JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Ung

Slik vil John, Rikke og Snorre gjøre samfunnet bedre for de unge

Den nye ledertrioen i NTL Ung har store ambisjoner på vegne av sine unge medlemmer. Her er John Magne Pedersen Tangen, Rikke With Bergseth og Snorre Reins kampsaker.
Den nye ledelsen i NTL Ung har flere kampsaker.

Den nye ledelsen i NTL Ung har flere kampsaker.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Nyvalgt nestleder i NTL UNG Rikke With Bergseth er utålmodig på likestillingsområde. Hun mener Norge ennå har et stykke før vi har likestilling for alle.

Bergseth ønsker å sikre at arbeidstakeres rettigheter for unge mødre ivaretas.

– Vi er enda ikke i mål med likestilling i Norge, og en av utfordringene vi ser er at kvinner i småbarnsfasen havner bakpå i blant annet lønnsutvikling på arbeidsplassen, sier Bergseth.

– I NTL Ung skal vi jobbe for å sikre at unge arbeidstakeres rettigheter i småbarnsfasen ivaretas, samt jobbe målrettet for å bedre arbeidsvilkårene for småbarnsforeldre, forteller hun etter NTL Ung konferansen på Sundvoollen.

En annen kampsak hun har er bedre lønninger for offentlige ansatte.

– Ledere i offentlig sektor har lenge hatt en lønnsutvikling vi øvrige ansatte bare kan drømme om. For at vi skal bevare et samfunn med små forskjeller og for å få lønnsforskjellene ned har NTL Ung vedtatt at vi krever at topplederlønningene reguleres i både hel- og deleiere statlige bedrifter, forteller hun.

– Ta forskning og høyere utdanning på alvor

Nyvalgt leder John Magne Pedersen Tangen er bekymret over regjeringens ansvarsfraskrivelse for forskning og høyere utdanning.

– Utdanning, som inkluderer et sterkt og uavhengig akademia er grunnleggende i demokratiet vårt. Demokratiet utfordres til stadighet.

– Vi er skuffet over at regjeringen bidrar til dette gjennom å ikke ta ansatte og studenter på alvor. Videre har de brutt med Hurdalsplattformen ved å fjerne gratisprinsippet, og innført skolepenger for internasjonale studenter. NTL ung krever at regjeringen tar tak og faktisk tar ansvar for forskning og høyere utdanning nå, sier han.

Pedersen Tangen har allerede begynt å fylle skoene etter sin forgjenger.

Les også: Laila mener vektere tvinges inn i fare: – Virker som vi faen ikke er verdt noen ting

Unge vil ha innflytelse

For å nå gjennom i sitt forbund så ønsker Pedersen Tangen seg et ung-utvalg i alle landsforeninger i forbundet.

– Vi har vedtatt at vi skal få på plass ung-nettverk i alle landsforeningene. NTL Nav har fått på plass dette, og etter deres modell vil vi utvide dette til flere av landsforeningene, sier han.

Lederen av NTL Ung tror slike UNG-nettverk er et viktig ledd i å være synlige på arbeidsplassene og relevante for unge medlemmer.

– Vi må oppleves som relevante, både gjennom å sikre faglig utvikling, et aktivitetstilbud tilpasset unge medlemmer og en arena for samfunnsdebatt. Lykkes vi ikke med å være relevante, mislykkes vi også med vervemålene vi har satt oss, sier han.

Strømpris det er mulig å leve med 

Trioen mener også det er på høy tid å gjøre noe med strømmarkedet som har rammet folk hardt det siste året.

NTL Ung har vedtatt at de ønsker et toprissystem på strøm.

– Strøm er en del av den grunnleggende infrastrukturen, lommeboka kan ikke bestemme når på døgnet du skal dusje eller lage middag. Vi mener derfor at grunnleggende behov må være dekket av en lav fastpris, sier Pedersen Tangen.

Han presiserer at de også samtidig mener det er viktig å spare strøm, og redusere forbruket.

– Vi mener at luksusforbruk skal følge markedspris. Det vil helt klart være behov for utregninger på hva grunnleggende forbruk er for ulike boligtyper, men vi mener at grunnleggende forbruk må sikres langt rimeligere enn i dag.

– Både unge med lavere lønn og studenter opplever usikkerheten knyttet til de store variasjonene og det gjennomgående høye prisnivået.

Vil nå 30000 nye medlemmer

Ny faglig ungdomssekretær i NTL Ung, Snorre Rein, ivrer mest med å komme i gang med vervingen av unge medlemmer.

– Vi har vedtatt et mål om 3000 nye unge medlemmer før neste konferanse, et høyere mål enn noensinne før. Fremtiden til fagbevegelsen er helt avhengig av at vi øker organisasjonsgraden blant de unge, som i dag er altfor lav. Skal vi stå sterke i forhandlinger, skal vi overleve framover som forbund, er vi nødt til å rekruttere rekordmange nye unge medlemmer, sa han.

Les også: Universiteter krever master til jobber som ikke trenger det: – Fører til stor gjennomtrekk

Rust opp Forsvaret

En annen sak Rein ønsker å fremheve fra vedtakene er at NTL Ung vil at Norge skal ruste opp forsvaret.

– Det er en veldig viktig sak som er helt nødvendig i den verden vi nå lever i. Verden ser stadig mer ut som den gjorde i mellomkrigstiden, og kampen mot fascisme har fått et tydelig ansikt i krigen i Ukraina. Jeg har selv inngiftet ukrainsk familie, og føler sterkt på de brutale konsekvensene denne krigen har hatt, sier Snorre Rein.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse