JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020

Spekter-oppgjøret nesten ferdig, men kultursektoren gjenstår

Alle oppgjørene i Spekter-området er ferdige, bortsett fra pensjonsfloka i kultursektoren som skal til Riksmekleren i januar.
MEKLING PÅ NYÅRET: LO Stat-nestleder har én mekling og én forhandling igjen av 2020-oppgjøret. Det skjer i januar.

MEKLING PÅ NYÅRET: LO Stat-nestleder har én mekling og én forhandling igjen av 2020-oppgjøret. Det skjer i januar.

Katharina Dale Håkonsen

anders@lomedia.no

– Ja, nå begynner vi å se lyset, selv om det er en uke igjen til sola snur, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen om Spekter-oppgjøret.

I dét ligger det at alle delene av Spekter-oppgjøret nå er avsluttet, unntatt det som gjelder kulturvirksomheter som teatre, orkestre og opera. Her blir det mekling i januar. I tillegg blir det en fase 3-forhandling for Røde Kors Haugland på nyåret. Dette er siste forhandlingsforsøk før oppgjøret går til mekling.

Mangeårig pensjonsstrid

Striden i kultursektoren handler om hvilken pensjonsordning de ansatte skal ha. Siden 2016 har forbundene og LO Stat forsøkt å få en livsvarig og kjønnsnøytral ytelse, som de mener dekkes av en hybridpensjon. Arbeidsgiverne har ønsket å innføre en innskuddsordning.

– Vi synes det burde være mulig å få til en hybridordning her, som man klarte for Nordlandia-barnehagene. Det er en litt annen setting ettersom vi ønsker en felles ordning, en «kulturpensjon». Det har vi nå jobbet med i fire år, uten å få det til, sier Olsen.

Hun sier de forventer å sende plassoppsigelse før jul, og dermed få datoen for mekling etter dét.

Vekterne sa ja til den nye lønna: – Resultatet viser at medlemmene er sånn passe fornøyde. Og det bør være et signal til arbeidsgiverne også. Veldig mange syntes at dette ikke var godt nok

Flere avklaringer

Inn mot jul har en rekke oppgjør blitt avklart. Virksomheter som Norsk Tipping, Ruter, Hålogaland Kraft, Oneco og Mantena har blit løst gjennom forhandlinger mellom LO Stat og Spekter.

Noen av disse hadde pensjonsordninger som problem, men flere har avtalt å utsette dette til mellomoppgjøret til våren.

Meklingen i Nordlandiabarnehagene i desember endte som kjent med at forbundene og arbeidsgiver ble enige om å innføre hybridpensjon.

Her er den nye lønna: Nå skal renholderne få betalt for reisetid mens de er på jobb

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse