JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EN HØNEBLUND ER OK: Har du søvnproblemer, bør du unngå å sove på dagtid (med mindre du jobber nattevakter, selvsagt). For de fleste er det imidlertid greit med en høneblund mer enn seks timer før sengetid, men den bør ikke vare mer enn 20 minutter, forteller lege og søvnekspert Bjørn Bjorvatn.

EN HØNEBLUND ER OK: Har du søvnproblemer, bør du unngå å sove på dagtid (med mindre du jobber nattevakter, selvsagt). For de fleste er det imidlertid greit med en høneblund mer enn seks timer før sengetid, men den bør ikke vare mer enn 20 minutter, forteller lege og søvnekspert Bjørn Bjorvatn.

Colourbox.com

Søvnproblemer på grunn av jobben:

Slik takler du skiftarbeidet. 20 tips fra en søvnekspert

Jobber du skift og sliter med å få nok søvn? Ny bok gir verdifulle råd til søvnløse skiftarbeidere.03.05.2019
09:41
06.05.2019 09:06

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Vi mennesker er skapt for å være aktive på dagtid og å sove på natten. Når arbeidet tvinger oss til å være våkne på et tidspunkt da kroppen egentlig forteller oss at vi skal sove, er det egentlig ikke så rart at det oppstår problemer, påpeker Bjørn Bjorvatn.

Bjorvatn er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen og har jobbet med søvnforskning i mer enn tjue år. Siden 2004 har han vært leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, og han er også behandler ved Bergen søvnsenter. Kort sagt: Bjørn Bjorvatn kan dette med søvn.

– Jeg har i min praksis møtt mange skiftarbeidere som sliter med søvnen. Noen opplever at flere år med skiftarbeid har ødelagt den gode nattesøvnen også etter at de har sluttet. Men det er mye hjelp å få.

SE SØVNTIPSENE I BUNNEN AV SAKEN.

Hvis du synes skiftarbeid er helt uproblematisk, kan du stoppe å lese her. Boken «Skiftarbeid og søvn» er skrevet for dem som sliter med å få nok søvn og god nok søvn, forteller professoren.

Og det gjelder mange.

Søvnekspert advarer mot sein-tidlig-vakter: – Like belastende eller til og med verre enn nattskift

Studier viser at rundt 20 prosent av offshorearbeiderne og 44 prosent av sykepleierne i Norge over tid sliter med søvnløshet og tretthet som følge av arbeidstidsordningen.

– Mange tenker nok at dette bare er en del av jobben, men det betyr jo ikke at man ikke skal gjøre noe med det, sier Bjorvatn.

Saken fortsetter under bildet.

NY BOK: Boken «Skiftarbeid og søvn» legger vekt på hva du selv kan gjøre for å sove bedre.

NY BOK: Boken «Skiftarbeid og søvn» legger vekt på hva du selv kan gjøre for å sove bedre.

Fagbokforlaget

Mangel på søvn er problemet

Dersom man skal ta forskningen på alvor, er det all mulig grunn til å begrense skiftarbeid som mye som mulig fra samfunnets side, mener søvneksperten.

En lang rekke studier har vist at skiftarbeid, og særlig nattarbeid, kan gi langsiktige helsekonsekvenser som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, overvekt, diabetes og kreft. Forskning har også funnet økt risiko for senaborter, for tidlig fødsel og nedsett fruktbarhet ved nattarbeid hos kvinner.

Slik påvirker arbeidstida helsa di

Men selv om myndigheter og arbeidsgivere har et hovedansvar, kan også den enkelte arbeidstaker ta grep for å minske risikoen, påpeker Bjorvatn. Det er nemlig mangel på søvn som er hovedproblemet, mener han.

– Hvis du sover godt og opplever at det går helt fint å jobbe skift, så skal du ikke bekymre deg. Takler du skiftarbeid godt i dag, er sannsynligheten for helserisiko også mindre på sikt.

Tilpasning av døgnrytmen

I boka tar Bjorvatn for seg ulike utfordringer med skiftarbeid. Mange som jobber natt, sliter med å få nok søvn etter en nattevakt. Et typisk problem er at man våkner av seg selv etter bare fire-fem timer, og er ute av stand til å sove mer selv om man føler seg trøtt. Det er fordi man prøver å sove når kroppens indre klokke egentlig forsøker å holde deg våken.

Mange nordmenn jobber skift og turnus: Slik fikser Mai Lene og Morten Andre turnuslivet

Har du mange nattevakter på rad, kan hovedproblemet være å komme tilbake i vanlig døgnrytme når du er ferdig med vaktene. Atter andre sliter med å sovne inn på kvelden før en tidligvakt.

Forfatteren har derfor delt søvnrådene inn i tre kategorier:

• Tiltak for å tilpasse døgnrytmen til arbeidstidene.

• Tiltak for å redusere søvnighet på jobb.

• Tiltak for å bedre søvnen etter/før jobb.

Noen av rådene er antakelig velkjente, som at man ikke skal drikke kaffe de siste timene før man skal sove. Andre er kanskje mindre kjent.

Jobber du flere netter på rad, kan du ha for eksempel ha god effekt av å tilpasse døgnrytmen ved hjelp av melatonintabletter eller lysbehandling, forklarer Bjorvatn.

Er det ikke dagslys ute (for eksempel i mørketiden), kan man kjøpe eller leie lysapparater som gjør samme nytten.

– Jo flere netter i strekk, dess mer gunstig er det å ta i bruk lysbehandling, sier professoren.

Sovemedisin

Skal du bare jobbe to-tre netter på rad, er det ikke nødvendigvis så hensiktsmessig å prøve å tilpasse døgnrytmen. Da er det kanskje viktigere å sikre best mulig søvn etter nattevakten. God søvnhygiene (se faktaboksen nederst i saken) kan forhåpentlig hjelpe, er rådet fra søvneksperten.

Hjelper ikke dette, kan en vurdere sovemedisin, mener Bjorvatn.

– Her mener jeg både arbeidstakere og leger er litt for strenge. Sovemedisin har fått et litt dårlig rykte, og det er fordi langvarig bruk kan gi avhengighet. Men de fleste jobber natt såpass sjelden at jeg mener det er uproblematisk å ta en sovetablett for å lette hverdagen de dagene.

Også de som jobber fast på natt, kan ha nytte av sovemedisin de første par dagene i arbeidsperioden, til døgnrytmen har tilpasset seg, mener søvnlegen.

– Hva om du har prøvd alle rådene i boka, men fortsatt synes skiftarbeid er en påkjenning?

– Da vil jeg råde deg til å se etter alternativer.

Å jobbe skift blir for de aller fleste tyngre med årene, påpeker Bjorvatn. Er du ung og sliter med skiftarbeid, er det sannsynlig at problemene bare vil bli større med årene.

Kanskje kan du få en annen stilling på samme arbeidsplass? Jobber du regelmessig nattevakter, kan du ha rett på det etter arbeidsmiljøloven.

God søvnhygiene

Ta vare på oppbygget søvnbehov

• Mosjoner regelmessig.

• Unngå å sove på dagtid, spesielt de siste seks timene før leggetid.

• Ikke opphold deg i sengen utover den tiden du faktisk skal sove. Får du ikke sove, stå opp og gjør noe annet.

Bevar en god døgnrytme

• Stå opp til omtrent samme tid hver dag. (Ikke mulig for skiftarbeidere)

• Få minst en halv time med dagslys hver dag.

• Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du våkner opp fra søvnen.

Unngå aktivering om kvelden og natten

• Unngå kaffe og koffeinholdige drikker de siste seks timene før sengetid.

• Unngå nikotin før sengetid og ved oppvåkninger.

• Unngå alkohol som sovemiddel.

• Unngå trening de siste tre timene før sengetid.

• Unngå å legge deg sulten, og unngå tunge måltider rett før leggetid.

• Ikke bruk soverommet som arbeidssted.

• Unngå mobil, nettbrett o.l. i sengen.

• Lag deg et sengetidsritual.

• Sørg for mørke og ro på soverommet.

• Ikke se på klokken om natten hvis du plages med oppvåkninger.

• Bruk avspenningsteknikker.

• Er du stresset eller bekymret, sett av en halvtime før leggetid til å tenke igjennom problemene.

• Ta et varmt bad før sengetid.

Kilde: Bjørn Bjorvatn, «Skiftarbeid og søvn», Fagbokforlaget.

Arbeidsmiljøloven §10-2

Arbeidsmiljølovens §10-2, andre ledd, sier at arbeidstakere som jobber regelmessig om natten «har rett til fritak fra den arbeidstidsordning som gjelder for arbeidstakergruppen, dersom vedkommende av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det». Dette gjelder dersom fritaket kan gjennomføres «uten vesentlig ulempe for virksomheten».

Forarbeidene til loven gjør det klart at skiftarbeidere som arbeider regelmessig natt, vil falle inn under denne bestemmelsen. Hva som regnes som «regelmessig», blir en konkret vurdering, men det må være snakk om flere netter i måneden. Hvorvidt det finnes ledig dagarbeid, samt i hvilken grad et fritak vil påføre de andre arbeidstakerne økt belastning, vil telle med i vurderingen av hva som er «vesentlig ulempe for virksomheten».

Kilder: Lovdata, Arbeidstilsynet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.05.2019
09:41
06.05.2019 09:06Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen


Flere saker