JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Vekteren Daniel (28) må ha to ekstrajobber: – Vi kan ikke fortsette å bli tråkka på

Med en stilling på 16 prosent må Daniel Hernes ha to ekstrajobber for å få jevnt nok med jobb, og han får ikke boliglån til seg og familien. Nå streiker vekteren på tredje uka.
VIL BLI LYTTET TIL: – Både offentligheten og ledelsen i vaktselskapene bør få vite hvordan vi har det. Mange jobber i for lav stilling, får for dårlig betalt og jobber til uforutsigbare tider, sier Securitas-vekter Daniel Hernes.

VIL BLI LYTTET TIL: – Både offentligheten og ledelsen i vaktselskapene bør få vite hvordan vi har det. Mange jobber i for lav stilling, får for dårlig betalt og jobber til uforutsigbare tider, sier Securitas-vekter Daniel Hernes.

Privat

merete.holtan.garte@lomedia.no

Nylig skrev Arbeidsmanden om at vektere streiker for å komme ufrivillig deltid til livs, men at ingen av de de rammede tør snakke om det i media i frykt for hevnaksjoner fra ledelsen.

Tillitsvalgte i de store vaktselskapene Avarn Security og Securitas rapporterte om dårligere muligheter for både større stillingsprosent og ekstravakter dersom en vekter «maste» om større stilling. Dette fikk Daniel Hernes i Securitas i Østfold til å reagere. Han kjenner seg igjen, men vil ikke tie.

– Nå er det på tide at noen av oss som jobber ute på gølvet tør å si ifra. Nå er det nok, sier han.

– Er du ikke selv redd for å få dårligere vilkår på jobb hvis du snakker?

– Nei, vi kan ikke fortsette å bli tråkka på av ledere og sjefer som sitter godt i det økonomisk, mens vi må ta ekstrajobber i tillegg til vekteryrket for å få det til å gå rundt.

Kronikk: Vi ber om at resten av Norge ser verdien i yrket vårt, skriver vekter Karina

Kontrakten krympet fra 100 prosent til 16

28-åringen har jobbet deltid i Securitas siden desember 2018, den gangen i Drammen. I april 2019 fikk han en 100 prosentstilling og sto i den et snaut halvår. Da ville han flytte til hjembyen Mysen, innså at pendlerveien var for lang og søkte om overflytting.

Daniel satte som forutsetning at stillingsprosenten ble den samme eller marginalt mindre.

– Svaret var en løs lovnad om at «vi skal se på om det lar seg gjøre», forteller Daniel.

Først da han hadde flyttet til Mysen, fikk han beskjed om at stillingen hadde krympet – han var satt på en 20-timerskontrakt.

Og vi snakker ikke om 20 timer i uka, men 20 i måneden.

– Hadde jeg visst det på forhånd, hadde jeg kjempet med nebb og klør for en større kontrakt. Nå var jeg tilbake på scratch, med 20 timer i måneden, sier Daniel Hernes.

Innsikt: Vekterstreiken står bom fast – lønn, lærlinger og ufrivillig deltid er stridstema

«Det skal vi se på»

I prosent er 20 timer i måneden en 16 prosentstilling, men i praksis jobber 28-åringen mye mer for Securitas.

– De setter meg opp på vakter som det passer dem selv der inne på kontoret, sier Daniel, som sikter til turnusplanlegger og nærmeste leder i tjenesten der han jobber.

Helt siden oktober i fjor har han kjempet for få økt stillingsprosenten.

– Jeg har flere ganger spurt om det er noen mulighet for å få oppjustert kontrakten min. «Det skal vi se på», lyder svaret. Så går det fem korte og fem lange, men ingenting skjer.

Daniel forteller at han for en tid tilbake ble tilbudt en full stilling som mobilvekter, men at forespørselen ikke ble fulgt opp.

– Ingenting skjedde. Jeg har spurt om det blir noe av, men har fått til svar at de må se an koronasituasjonen.

Kort forklart: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Krav på stillingsprosent tilsvarende faktisk arbeidstid

Daniel anslår at han på en god måned jobber fra 120 til 140 timer utover de avtalte 20, noe som tilsvarer en 100 prosentstilling og vel så det. I arbeidsmiljølovens paragraf § 14–4 a, som handler om retten til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid, heter det følgende:

«Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.»

– Det er nå gått 12 måneder siden du ble ansatt på 20-timerskontrakt. Vil du bruke denne paragrafen i et nytt forsøk på å få hevet stillingsprosenten?

– Helt klart, sier Daniel. – Det er helt vanvittig at jeg har jobbet på en 20-timerskontrakt så lenge.

Kronikk: Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den, skriver vekter Knut-Johannes Berg

Tre jobber og leiebolig

28-åringen bor sammen med samboeren og hennes barn på sju år, men familien på tre eier ikke leiligheten – med en så lav stillingsprosent får ikke Daniel noe boliglån.

Han synes også det er vanskelig å få pengene til å strekke til på måneder med lite arbeid for Securitas, og jobber i tillegg som taxisjåfør og ordensvekter for PSS, et datterselskap av Securitas.

På toppen kommer bekymringen for pensjonen.

– Alt er så uforutsigbart. Jeg har jo bare krav på 20 timer i måneden. Ofte får jeg mer, men lederne kan alltid si «vi har ikke flere timer til deg».

Reportasje: Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

– Regelrett tull fra ledelsen

Egentlig trives Daniel godt med både kolleger og arbeidsoppgaver som vekter på kjøpesentre og på helsehus i Østfold, men uforutsigbarhet og bekymring tærer på. I tillegg kommer følelsen av ikke å bli lyttet til.

Securitas-vekteren leste at regiondirektør Dorothy Billett ikke kjente seg igjen i påstandene om hevnaksjoner fra ledelsen dersom en som jobbet ufrivillig deltid spurte om større stilling eller gikk til media med det.

– Det er regelrett tull fra ledelsen i ikke bare et av de største vaktselskapene i Norge, men internasjonalt. Det er ganske demotiverende å føle at man ikke blir hørt. Og det gjelder over hele linja. Hvis vi vektere kommer med et forslag om den minste ting, får vi bare beskjed om at «det går ikke».

– Jeg er forbanna

Mandag 5. oktober trappet Norsk Arbeidsmandsforbund opp streiken, og Daniel Hernes er nå en av 1.150 medlemmer og vektere i selskapene Securitas og Avarn Security som er tatt ut av arbeid. I tillegg kommer 383 streikende vektere organisert i Parat.

Daniel mener streiken er høyst nødvendig.

– Både offentligheten og ledelsen i vaktselskapene bør få vite hvordan vi har det. Mange jobber i for lav stilling, får for dårlig betalt og jobber til uforutsigbare tider.

Securitas-vekteren er nå inne i sin tredje uke som aktivt streikende, og kan fortsette litt til.

– Enkelte dager der ute i streiken har jeg tenkt: «Dette er søren ikke greit». Jeg er forbanna, sier Daniel Hernes.

Silje er lærling i Securitas: Hun forstår godt hvorfor vekterne streiker for henne

– Securitas ønsker å øke arbeidskontraktene

Arbeidsmanden har bedt Securitas om en kommentar på Daniels utsagn. Dorothy Billett, regiondirektør i Securitas, svarer følgende i en epost:

– Vi ber om forståelse for at vi ikke ønsker å diskutere enkeltsaker i media. Når det er sagt ønsker Securitas å øke arbeidskontraktene der det er mulig og dette er noe vi kontinuerlig jobber for ved alle avdelinger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse