JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering

Renholderne får komme tilbake til Forsvarsbygg. Snart vil hundrevis få staten som arbeidsgiver

Den første kontrakten med ISS er sagt opp.
Forsvarsbygg har sagt opp den første renholdskontrakten, og NTL-tillitsvalgt Daniel Sjåfjell gjør klart for ansettelse av egne renholdere igjen.

Forsvarsbygg har sagt opp den første renholdskontrakten, og NTL-tillitsvalgt Daniel Sjåfjell gjør klart for ansettelse av egne renholdere igjen.

Guro Gulstuen Nordhagen

anders@lomedia.no

Forsvarsbygg har sagt opp én av kontraktene med ISS, for renholdet av 110 bygninger i Rogaland og Agder.

Før 2023 er over skal dermed Forsvarsbygg ha ansatt egne renholdere igjen.

Dette er den første av i alt 13 kontrakter som skal hentes tilbake til staten. Hele prosessen skal være fullført innen 2024, og da vil Forsvarsbygg ha mellom 400 og 500 renholdere, forteller Daniel Sjåfjell, sentralt hovedtillitsvalgt i Forsvarsbygg.

Han er glad for å ha nådd denne milepælen, etter at NTL har kjempet imot konkurranseutsettingen siden 2014.

Bakgrunn: Renholdet skal tilbake til Forsvaret

– Veldig gledelig

– Først og fremst er jeg bare veldig glad for at det endelig er i gang offisielt. Det har dradd litt ut i tid, så at vi kan si at fra desember har vi de første renholderne på plass i Forsvarsbygg, er veldig gledelig, sier han.

De resterende kontraktene med ISS, Toma og øvrige leverandører vil sies opp suksessivt, og dermed starter en hektisk periode for de tillitsvalgte som skal ta imot sine nye kollegaer.

– Først og fremst må vi sørge for at Forsvarsbygg har alt på plass. Det er omfattende, som garderober og spiserom, arbeidstøy, arbeidsverktøy og telefoner. I tillegg må ledelseselementet være på plass når de kommer, sier han.

Mye lest: Doris har skjemt bort Forsvarets veteraner i 44 år

Skal passe på rettigheter

Renholderne som er ansatt hos leverandørene vil komme over til Forsvarsbygg som del av en virksomhetsoverdragelse.

Dermed er det hovedavtalen og hovedtariffavtalen i staten som vil være gjeldende framover.

I tillegg skal det passes nøye på at ingen av de som er i ISS, Toma og de andre kontraktsleverandørene i dag får utilsiktede negative konsekvenser, som tap av AFP-rettigheter.

– Det pågår et arbeid nå som ser på medarbeiderne over 55 år, som skal kartlegge disse slik at de blir ivaretatt.

De renholderne Sjåfjell har snakket med gleder seg til å komme til Forsvarsbygg, og han lover de blir tatt imot med åpne armer.

– De vil få ordna forhold, tillitsvalgte som har et godt samarbeid med ledelsen, gode arbeidsforhold og en organisasjon som gleder seg til å få dem tilbake, sier han.

Debatt: Nok en gang beskyldes SV for å kuppe norsk oljepolitikk. Det blir for dumt

Egen tillitsvalgt skal jobbe med renhold

En så stor prosess gir også mye arbeid for NTL Forsvar. Landsforeningen har derfor søkt om, og fått, midler fra NTL til å frikjøpe en tillitsvalgt i to år.

NTL Forsvar planlegger å ha en kandidat klar i august.

– Dette blir veldig viktig for oss framover. Å få tilbake renholderne er viktig for NTL og NTL Forsvar. Frikjøpet viser at NTL mener alvor når vi sier vi skal ivareta dem. Selv om det skal være ferdig i 2024, er det viktig å ha ekstra kraft i tillitsvalgtapparatet utover dette. Det blir potensielt en kraftig økning i medlemsmassene når renholderne kommer, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse