JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

NTL forventer at ostehøvelkuttene er historie

NTL venter spent på statsbudsjettet, som er varsla å bli stramt. Men de vil ikke akseptere annet enn at de flate kuttene er borte.
– Vi fikk tydelige løfter om det fra rødgrønn side før valget og forventer at løftene blir til handling, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

– Vi fikk tydelige løfter om det fra rødgrønn side før valget og forventer at løftene blir til handling, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Torsdag kommer det første statsbudsjettet som sittende regjering har laget «fra bunnen av». Selv om det er krevende tider, er det også store forventninger til hva regjeringen kommer med.

– Det er nå vi trenger felles velferd og omfordeling, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

Hun understreker at budsjettet betyr mye for forbundets medlemmer, både som innbyggere i Norge og som arbeidstakere.

– Vi vet det er krevende prioriteringer som må gjøres og regjeringa har varsla stramme budsjetter, men vi trenger et budsjett for fellesskapsløsninger og ikke kutt i offentlig sektor som vil øke privatiseringspresset, sier hun.

Aktuelt: NTL advarer regjeringa mot å bryte prinsippet om gratis utdanning i Norge

Forventer at ostehøvelen er begravd

Barsok minner om at de statsansatte har kjent godt på konsekvensene av kutt i staten, etter årene med Solberg-regjeringens ostehøvelkutt.

– Nå forventer vi at de flate kuttenes tid er over. Vi fikk tydelige løfter om det fra rødgrønn side før valget og forventer at løftene blir til handling, sier forbundslederen.

Barsok forventer mye av regjeringen, og tar utgangspunkt i at budsjettet skal peke i samme retning som Hurdalsplattformen.

– Det betyr et trygt arbeid til alle og gode velferdstjenester nært folk. Offentlig sektor er viktig for å minske ulikheten og vi forventer ressurser til å løse samfunnsoppdragene, sier hun.

Sp og Ap: Her er 40 viktige punkter fra Hurdalsplattformen

Skatt, velferd og tillitsreform

Barsok vil ha en skatteprofil som bidrar til omfordeling, der de som har mest også bidrar mest.

– Det er mye som kan gjøres for å øke skatteinngangen, sier hun.

Hun mener det er behov for å styrke velferdsstaten og sikkerhetsnettet alle trenger. Barsok nevner velferdsordninger, tiltaksplasser i Nav, saksbehandlerkapasitet for å få fart på det grønne skiftet og å styrke etatene som sørger for totalberedskapen vår.

– Vi vil at regjeringen prioriterer velferd, satser på faste ansatte, kutter i konsulentbruken og fortsetter å snu privatiseringen som skjedde under Solbergregjeringen, sier hun.

Barsok venter også tydelige føringer for tillitsreformen i budsjettet. Regjeringen skal også komme med en ny finansieringsmodell for universiteter og høgskoler, og der mener NTL at markedstenkning skal erstattes med tillit, faglighet og medbestemmelse.

– Vi har nå store forventninger til et budsjett som bidrar til trygghet for folk uansett hvor i landet de bor eller jobber, sier Barsok.

Fått med deg denne? Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse