JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken er over

Daniel (28) jobber som deltidsansatt vekter: – Fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter

Securitas–vekteren Daniel Hernes er «sånn passelig» fornøyd med resultatet i vekterstreiken. Han hadde håpet at bedriftene fikk et konkret tak på hvor mange ansatte de kan ha på små kontrakter.
UFRIVILLIG DELTID: Vaktbransjen er en bransje med mye deltid, og mange vektere som har yrket som levebrød, ønsker full, fast stilling. Daniel Hernes i Securitas Østfold er en av dem.

UFRIVILLIG DELTID: Vaktbransjen er en bransje med mye deltid, og mange vektere som har yrket som levebrød, ønsker full, fast stilling. Daniel Hernes i Securitas Østfold er en av dem.

Privat

Merete.holtan.garte@lomedia.no

I oktober skrev vi om vekteren Daniel Hernes som har en stilling på 16 prosent for Securitas i Østfold, og må ha to ekstrajobber for å få det til å gå rundt økonomisk for seg og familien.

Daniel rettet sterk kritikk mot arbeidsgiverens praksis når det gjaldt å gi de ansatte små kontrakter, og håpet på et streikeresultat som var tydelig og konkret når det gjaldt å komme ufrivillig deltid til livs.

I går ettermiddag, torsdag 3. desember, forelå endelig et nytt forslag til tariffavtale for vekterne, etter nesten tre måneder lang streik.

Bakgrunn: Vekterne avslutter streiken. Tilbake på jobb igjen fredag

Arbeidsgiver må føre oversikt

I tariffavtalen fra 2018 står følgende merknad under paragrafen om ansettelsesvilkår:

«Partene er enige i at man skal arbeide for å redusere ufrivillig deltid.

Arbeidstidsordninger må tilpasses både ansatte og bedriftens behov. De lokale parter

skal årlig gjennomgå arbeids– og turnusplaner med det formål å etterleve dette.»

I det nye forslaget til tariffavtale er Arbeidsmandsforbundet og NHO Service blitt enige om en mer forpliktende tekst. Foruten at «partene er enige om at man skal arbeide for å redusere ufrivillig deltid» og «arbeidstidsordninger må tilpasses både den ansatte og bedriftens behov», står det følgende:

«Arbeidsgiver skal utarbeide oversikt over stillingsprosent og bedriftsansiennitet. Deltidsansatte skal oppfordres til å melde fra om at de ønsker høyere stilling, og dette skal tas med i oversikten. Oversikten legger grunnlag for, og skal gjennomgås minimum to ganger årlig med formål om å heve gjennomsnittlig stillingsprosent i bedrift.»

Daniel Hernes er likevel ikke helt fornøyd.

– Det blir fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter. For å komme ufrivillig deltid til livs, måtte vi nok fått et krav med et fast tak på hvor mange små kontrakter en bedrift kan ha.

– Litt lite i kronetillegg

Når det gjelder resultatet for øvrig, er Securitas–vekteren «sånn passelig» fornøyd, og har inntrykk av at det er en gjengs oppfatning blant vekterne som i et Facebook–forum har diskutert stort og smått under streiken.

Han viser til at det foreslås et generelt kronetillegg på 4,50 kroner per time – 3,50 fra 1. august i år og ytterligere 1 krone fra 1. april neste år – i tillegg til det som blir resultatet i mellomoppgjøret 2021. Kvelds– og natt–tillegg øker med to kroner per time, det samme gjør satsen for skiftarbeid.

– Det er litt lite, men jeg forstår at det måtte bli sånn, og bærer ikke noe nag til Arbeidsmandsforbundet, sier Daniel, og fortsetter:

– Hvis de ikke hadde gått med på disse tilleggene, hadde det kanskje blitt tvungen lønnsnemd og vi hadde endt opp med det samme resultatet – uten å få gjennom kravet om fastlønn for stillinger over 50 prosent.

Enig i kravet om fastlønn

Kravet om fastlønn har nemlig vært prinsipielt viktig for vekterne, og forhandlingsdelegasjonene fra de to partene har halt og dratt i teksten på dette punktet.

Forslaget i den nye tariffavtalen ble et kompromiss. Det gis adgang for bedriftene til å betale timelønn – altså ikke en fast og forutsigbar månedslønn uavhengig av arbeidede timer – for deltidsansatte til og med 20 prosents stilling, mens det for stillinger mellom 20 og 50 prosent kan avtales timelønn «med den enkelte etter skriftlig godkjenning fra tillitsvalgt etter Hovedavtalen.»

Det siste er fastsatt som en prøveordning i tariffperioden.

– Jobber man over 50 prosent, bør man i hvert fall få en fast og forutsigbar månedslønn, synes jeg – og det er ivaretatt i det nye forslaget, sier Daniel Hernes.

Gladmelding: Tilbud om større stilling

28–åringen er alt i alt såpass fornøyd med resultatet at han vil svare «ja» under uravstemningen med frist 13. desember. Dermed vil han være blant medlemmene i Arbeidsmandsforbundet som godkjenner det framforhandlede forslaget til ny tariffavtale.

Samtidig har han fått en gladmelding fra arbeidsgiveren i Østfold:

– Sjefen min ringte i går og spurte om jeg ville gå opp til en stilling på 55 prosent!

For Daniel, som på sin 16–prosents stilling ikke har fått boliglån, betyr dette bedre tider.

– Jeg vet ikke om tilbudet har noe med streiken å gjøre, men det er uansett en god nyhet, sier Securitas–vekteren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse