JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EN HØNEBLUND ER OK: Har du søvnproblemer, bør du unngå å sove på dagtid (med mindre du jobber nattevakter, selvsagt). For de fleste er det imidlertid greit med en høneblund mer enn seks timer før sengetid, men den bør ikke vare mer enn 20 minutter, forteller lege og søvnekspert Bjørn Bjorvatn.

EN HØNEBLUND ER OK: Har du søvnproblemer, bør du unngå å sove på dagtid (med mindre du jobber nattevakter, selvsagt). For de fleste er det imidlertid greit med en høneblund mer enn seks timer før sengetid, men den bør ikke vare mer enn 20 minutter, forteller lege og søvnekspert Bjørn Bjorvatn.

Colourbox.com

Søvnproblemer på grunn av jobben:

Slik takler du skiftarbeidet. 20 tips fra en søvnekspert

Jobber du skift og sliter med å få nok søvn? Ny bok gir verdifulle råd til søvnløse skiftarbeidere.03.05.2019
09:41
12.07.2022 14:30

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Vi mennesker er skapt for å være aktive på dagtid og å sove på natten. Når arbeidet tvinger oss til å være våkne på et tidspunkt da kroppen egentlig forteller oss at vi skal sove, er det egentlig ikke så rart at det oppstår problemer, påpeker Bjørn Bjorvatn.

Bjorvatn er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen og har jobbet med søvnforskning i mer enn tjue år. Siden 2004 har han vært leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, og han er også behandler ved Bergen søvnsenter. Kort sagt: Bjørn Bjorvatn kan dette med søvn.

– Jeg har i min praksis møtt mange skiftarbeidere som sliter med søvnen. Noen opplever at flere år med skiftarbeid har ødelagt den gode nattesøvnen også etter at de har sluttet. Men det er mye hjelp å få.

SE SØVNTIPSENE I BUNNEN AV SAKEN.

Hvis du synes skiftarbeid er helt uproblematisk, kan du stoppe å lese her. Boken «Skiftarbeid og søvn» er skrevet for dem som sliter med å få nok søvn og god nok søvn, forteller professoren.

Og det gjelder mange.

Søvnekspert advarer mot sein-tidlig-vakter: – Like belastende eller til og med verre enn nattskift

Studier viser at rundt 20 prosent av offshorearbeiderne og 44 prosent av sykepleierne i Norge over tid sliter med søvnløshet og tretthet som følge av arbeidstidsordningen.

– Mange tenker nok at dette bare er en del av jobben, men det betyr jo ikke at man ikke skal gjøre noe med det, sier Bjorvatn.

Saken fortsetter under bildet.

NY BOK: Boken «Skiftarbeid og søvn» legger vekt på hva du selv kan gjøre for å sove bedre.

NY BOK: Boken «Skiftarbeid og søvn» legger vekt på hva du selv kan gjøre for å sove bedre.

Fagbokforlaget

Mangel på søvn er problemet

Dersom man skal ta forskningen på alvor, er det all mulig grunn til å begrense skiftarbeid som mye som mulig fra samfunnets side, mener søvneksperten.

En lang rekke studier har vist at skiftarbeid, og særlig nattarbeid, kan gi langsiktige helsekonsekvenser som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft. Forskning har også funnet økt risiko for senaborter, for tidlig fødsel og nedsett fruktbarhet ved nattarbeid hos kvinner.

Slik påvirker arbeidstida helsa di

Men selv om myndigheter og arbeidsgivere har et hovedansvar, kan også den enkelte arbeidstaker ta grep for å minske risikoen, påpeker Bjorvatn. Det er nemlig mangel på søvn som er hovedproblemet, mener han.

– Hvis du sover godt og opplever at det går helt fint å jobbe skift, så skal du ikke bekymre deg. Takler du skiftarbeid godt i dag, er sannsynligheten for helserisiko også mindre på sikt.

Tilpasning av døgnrytmen

I boka tar Bjorvatn for seg ulike utfordringer med skiftarbeid. Mange som jobber natt, sliter med å få nok søvn etter en nattevakt. Et typisk problem er at man våkner av seg selv etter bare fire-fem timer, og er ute av stand til å sove mer selv om man føler seg trøtt. Det er fordi man prøver å sove når kroppens indre klokke egentlig forsøker å holde deg våken.

Mange nordmenn jobber skift og turnus: Slik fikser Mai Lene og Morten Andre turnuslivet

Har du mange nattevakter på rad, kan hovedproblemet være å komme tilbake i vanlig døgnrytme når du er ferdig med vaktene. Atter andre sliter med å sovne inn på kvelden før en tidligvakt.

Forfatteren har derfor delt søvnrådene inn i tre kategorier:

• Tiltak for å tilpasse døgnrytmen til arbeidstidene.

