JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

Regjeringserklæringen:

Renholdet skal tilbake til Forsvaret: 400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver

Den omstridte privatiseringa av renholdet i Forsvaret skal reverseres, fastslår regjeringserklæringen. Dermed kan 400 renholdere bli statsansatte.13.10.2021
15:11
14.10.2021 09:24

katharina@lomedia.no

Privatiseringen av renholdet i Forsvaret har gitt fem år med tapt pensjon, rettssaker og mange klager på renholdet.

Regjeringsplattformen til Ap og Sp fastslår at de ansatte skal tilbake: «Regjeringa vil sørge for at renholdet i hele forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi».

– Det er sikkert ikke så dumt å begynne å jobbe i staten, sier renholder og lokaltillitsvalgt Lise Paulsen (59).

ISS-logoen på fleecejakka hennes er liten, men godt synlig. Selv om arbeidsplassen er Trondenes fort, Forsvarets militærbase like utenfor Harstad, er Paulsens arbeidsgiver serviceselskapet ISS.

Sånn har det vært siden Stortinget bestemte at renholdet i Forsvaret skulle settes ut på anbud i 2016.

Alle intervjuene er gjort før Hurdalserklæringen ble offentliggjort.

Spent på endringene

Nå er det endring i luften for Paulsen og 400 renholdere som vasker Forsvarets baser, fartøy og bygninger. Lise Paulsen og ISS-kollegene i Harstad er ikke negative til planene, men gleden står heller ikke i taket. De er spent på hva som vil skje. Holder politikerne løftene sine? Hvor lang tid vil det ta, og hvordan blir det å skifte arbeidsgiver?

– Vi vet hva vi har i dag, men ikke hvordan det vil være å bli ansatt i staten igjen, sier Paulsen.

I februar har kollega Cecilie Myrland (40) jobbet ti år som renholder, stort sett i privat næringsliv.

– Det er vill gjetting om vi får det bedre som forsvarsansatte. Vi har ingen garanti, sier Myrland.

Valgløfte: Renholderne i Forsvaret skal være fast ansatte i staten, mener de rødgrønne

– Ikke å knipse med fingrene

Stina Baarne Hassel, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) Forsvaret, er tilfreds med planene om å ansette egne renholdere, men hun er usikker på hvordan løftet kan gjennomføres.

– Vi krever at det må være virksomhetsoverdragelse sånn at folk ikke mister jobbene sine igjen og beholder rettighetene. Forsvaret trenger renholderne i ISS og Toma. De gjør en kjempeviktig jobb, sier Hassel.

FORSTÅELSESFULL: – Å bli omstilt kan oppleves som en belastning til den enkelte. Det skal vi respektere, sier Stina Baarne Hassel.

FORSTÅELSESFULL: – Å bli omstilt kan oppleves som en belastning til den enkelte. Det skal vi respektere, sier Stina Baarne Hassel.

Martin Guttormsen Slørdal

Hun forventer at Forsvaret ansetter flere renholdere når privatiseringen opphører.

– Det er for få renholdere i forsvarssektoren i dag. Vi må ha en gjennomgang av hvor mange årsverk som trengs for å opprettholde et godt renhold. Privatiseringen medførte at det ble for få folk til å vaske rent.

En Fafo-rapport fra 2018 bekrefter Hassels påstander. Forskerne intervjuet en rekke renholdere, hvor samtlige fortalte om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde. De fikk ikke mer tid til å vaske og heller ikke nytt og mer effekt utstyr som gjorde jobben lettere.

Lederen i NTL Forsvaret mener renholdet vil bli bedre som en del av den ordinære driften og at dette er best for renholderne.

– Vi ønsker at de skal være en del av et fellesskap. Det er vår oppgave å sørge for at de får gode arbeidsvilkår. Det tar vi på alvor.

Hassel vet ikke hvor raskt Forsvaret kan komme seg ut av renholdskontraktene.

– Det er åpenbart at det ikke bare er å knipse med fingrene.

Forsvarsansatte fortviler over dårlig vasking: – På høy tid å ta renholderne tilbake, mener Ap

Taper mest på pensjon

Da renholdet i Forsvaret ble satt ut på anbud i 2016, ble livet snudd på hodet for de ansatte. De som tapte aller mest, var renholdere som mistet retten til å gå av med Avtalefestet pensjon (AFP). Som statsansatte hadde renholderne opptjening i den offentlige AFP-ordningen, og kunne gå av med AFP ved 62 år. ISS har også en AFP-ordning. For å benytte den, må en ha jobbet i bedriften i sju av de siste ni årene. Var du 55 år eller eldre da du ble virksomhetsoverdratt, mistet du AFP-opptjeningen. Mange av renholderne hadde høy alder og ville ikke rekke å tjene opp nye AFP-rettigheter. 61 tidligere statsansatte renholdere gikk til sak mot ISS – helt til Høyesterett –, men tapte.

Les denne: «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

En av dem som fulgte rettssakene og som jobber mye med pensjon, er spesialrådgiver Ragnar Bøe Elgsaas i LO. Ingen vil miste AFP-rettighetene denne gangen, bekrefter pensjonseksperten.

– Sist gang tapte de mellom 55 til 62 år alt. De fikk verken privat eller offentlig AFP. Det skal ikke gjenta seg i denne omgang, sier Elgsaas.

I staten kan du gå av med AFP selv om du starter i stilling rett før du fyller 62 år, uansett om du kommer fra en bedrift med eller uten privat AFP. Statsansatte har også offentlig tjenestepensjon som sikrer dem pensjonsutbetalinger hele livet. I privat sektor er det ofte innskuddspensjon, vanligvis med utbetalinger i ti år.

Veien videre: Erna har brukt ett år på budsjettet. Nå har Jonas 25 dager på å endre det

Klump i magen

Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet, som fagorganiserer renholdere i privat sektor, bekrefter LOs pensjonseksperts påstander om at det er store ulikheter i pensjonsordninger. Selv om Wiig synes at det er leit å miste medlemmer – renholdere i staten er stor sett fagorganisert i NTL – tror hun at det er en fordel å være offentlig ansatt.

– Renholdere orker ofte ikke å jobbe til de blir 67 og 70 år og taper pensjon ved å jobbe i det private. For dem er AFP og særaldersgrense ved 65 år viktig. På andre områder som lønn og arbeidstid er det mindre forskjeller, sier Wiig.

RASJONELL: – Det er fornuftig at de som steller med rikets sikkerhet er offentlig ansatte, sier Lise Trine Wiig.

RASJONELL: – Det er fornuftig at de som steller med rikets sikkerhet er offentlig ansatte, sier Lise Trine Wiig.

Brian Cliff Olguin

Lønna til en renholder med ti års ansiennitet, økte mer i private sammenlignet med offentlig sektor de siste fem årene, viser tall fra LO Stat og renholdsoverenskomsten (se faktaboks).

– Hva er viktig i den kommende prosessen for å ivareta renholderne?

– Informasjon tidlig i prosessen. Det viktigste er at ansatte vet hva som foregår og hvor i løypa ting ligger. Ansatte må føle at de har oversikt og kontroll på situasjonen.

Wiig forutsetter at arbeidsmiljølovens kapittel 16 om virksomhetsoverdragelse vil gjelde. Paragrafen er konstruert for å ivareta arbeidstakere som skifter arbeidsgiver ved oppkjøp og anbud.

– Det skal være drøftinger, og ansatte har reservasjonsrett. De er ikke tvunget til å gå over til Forsvaret. De må tenke gjennom hva deres nåværende arbeidsgiver kan tilby. Både ISS og Toma er store bedrifter med jobbmuligheter, sier forbundssekretæren.

Hun oppfordrer renholderne til å følge med, tilegne seg informasjon og tenke over hva de vil.

– Jeg vil tro at flere går med en liten klump i magen fordi de ikke helt vet hva som skjer. De må snakke med hverandre og med tillitsvalgte.

Ikke gå glipp av denne: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS. Nå får hun halve stillingen tilbake

Kan ta lang tid å skifte arbeidsgiver

Med SV med på laget får Arbeiderpartiet og Senterpartiet flertall på Stortinget for reversere de borgerliges privatiseringspolitikk av renhold i Forsvaret. Men selv om det står svart på hvitt i erklæringen, tar det trolig lang tid før Lise Paulsen og Cecilie Myrvold kan skifte arbeidsgiver. Kontrakten til ISS for renhold av Trondenes fort i Harstad varer i tre år til.

Om Paulsen blir med over til staten, forventer hun bedre arbeidsvilkår. Og Paulsen snakker av erfaring. Fram til 2016 jobbet hun i Forsvarsbygg.

– Før hadde vi mindre å gjøre, og vi var dobbelt så mange som vasket det samme arealet, sier hun.

Renholdet i Forsvaret

• Renholdsavtalene i Forsvaret er verdt 186 millioner per år

• 400 faste ansatte i private firmaer leverer renhold til Forsvaret

• Forsvaret bruker 11 årsverk til å anskaffe, organisere og følge opp renholdsavtalene

• Høyre/Frp-regjeringen vedtok å konkurranseutsette renholdet i 2016

• Før den tid hadde Forsvarsbygg ansvar for renholdet i Forsvaret

Kilde: Forsvarets logistikkorganisasjon

Lønnsøkning i offentlig og privat sektor

Ved ti års ansiennitet

Staten

2016: 347.300 kroner

2020: 373.400 kroner

Privat

2016: 348.000 kroner

2020: 379.900 kroner

Kilde: LO Stat og renholdsoverenskomsten mellom NAF og NHO Service og Handel

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.10.2021
15:11
14.10.2021 09:24Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Helge Rønning Birkelund

Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Leif Martin Kirknes

To av de nye statsrådene overlevde Utøya: – En seier for demokratiet, mener Støre

Erlend Angelo

Nortura-ansatte frykter for både egen og selskapets framtid: – Det er trist


Flere saker