JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

Regjeringserklæringen:

Renholdet skal tilbake til Forsvaret: 400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver

Den omstridte privatiseringa av renholdet i Forsvaret skal reverseres, fastslår regjeringserklæringen. Dermed kan 400 renholdere bli statsansatte.13.10.2021
15:11
14.10.2021 09:24

katharina@lomedia.no

Privatiseringen av renholdet i Forsvaret har gitt fem år med tapt pensjon, rettssaker og mange klager på renholdet.

Regjeringsplattformen til Ap og Sp fastslår at de ansatte skal tilbake: «Regjeringa vil sørge for at renholdet i hele forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi».

– Det er sikkert ikke så dumt å begynne å jobbe i staten, sier renholder og lokaltillitsvalgt Lise Paulsen (59).

ISS-logoen på fleecejakka hennes er liten, men godt synlig. Selv om arbeidsplassen er Trondenes fort, Forsvarets militærbase like utenfor Harstad, er Paulsens arbeidsgiver serviceselskapet ISS.

Sånn har det vært siden Stortinget bestemte at renholdet i Forsvaret skulle settes ut på anbud i 2016.

Alle intervjuene er gjort før Hurdalserklæringen ble offentliggjort.

Spent på endringene

Nå er det endring i luften for Paulsen og 400 renholdere som vasker Forsvarets baser, fartøy og bygninger. Lise Paulsen og ISS-kollegene i Harstad er ikke negative til planene, men gleden står heller ikke i taket. De er spent på hva som vil skje. Holder politikerne løftene sine? Hvor lang tid vil det ta, og hvordan blir det å skifte arbeidsgiver?

– Vi vet hva vi har i dag, men ikke hvordan det vil være å bli ansatt i staten igjen, sier Paulsen.

I februar har kollega Cecilie Myrland (40) jobbet ti år som renholder, stort sett i privat næringsliv.

– Det er vill gjetting om vi får det bedre som forsvarsansatte. Vi har ingen garanti, sier Myrland.

Valgløfte: Renholderne i Forsvaret skal være fast ansatte i staten, mener de rødgrønne

– Ikke å knipse med fingrene

Stina Baarne Hassel, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) Forsvaret, er tilfreds med planene om å ansette egne renholdere, men hun er usikker på hvordan løftet kan gjennomføres.

– Vi krever at det må være virksomhetsoverdragelse sånn at folk ikke mister jobbene sine igjen og beholder rettighetene. Forsvaret trenger renholderne i ISS og Toma. De gjør en kjempeviktig jobb, sier Hassel.

FORSTÅELSESFULL: – Å bli omstilt kan oppleves som en belastning til den enkelte. Det skal vi respektere, sier Stina Baarne Hassel.

FORSTÅELSESFULL: – Å bli omstilt kan oppleves som en belastning til den enkelte. Det skal vi respektere, sier Stina Baarne Hassel.

Martin Guttormsen Slørdal

Hun forventer at Forsvaret ansetter flere renholdere når privatiseringen opphører.

– Det er for få renholdere i forsvarssektoren i dag. Vi må ha en gjennomgang av hvor mange årsverk som trengs for å opprettholde et godt renhold. Privatiseringen medførte at det ble for få folk til å vaske rent.

En Fafo-rapport fra 2018 bekrefter Hassels påstander. Forskerne intervjuet en rekke renholdere, hvor samtlige fortalte om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde. De fikk ikke mer tid til å vaske og heller ikke nytt og mer effekt utstyr som gjorde jobben lettere.

Lederen i NTL Forsvaret mener renholdet vil bli bedre som en del av den ordinære driften og at dette er best for renholderne.

– Vi ønsker at de skal være en del av et fellesskap. Det er vår oppgave å sørge for at de får gode arbeidsvilkår. Det tar vi på alvor.

Hassel vet ikke hvor raskt Forsvaret kan komme seg ut av renholdskontraktene.

– Det er åpenbart at det ikke bare er å knipse med fingrene.

Forsvarsansatte fortviler over dårlig vasking: – På høy tid å ta renholderne tilbake, mener Ap

Taper mest på pensjon

Da renholdet i Forsvaret ble satt ut på anbud i 2016, ble livet snudd på hodet for de ansatte. De som tapte aller mest, var renholdere som mistet retten til å gå av med Avtalefestet pensjon (AFP). Som statsansatte hadde renholderne opptjening i den offentlige AFP-ordningen, og kunne gå av med AFP ved 62 år. ISS har også en AFP-ordning. For å benytte den, må en ha jobbet i bedriften i sju av de siste ni årene. Var du 55 år eller eldre da du ble virksomhetsoverdratt, mistet du AFP-opptjeningen. Mange av renholderne hadde høy alder og ville ikke rekke å tjene opp nye AFP-rettigheter. 61 tidligere statsansatte renholdere gikk til sak mot ISS – helt til Høyesterett –, men tapte.

Les denne: «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

En av dem som fulgte rettssakene og som jobber mye med pensjon, er spesialrådgiver Ragnar Bøe Elgsaas i LO. Ingen vil miste AFP-rettighetene denne gangen, bekrefter pensjonseksperten.

– Sist gang tapte de mellom 55 til 62 år alt. De fikk verken privat eller offentlig AFP. Det skal ikke gjenta seg i denne omgang, sier Elgsaas.

I staten kan du gå av med AFP selv om du starter i stilling rett før du fyller 62 år, uansett om du kommer fra en bedrift med eller uten privat AFP. Statsansatte har også offentlig tjenestepensjon som sikrer dem pensjonsutbetalinger hele livet. I privat sektor er det ofte innskuddspensjon, vanligvis med utbetalinger i ti år.

Veien videre: Erna har brukt ett år på budsjettet. Nå har Jonas 25 dager på å endre det

Klump i magen

Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet, som fagorganiserer renholdere i privat sektor, bekrefter LOs pensjonseksperts påstander om at det er store ulikheter i pensjonsordninger. Selv om Wiig synes at det er leit å miste medlemmer – renholdere i staten er stor sett fagorganisert i NTL – tror hun at det er en fordel å være offentlig ansatt.

– Renholdere orker ofte ikke å jobbe til de blir 67 og 70 år og taper pensjon ved å jobbe i det private. For dem er AFP og særaldersgrense ved 65 år viktig. På andre områder som lønn og arbeidstid er det mindre forskjeller, sier Wiig.

RASJONELL: – Det er fornuftig at de som steller med rikets sikkerhet er offentlig ansatte, sier Lise Trine Wiig.

RASJONELL: – Det er fornuftig at de som steller med rikets sikkerhet er offentlig ansatte, sier Lise Trine Wiig.

Brian Cliff Olguin

Lønna til en renholder med ti års ansiennitet, økte mer i private sammenlignet med offentlig sektor de siste fem årene, viser tall fra LO Stat og renholdsoverenskomsten (se faktaboks).

– Hva er viktig i den kommende prosessen for å ivareta renholderne?

– Informasjon tidlig i prosessen. Det viktigste er at ansatte vet hva som foregår og hvor i løypa ting ligger. Ansatte må føle at de har oversikt og kontroll på situasjonen.

Wiig forutsetter at arbeidsmiljølovens kapittel 16 om virksomhetsoverdragelse vil gjelde. Paragrafen er konstruert for å ivareta arbeidstakere som skifter arbeidsgiver ved oppkjøp og anbud.

– Det skal være drøftinger, og ansatte har reservasjonsrett. De er ikke tvunget til å gå over til Forsvaret. De må tenke gjennom hva deres nåværende arbeidsgiver kan tilby. Både ISS og Toma er store bedrifter med jobbmuligheter, sier forbundssekretæren.

Hun oppfordrer renholderne til å følge med, tilegne seg informasjon og tenke over hva de vil.

– Jeg vil tro at flere går med en liten klump i magen fordi de ikke helt vet hva som skjer. De må snakke med hverandre og med tillitsvalgte.

Ikke gå glipp av denne: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS. Nå får hun halve stillingen tilbake

Kan ta lang tid å skifte arbeidsgiver

Med SV med på laget får Arbeiderpartiet og Senterpartiet flertall på Stortinget for reversere de borgerliges privatiseringspolitikk av renhold i Forsvaret. Men selv om det står svart på hvitt i erklæringen, tar det trolig lang tid før Lise Paulsen og Cecilie Myrvold kan skifte arbeidsgiver. Kontrakten til ISS for renhold av Trondenes fort i Harstad varer i tre år til.

Om Paulsen blir med over til staten, forventer hun bedre arbeidsvilkår. Og Paulsen snakker av erfaring. Fram til 2016 jobbet hun i Forsvarsbygg.

– Før hadde vi mindre å gjøre, og vi var dobbelt så mange som vasket det samme arealet, sier hun.

Renholdet i Forsvaret

• Renholdsavtalene i Forsvaret er verdt 186 millioner per år

• 400 faste ansatte i private firmaer leverer renhold til Forsvaret

• Forsvaret bruker 11 årsverk til å anskaffe, organisere og følge opp renholdsavtalene

• Høyre/Frp-regjeringen vedtok å konkurranseutsette renholdet i 2016

• Før den tid hadde Forsvarsbygg ansvar for renholdet i Forsvaret

Kilde: Forsvarets logistikkorganisasjon

Lønnsøkning i offentlig og privat sektor

Ved ti års ansiennitet

Staten

2016: 347.300 kroner

2020: 373.400 kroner

Privat

2016: 348.000 kroner

2020: 379.900 kroner

Kilde: LO Stat og renholdsoverenskomsten mellom NAF og NHO Service og Handel

13.10.2021
15:11
14.10.2021 09:24

Renholdet i Forsvaret

• Renholdsavtalene i Forsvaret er verdt 186 millioner per år

• 400 faste ansatte i private firmaer leverer renhold til Forsvaret

• Forsvaret bruker 11 årsverk til å anskaffe, organisere og følge opp renholdsavtalene

• Høyre/Frp-regjeringen vedtok å konkurranseutsette renholdet i 2016

• Før den tid hadde Forsvarsbygg ansvar for renholdet i Forsvaret

Kilde: Forsvarets logistikkorganisasjon

Lønnsøkning i offentlig og privat sektor

Ved ti års ansiennitet

Staten

2016: 347.300 kroner

2020: 373.400 kroner

Privat

2016: 348.000 kroner

2020: 379.900 kroner

Kilde: LO Stat og renholdsoverenskomsten mellom NAF og NHO Service og Handel
Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Guro Gulstuen Nordhagen

Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen


Flere saker