• Tiltak for å redusere søvnighet på jobb.

• Tiltak for å bedre søvnen etter/før jobb.

Noen av rådene er antakelig velkjente, som at man ikke skal drikke kaffe de siste timene før man skal sove. Andre er kanskje mindre kjent.

Jobber du flere netter på rad, kan du ha for eksempel ha god effekt av å tilpasse døgnrytmen ved hjelp av melatonintabletter eller lysbehandling, forklarer Bjorvatn.

Er det ikke dagslys ute (for eksempel i mørketiden), kan man kjøpe eller leie lysapparater som gjør samme nytten.

– Jo flere netter i strekk, dess mer gunstig er det å ta i bruk lysbehandling, sier professoren.

Sovemedisin

Skal du bare jobbe to-tre netter på rad, er det ikke nødvendigvis så hensiktsmessig å prøve å tilpasse døgnrytmen. Da er det kanskje viktigere å sikre best mulig søvn etter nattevakten. God søvnhygiene (se faktaboksen nederst i saken) kan forhåpentlig hjelpe, er rådet fra søvneksperten.

Hjelper ikke dette, kan en vurdere sovemedisin, mener Bjorvatn.

– Her mener jeg både arbeidstakere og leger er litt for strenge. Sovemedisin har fått et litt dårlig rykte, og det er fordi langvarig bruk kan gi avhengighet. Men de fleste jobber natt såpass sjelden at jeg mener det er uproblematisk å ta en sovetablett for å lette hverdagen de dagene.

Også de som jobber fast på natt, kan ha nytte av sovemedisin de første par dagene i arbeidsperioden, til døgnrytmen har tilpasset seg, mener søvnlegen.

– Hva om du har prøvd alle rådene i boka, men fortsatt synes skiftarbeid er en påkjenning?

– Da vil jeg råde deg til å se etter alternativer.

Å jobbe skift blir for de aller fleste tyngre med årene, påpeker Bjorvatn. Er du ung og sliter med skiftarbeid, er det sannsynlig at problemene bare vil bli større med årene.

Kanskje kan du få en annen stilling på samme arbeidsplass? Jobber du regelmessig nattevakter, kan du ha rett på det etter arbeidsmiljøloven.

God søvnhygiene

Ta vare på oppbygget søvnbehov

• Mosjoner regelmessig.

• Unngå å sove på dagtid, spesielt de siste seks timene før leggetid.

• Ikke opphold deg i sengen utover den tiden du faktisk skal sove. Får du ikke sove, stå opp og gjør noe annet.

Bevar en god døgnrytme

• Stå opp til omtrent samme tid hver dag. (Ikke mulig for skiftarbeidere)

• Få minst en halv time med dagslys hver dag.

• Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du våkner opp fra søvnen.

Unngå aktivering om kvelden og natten

• Unngå kaffe og koffeinholdige drikker de siste seks timene før sengetid.

• Unngå nikotin før sengetid og ved oppvåkninger.

• Unngå alkohol som sovemiddel.

• Unngå trening de siste tre timene før sengetid.

• Unngå å legge deg sulten, og unngå tunge måltider rett før leggetid.

• Ikke bruk soverommet som arbeidssted.

• Unngå mobil, nettbrett o.l. i sengen.

• Lag deg et sengetidsritual.

• Sørg for mørke og ro på soverommet.

• Ikke se på klokken om natten hvis du plages med oppvåkninger.

• Bruk avspenningsteknikker.

• Er du stresset eller bekymret, sett av en halvtime før leggetid til å tenke igjennom problemene.

• Ta et varmt bad før sengetid.

Kilde: Bjørn Bjorvatn, «Skiftarbeid og søvn», Fagbokforlaget.

Arbeidsmiljøloven §10-2

Arbeidsmiljølovens §10-2, andre ledd, sier at arbeidstakere som jobber regelmessig om natten «har rett til fritak fra den arbeidstidsordning som gjelder for arbeidstakergruppen, dersom vedkommende av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det». Dette gjelder dersom fritaket kan gjennomføres «uten vesentlig ulempe for virksomheten».

Forarbeidene til loven gjør det klart at skiftarbeidere som arbeider regelmessig natt, vil falle inn under denne bestemmelsen. Hva som regnes som «regelmessig», blir en konkret vurdering, men det må være snakk om flere netter i måneden. Hvorvidt det finnes ledig dagarbeid, samt i hvilken grad et fritak vil påføre de andre arbeidstakerne økt belastning, vil telle med i vurderingen av hva som er «vesentlig ulempe for virksomheten».

Kilder: Lovdata, Arbeidstilsynet

03.05.2019
09:41
12.07.2022 14:30Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker