Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet
Landsmøtet i november har fått flere alternativer å vurdere som nytt navn på Norsk Tjenestemannslag.
Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.
Tonje Karenina Pettersen/NTL
anders@lomedia.no
Debatten om Norsk Tjenestemannslag (NTL) skal skifte navn, og hva det navnet eventuelt skal bli, går helt inn mot landsmøtet.
Etter landsstyrets behandling av forslagene i juni, fikk forslaget «NTL – Forvaltning, kunnskap og velferd» fikk mest stemmer.
Men det ble også vedtatt at utvalget som har jobbet med spørsmålet skulle fortsette arbeidet.
Nå er de ferdige med siste møte, og utvalgsleder og forbundsnestleder Fredrik Oftebro forteller om to nye forslag som har kommet ut av dette arbeidet.
– Vi har nå hatt to møter med gode diskusjoner og prosesser, og har jobbet med forkortelsesvarianten og et nytt forslag fra NTL Ung, forteller Oftebro.
Tilbake i mars: NTL Ung foreslår nytt navn på forbundet sitt
To nye forslag
Forslaget NTL Ung har kommet opp med er «Stat og kunnskap», mens utvalgsmedlem Bjørn Halvorsen har spilt inn «NTL Stat og overenskomst».
Utvalget kan ikke komme med formelle forslag til landsmøtet nå, så det vil være opp til delegater eller delegasjoner å fremme forslagene på landsmøtet.
– Det er opp til landsmøtet å forsøke og lande dette spørsmålet: Om vi skal skifte navn og i så fall til hvilket navn, sier han.
Oftebro forteller at NTL Ungs forslag skapte nye diskusjoner i utvalget, selv om det ikke fikk enstemmig oppslutning.
– «Stat» fanger opp det bærende elementet i NTLs organisasjonsområde, med ansatte i staten og virksomheter med statlig finansiering. «Kunnskap» fester seg til den type arbeid som blir utført i de virksomhetene vi organiserer i. Det er veldig mange av de som får jobb i og utenfor staten nå som enten har høyere utdanning eller fagutdanning, sier Oftebro.
Ett av kriteriene for et eventuelt nytt navn, har vært at det ikke skulle ekskludere noen av medlemmene. Halvorsens forslag nevner spesifikt de som jobber i overenskomstområdet, som utgjør rundt 20 prosent av medlemmene i NTL.
– Forslagene med «NTL –...» lever nok fortsatt. Vi synes det er bra at organisasjonen får diskutere disse forslagene fram mot landsmøtet. Og så kan det komme nye navn som enda ikke er oppe ut av dette, sier han.
Tilbake i august: Hva skal forbundet hete? Navnedebatten fortsetter i NTL
– Klinger bra
NTL Ung-leder Martin Kvalvik sier de har kommet med forslaget «Stat og kunnskap» av rekrutteringshensyn.
– De unge vi i NTL Ung vi har snakket med mener dette er et navn som vil gjøre det enklere å rekruttere unge med høyere utdannelse enn for eksempel «NTL Stat og overenskomst», sier han.
Marit Martinsen Dahle, leder av NTL UiT Norges arktiske universitet, mener dette forslaget kan ha noe for seg.
– Navnet «Stat og kunnskap» klinger etter mitt syn ganske bra. Det sier noe om hvem vi er, hvem vi organiserer og det er passe moderne. Jeg har luftet det for NTLs tillitsvalgte ved UiT Norges arktiske universitet, de aller fleste mente det kunne fungere bra, sier hun.
Martinsen Dahle har så langt vært litt motvillig til å skifte navn, men ser at NTL har begynt å bli noe gammelmodig.
– Dersom vi skal skifte navn på forbundet, så må det være et godt navn. De forslagene som hittil har vært lansert har ikke vært særlig gode. Å fortsette med forkortelsen «NTL» uten innhold, eventuelt med noen ord bak, er jo en nødløsning, sier hun.
Vil inkludere «overenskomst»
Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen spilte inn «NTL Stat og overenskomst» i navneutvalget, og poengterer at det ikke er gjort noe vedtak om dette i landsforeningen.
Han viser til flertallet i landsstyret i juni, som stemte for et navn med «NTL» i seg.
– Mange har en identitet knyttet til forkortelsen «NTL». Stat og overenskomst sier noe om hvor vi organiserer medlemmer. Vi er mange som er stolte av å jobbe i staten og det samfunnsoppdraget vi løser der. Og ved å ta med «overenskomst» vil medlemmene i denne sektoren føle seg mer inkludert, mener han.
Halvorsen legger til at han ikke tror medlemmer i for eksempel frivillige organisasjoner eller forskningsinstitutter vil kjenne seg igjen i «stat-delen» av navnet.
Han legger til at «overenskomst» er nesten likt på nynorsk som på bokmål, og at ordet kan bety enighet og avtale.
– Det er også beskrivende for hvordan vi forhandler i NTL, men det er først og fremst tilhørigheten som er hovedargumentet, sier han, og legger til at det også blir en billigere overgang når man kan beholde logo og domenenavn.
«NTL» kan bli nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: – Hvis vi bytter navn til NTL vil forvirringen bli komplett, da ingen vil forstå hva det er
Skeptisk til å bare har «stat»
Et annet medlem i utvalget, Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene, er ikke overbevist av noen av forslagene så langt.
– Vi har dessverre ingen kunnskapsbasert forskning om hva de ulike navneforslagene kan komme til å gjøre for oss ved en endring. Det jeg er mer bekymret for er at vi ikke finner et navn som vi i overenskomst kan oppleve som samlende, sier hun, og poengterer at det er hennes personlige mening.
Hun mener et nytt navn må vise at det er rom for flere enn de som jobber i staten i forbundet, og at det satses på disse.
– Det er nok et stykke fra vi som er i privat sektor, men delfinansieres over statsbudsjettet, kan kjenne oss igjen under «Stat». «Kunnskap» er mer «tja». Det kommer an på hvem man spør. Det må huskes på at NTL ikke bare er for høyt utdannede. Det er også et forbund for de lavtlønte, sier hun.
Bakken mener det også handler om hvordan forbundet skal se ut framover:
– Skal vi spisses mer og være bare for høyere utdannede eller skal vi kjempe for de som er lengst nede ved bordet også? Er vi inkluderende nok for de som ikke kommer seg til bordet i det hele tatt og trenger en sterk fagforening i ryggen? Spør hun.
Hun er spent på hvordan både de i staten eller i overenskomstsektoren stiller seg til de ulike forslagene.
– Jeg håper navnedebatten ikke tar for mye tid på landsmøtet. Derfor ønsker jeg at det kommer flere både fra overenskomst og stat i forkant som kan ytre sin mening, sier hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.