NTL Ung foreslår nytt navn på forbundet sitt
NTL Ung lanserer Statsansattes Forbund som nytt navn på Norsk Tjenestemannslag.
NAVNEFORSLAG: NTL Ung, og styremedlem Mansoor Hussain og leder Martin Kvalvik, ønsker at Norsk Tjenestemannslag skal skifte navn til Statsansattes Forbund.
Privat
anders@lomedia.no
NTL Ung ønsker at moderforbundet skal gjennomføre et navneskifte, og synes Statsansattes Forbund er det beste alternativet.
Det kommer fram i sakspapirene som ble sendt ut til delegatene på NTL Ung-konferansen, som skal være i slutten av mars. En uttalelse om et navnebytte for NTL skal vedtas der, og i sitt forslag peker styret, mot én stemme, på Statsansattes Forbund som det beste alternativet.
– Det viktigste for oss er å ha et navn som hjelper oss å verve, er moderne og er kjønnsnøytralt. Det mener vi ikke at navnet Norsk Tjenestemannslag er i dag, sier NTL Ung-leder Martin Kvalvik.
– Til hinder for verving
Han får støtte av Mansoor Hussain, styremedlem og studentobservatør i landsstyret:
– Vi opplever dagens navn som et hinder i vervesituasjoner. Vi må bruke lang tid på å forklare hva navnet vårt betyr, og vi mister ofte interessen til folk. Derfor mener vi at et nytt navn vil gjøre det enklere for oss å bli flere medlemmer, sier han.
I forslaget til uttalelse fastslår NTL Ung at forbundet må endre navn, at det må vise direkte til samfunnsoppdraget og virke som fagforening, i tillegg til at prosessen med navneendring må være forankret blant unge medlemmer.
De to tillitsvalgte mener dagens navn gjør det vanskelig å verve nye medlemmer.
– Så langt i prosessen opplever vi at mange som har sentrale tillitsverv i dag ikke tar innover seg problemene med dagens navn. Vi møter argumentasjon om NTL er et godt innarbeida navn som folk kjenner til. Dette er en virkelighetsbeskrivelse som vi ikke kjenner oss igjen i, sier Hussain.
Vil ha kjønnsnøytralt navn
I forslaget til uttalelse skriver NTL Ung:
«Norsk Tjenestemannslag og forkortelsen NTL er ikke bare lite etablert som merkevare ute blant uorganiserte, eller de som ikke er blitt vervet ennå, men har også utdaterte elementer ved seg.»
De peker også på at forbundet må få et kjønnsnøytralt navn. Kvalvik mener dagens navn ikke forklarer godt nok hvem forbundet er:
– For å sette det på spissen så er Norsk Tjenestemannslag et navn som krever en faktaboks for å forklare hvem vi er og hvem vi organiserer i saker der vi uttaler oss i media utover fagpressen. Slik burde det jo ikke være.
– Ekskluderer ikke
NTLs landsstyre vedtok i februar å fortsette å utrede en mulig endring av navn. Alternativene som er skissert e å fortsette med dagens navn, bare bruke forkortelsen «NTL», finne et navn som beskriver forbundets virke indirekte eller finne et nytt navn som beskriver forbundets virke direkte. Prosessen er en oppfølging av et landsmøtevedtak fra 2018, og diskusjonen er forventet å komme opp igjen på landsmøtet i november.
I debattene som har gått om nytt navn har det blitt poengtert at NTL har medlemmer både i staten og i Spekter-virksomheter. NTL Ung mener ikke deres forslag ekskluderer de som er i Spekter.
– Vi vil presisere at vårt navneforslag ikke utelater medlemmer som ikke er ansatt i staten, og gjør det hvert fall ikke sett opp mot dagens situasjon. Vi har et romslig begrep for statsansatte, i den forstand at vi ser på de som får sin lønn finansiert av staten som statsansatte, sier Kvalvik, og legger til:
– Uavhengig av om du jobber i Nav eller NRK blir du oppfattet som en statsansatt. Likevel blir det viktig når forbundet skal profilere det nye navnet at vi er tydeligere på at vi organiserer ansatte i staten, virksomheter med statlig tilknytning og organisasjonsarbeidere.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.