JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Vi ber om at resten av Norge ser verdien i yrket vårt, skriver vekter Karina

Når arbeidsgiverne nekter å imøtekomme et eneste krav i forhandlingene, så skifter vi ut av uniformen og tar til gatene, skriver Karina Veum.

Når arbeidsgiverne nekter å imøtekomme et eneste krav i forhandlingene, så skifter vi ut av uniformen og tar til gatene, skriver Karina Veum.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Vekterne går nå ut i sin tredje uke med streik. De har ikke fått så mye oppmerksomhet i media, sett i forhold til bussjåførene.

Det betyr ikke at det ene yrket er viktigere enn det andre, men det forteller en samfunnshistorie om hvordan vekter yrket blir ansett av den gjengse mannen i gata.

Jeg er selv vekter, og har vært en del av bransjen siden jeg var 16 år. Jeg er for øyeblikket i permisjon da jeg er politisk valgt ungdomssekretær i forbundet mitt.

Vekterne er på jobb på både kveld og natt, da mange i resten av landet har gått hjem til familien sin. De fleste forbinder kanskje bare vektere med kjøpesenter, billettkontroll og dørvakter, men det er mye mer.

Innsikt: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Kveld, natt og helg

Det er også vekterne som ofte er første person på stedet når alarmen går hjemme hos deg, vekteren er den som kommer først til stedet når pårørende sender bekymringsmeldinger om sine kjære, og jeg har selv i min karriere som vekter funnet døde mennesker, og måtte være den som sitter der til ambulanse eller politi kommer dit.

Vekterne skal holde ro, og sørge for økt trygghetsfølelse blant befolkningen, og de har blitt godt nyttet på flere felt under koronakrisen.

Nå streiker vekterne fordi de ikke ønsker å være et lavtlønnsyrke. De streiker fordi de ønsker at lærlingene i selskapene skal ha bedre oppfølging av tillitsvalgtsapparatet, og ha de samme rettighetene som andre i bransjen. De streiker fordi de ønsker at de skal ha mer igjen for å jobbe både kveld, natt og helg. For vekterne kan ikke søndagen være en «annerledes dag» som vi i fagbevegelsen snakker om når politikerne ønsker søndagsåpne butikker. For vekterne er hver dag i uka like viktig.

Debatt: Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den, skriver vekter Knut-Johannes Berg

Nekter å stå alene

Å være vekter betyr som regel at du jobber alene, og vi jobber alene fordi markedet ikke ønsker å betale prisen for to vektere er beskjeden man får. Så vi lærer oss å stå i både hektiske, farlige og utfordrende situasjoner alene.

Og det eneste vi ber om tilbake er kompensasjon for tapt tid med venner og familie, vi ber om trygg og god opplæring, og vi ber om en lønn å leve av. Jeg har selv måtte anholde personer som jeg har tatt på fersk gjerning i å stjele, for å få tilbakemelding av politiet om at de ikke har ressurser til å komme. Og jeg har kollegaer som har blitt stående med både ruspåvirkede personer, personer med skytevåpen, personer som er aggressive og voldelige, der det eneste vi kan forsvare oss med er en mobiltelefon, og håpe at vi rekker gjennom før det smeller.

Denne gangen nekter vi å stå alene. Når arbeidsgiverne nekter å imøtekomme et eneste krav i forhandlingene, så skifter vi ut av uniformen, og vi tar til gatene med flyers, streikevest og skilt.

Og vi ber om at vi blir hørt. For et yrke som regel kun får medietid når noen er forbanna over billettkontrolløren, så ber vi om at resten av Norge ser verdien i yrket vårt.

Reportasje: Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Warning
Annonse
Annonse