JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret satte renholderne ut på anbud:

Forsvarsansatte fortviler over dårlig vasking: – På høy tid å ta renholderne tilbake, mener Ap

Både Arbeiderpartiet og NTL Forsvar mener man har testet ut privat renhold i Forsvaret lenge nok til å se at det ikke fungerer.
Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener at det er på høy tid å ta renholdet tilbake i statlig regi.

Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener at det er på høy tid å ta renholdet tilbake i statlig regi.

Jan-Erik Østlie

merete.jansen@lomedia.no

Under forhandlingene på Stortinget om forsvarsplanen for 2021–2024 krever Arbeiderpartiet blant annet at renholdet i hele Forsvaret må tas tilbake i etatens egen regi.

Renholdet ble i 2016 overlatt til private aktører som ISS. Selv om de ansatte stort sett beholdt jobbene sine under en ny arbeidsgiver, vakte privatiseringen store protester, både i fagforeningene og i opposisjonspartiene.

Nå mener Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, at det er på høy tid å ta renholdet tilbake i statlig regi.

Les også (2017): «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Tydeligere under pandemien

– Dette er for så vidt noe vi har ment hele tiden, men det er blitt enda tydeligere under pandemien, sier Huitfeldt.

Det siste halvåret er hun blitt kontaktet av flere tillitsvalgte som forteller at ansatte i Forsvaret må inn og vaske selv fordi renholdet er mangelfullt.

– Det er blitt vanskeligere for renholderne å rekke over den jobben de er satt til å gjøre fordi arbeidsmengden har økt. I tillegg er det et problem med sikkerhetsklareringen som ikke alltid er på plass.

Huitfeldt er innforstått med at Forsvarsdepartementet ikke deler oppfatningen hennes av hvor ille det står til.

– Vi har nok en ulik virkelighetsforståelse av hva som er resultatet av privatiseringen.

Fra møtet i utenriks- og forsvarskomiteen med partiene om langtidsplan for Forsvaret. Ap krever at Forsvaret tar renholderne tilbake.

Fra møtet i utenriks- og forsvarskomiteen med partiene om langtidsplan for Forsvaret. Ap krever at Forsvaret tar renholderne tilbake.

Peter Mydske/Stortinget

Private ute igjen av departementet

I departementet er renholdet tatt tilbake i statlig regi etter at det i en periode ble utført av private ISS.

Også andre steder i landet har ISS nå mistet kontraktene sine med Forsvaret, men der har nye private aktører fått ta over, blant annet i Indre Troms.

Huitfeldt mener misnøyen ikke handler om personene som vasker, men om forholdene de jobber under.

– Det har vært godt illustrert hvor mye de må rekke over og hvor omfattende arbeid de har. Jeg hører nå fra tillitsvalgte at ansatte på verksteder må vaske selv for å få det til å gå rundt.

Les forsvarsminister Frank Bakke-Jensens kommentar nederst i saken.

Må vaske innkvartering selv

Leder Stina Hassel i NTL Forsvar hører liknende historier fra sine medlemmer og tillitsvalgte, blant annet på Andøya og i Ramsund.

i Indre Troms diskuteres det nå om det skal bli en del av boligreglementet for de ansatte at de selv skal stå for renhold av innkvarteringssted.

– Det vil i så fall være nok en belastning på et personell som Forsvaret sliter med å beholde. Det er heller ikke lagt til rette for at ansatte skal gjøre dette selv, man har blant annet ingen infrastruktur i form av bøttekott og liknende. Dette er spesielt alvorlig under pandemi. Renhold er tross alt et eget fag.

Saken fortsetter under bildet.

Leder Stina Hassel i NTL Forsvar.

Leder Stina Hassel i NTL Forsvar.

Ole Palmstrøm

I tillegg innebærer vaskingen at forsvarspersonell bruker tid på annet enn det som er kjerneoppdraget. Hovedverneombudet for Forsvaret på Skjold i Indre Troms fortalte i fjor til FriFagbevegelse at de der brukte ett årsverk bare på å følge opp renholdstjenestene i leiren.

– Det er ressurser vi ikke har avsatt til et slikt formål, og som vi har måttet hente et annet sted fra, sa Thomas Norman Hansen.

– Har sett at det ikke fungerer

Stina Hassel mener regjeringen har ivret for en ideologi som ikke passer overens med markedet.

– Her har man satt ut renholdet på et område der markedet ikke klarer å levere. Man har nå prøvd det noen år, og man har sett at det ikke fungerer, sier Hassel.

Hun setter stor pris på støtten fra Arbeiderpartiet i forbindelse med den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Vil ha slutt på ostehøvelkuttene

Et annet område der NTL Forsvar får støtte fra Ap, er i kampen mot de årlige effektiviseringskuttene på statsbudsjettet, også kalt ostehøvelkutt.

Et av kravene Huitfeldt har presentert på vegne av Arbeiderpartiet lyder slik:

«I fireårsperioden 2021–2024 skal Forsvaret unntas de flate budsjettkuttene gjennom «avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen». All intern effektiviserings gevinst skal tilbakeføres til Forsvaret selv, ikke til Finansdepartementet.»

Huitfeldt mener ostehøvelkuttene er en uting i seg selv, men at Forsvaret står i en særstilling fordi det er den etaten som har måttet tåle den største effektiviseringen.

– Vi sier ja til effektivisering, men pengene må gå tilbake til Forsvaret slik at man skjønner at det er penger spart til andre gode tiltak.

Stina Hassel, leder av NTL Forsvar, kaller det hele feighetens politikk fordi politikerne unngår å prioritere ressursene selv, men overlater jobben til forsvarssjefen.

– Det er allerede mange umettede behov i Forsvaret. I tillegg er det vanskeligere å drive effektivisering når man ikke får noe igjen for det selv, slår hun fast.

Forsvarsministeren svarer:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har sendt denne kommentaren om privatiseringen av renholdet til FriFagbevegelse:

«Forsvarssektoren har så langt frigjort om lag 100 millioner kroner i året på å sette bort renholdet til private leverandør. De frigjorte midlene blir brukt til å styrke den operative evnen.

Svært mye av renholdet i forsvarssektoren leveres i samsvar med kontrakt. Det har vært utfordringer med mangelfullt renhold i enkelte områder. Det har særlig vært utfordringer i Skjold leir. Det er nå valgt en ny leverandør for Skjold som overtok renholdet 1. mai 2020. Det er svært positivt for det lokale næringslivet at en lokal leverandør har vunnet kontrakten. Status så langt er at Proffrent leverer meget bra på Skjold.

Renholdskontaktene er ellers for det meste forlenget, men det vurderes fortløpende om andre områder skal lyses ut eller forlenges.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse