, skal hun se niesen spille fotballkamp.

Søvntips: Slik takler du skiftarbeidet. 20 tips fra en søvnekspert

Mariann Einarsrud (43)

Stilling: Kokk og arbeidsleder

Årslønn: 500.000 med overtid og tillegg

Tillegg utgjør: Varierende og etter ønsket mengde

År i turnus: 25 år

Det er lettere å stå opp nå som det er lyst om morgenen, problemet er å komme seg i seng.

Mariann Einarsrud

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss