JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønna til vekterne:

Vekterne sa ja til den nye lønna

56,87 prosent av vekterne sa ja til forslaget til ny tariffavtale for vekterne. 35,28 prosent sa nei. Dermed er årets lønnsoppgjør for vekterne ferdig.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

Etter en rekordlang streik ble vekterne i Arbeidsmandsforbundet enige med NHO Service og Handel om forslag til en ny tariffavtale 3. desember.

Bakgrunn: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de

Uravstemning

Resultatet ble sendt ut til alle organiserte vektere i Arbeidsmandsforbundet som jobber i en bedrift med tariffavtale. De skulle si ja eller nei. Hvis flertallet sa ja, ville årets lønnsoppgjør ferdig. Hvis flertallet sa nei, ville streiken blitt gjenopptatt fra i dag.

Nå er resultatet klart: 56,87 prosent av vekterne sa ja til forslaget til ny tariffavtale for vekterne. 35,28 prosent sa nei og 7,85 blank.

86,63 prosent av vekterne deltok i uravstemningen.

Dermed er årets tariffoppgjør for vekterne ferdig.

Flere reaksjoner på at streiken er over: Tyra (25) har skreket opp om rettighetene for vekterlærlingene: – Nå føler jeg meg hørt

Fornøyd forbundsleder

Anita Johansen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er fornøyd med at flertallet sa ja.

– Det hadde vært særdeles krevende å fortsette en konflikt i dag, sier hun.

Hun har forståelse for at mange vektere gjerne skulle hatt et bedre resultat etter streiken.

– Vi avsluttet streiken fordi vi mente at det var dette som var mulig å oppnå. Men jeg skjønner at mange gjerne skulle ønske et bedre resultat.

Nå oppfordrer hun alle vektere som har engasjert seg under streiken til å fortsette kampen, også etter lønnsoppgjøret.

– Det har dukket opp veldig mange talenter under streiken. Vi håper at alle viderefører sitt engasjement. At de går på kurs og deltar i fagforeningsarbeid framover. Husk – det kommer flere lønnsoppgjør!

– Tusen takk for innsatsen til alle vekterne som har vært i streik! Dere har gjort en fantastisk jobb!

Flere reaksjoner på at streiken er over: Daniel (28) jobber som deltidsansatt vekter: – Fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter

– Et signal til arbeidsgiverne

– Resultatet viser at medlemmene er sånn passe fornøyde. Og det bør være et signal til arbeidsgiverne også. Veldig mange syntes at dette ikke var godt nok, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen.

Han mener partene er nødt til å ha en mye bedre dialog framover. Ikke bare må Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel snakke sammen og vise hverandre respekt, det samme må skje innad i bedriftene.

– Kommunikasjonen mellom tillitsvalgte og ledelsen på bedriftsnivå må også bedres, slår Mikkelsen fast.

Flere reaksjoner på at streiken er over: Vekter og tillitsvalgt Kirsten (24): – Vi er slitne nå. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent

Bransjeforum

At partene skal etablere en mer jevnlig dialog er allerede slått fast i protokollen som gjorde slutt på vekterstreiken.

«Partene er enige om at konflikten i 2020 er uheldig for bransjens renomme som seriøs og stabil leverandør av sikkerhetstjenester. Årsaken til konflikten kan være mangelfull og til dels lite konstruktivt partssamarbeid i bedriftene og mellom partene sentralt. En ønsker derfor å etablere mer jevnlig dialog mellom partene mellom hovedoppgjørene», står det i den.

Forumet skal møtes minst to ganger hvert år, og skal minst behandle følgende:

• Felles tiltak for en god og sunn utvikling av bransjen både for bedriftene og de ansatte.

• Tiltak for å etablere og vedlikeholde partssamarbeidet i bedriftene

• Utvikling av avtaleverket med tanke på å i størst mulig grad å unngå åpne konflikter oppgjørene framover

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse