JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken er over:

Tyra (25) har skreket opp om rettighetene for vekterlærlingene: – Nå føler jeg meg hørt

Tyra Lillegård er tillitsvalgt med ansvar for Securitas – lærlingene i Oslo og Akershus. Hun er glad for at forslaget til ny tariffavtale legger bedre rammer for vekterlærlingene i framtida.
SPLITTET: Tillitsvalgt Tyra Lillegård har snakket med mange kollegaer – både lærlinger og andre vektere – siden forslaget til ny tariffavtale for vekterne ble lagt fram torsdag ettermiddag. – Omtrent halvparten sier at resultatet er «veldig greit» og sier de vil svare ja i uravstemningen, mens den andre halvparten mener forslaget er «fullstendig tull» og vil svare nei, sier Securitas – vekteren.

SPLITTET: Tillitsvalgt Tyra Lillegård har snakket med mange kollegaer – både lærlinger og andre vektere – siden forslaget til ny tariffavtale for vekterne ble lagt fram torsdag ettermiddag. – Omtrent halvparten sier at resultatet er «veldig greit» og sier de vil svare ja i uravstemningen, mens den andre halvparten mener forslaget er «fullstendig tull» og vil svare nei, sier Securitas – vekteren.

Martin Guttormsen Slørdal

merete.holtan.garte@lomedia.no

Torsdag 3. desember ble Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel enige om et forslag til ny tariffavtale for vekterne etter en nesten tre måneder lang streik. Securitas – vekter Tyra Lillegård var en av dem som ventet ekstra spent på resultatet.

Som tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb med spesielt ansvar for lærlingene, er det kravene på vegne av dem som har opptatt henne aller mest.

I september fortalte hun til Arbeidsmanden om vonde opplevelser i sin egen læretid i G4S og Avarn Security – om mobbing, trakassering og brudd på opplæringsloven.

Hun fortalte også at hun nesten ble på gråten da hun så at Arbeidsmandsforbundet ville kjempe for lærlingene i tariffoppgjøret.

– Jeg ble helt emosjonell, jeg kjente det i brystet og er veldig stolt over forbundet som prioriterer lærlingene i et tariffoppgjør. Jeg har skreket opp om rettighetene deres i flere år – nå føler jeg meg hørt, sa Securitas – vekteren.

Innsikt: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de

Lærlinger får ett års ansiennitet

Et av kravene til Arbeidsmandsforbundet i dette tariffoppgjøret var nemlig at de tillitsvalgte får være involvert i opplæringsplaner og evaluering så lærlingene følges skikkelig opp på arbeidsplassen.

De skal ikke bli brukt til å fylle hull i vaktplanen, men læres opp så de når kompetansemålene sine.

Den forrige tariffavtalen, inngått i 2018, hadde ingen merknader om lærlingene, bortsett fra denne: «Lærlinger opparbeider ikke ansiennitet».

I forslaget til ny avtale strykes denne setningen, og lærlingene loves ett års ansiennitet for læretida si. Denne skal godskrives når lærlingen blir ansatt i sin første stilling etter bestått fagprøve.

Enda viktigere, slik Tyra Lillegård ser det, er en helt ny tekst med føringer for lærlingenes arbeids – og turnusplaner.

Flere reaksjoner på at streiken er over: Daniel (28) jobber som deltidsansatt vekter: – Fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter

Turnusplaner skal gjennomgås to ganger i året

I forslaget til ny tariffavtale står det at «arbeidstidsordninger (skal) drøftes på ordinær måte med de tillitsvalgte» og at «den enkelte lærlings faste ordinære tjenestetid skal være kjent senest 14 dager før tjenesten begynner».

Det slås også fast at «partene to ganger årlig (skal) gjennomgå lærlingenes arbeids – og turnusplaner med det formål å etterleve dette.»

– Jeg er fornøyd på lærlingenes vegne. Vi fikk det vi ba om, sier Tyra Lillegård.

Godtar Arbeidsmandsforbundets medlemmer forslaget i uravstemningen med frist 13. desember, blir arbeidsgiver med andre ord bundet til å følge opp bedriftens lærlinger på en annen måte enn tidligere.

– Så er det bare å håpe at avtalen blir fulgt – at lærlingene får det mer forutsigbart på jobb og at det blir ordentlige rammer for læretida deres, sier Tyra Lillegård.

Flere reaksjoner på at streiken er over: Vekter og tillitsvalgt Kirsten (24): – Vi er slitne nå. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent

– Kan hende vi hadde fått mindre

Til tross for at forbundets lærling – krav gikk igjennom, er det ingen stormende jubel å spore hos Securitas – vekteren over forslaget til ny tariffavtale. Arbeidsmandsforbundet måtte nemlig fire på flere av de opprinnelige kravene, blant annet når det gjelder generell lønnsøkning og tillegg for natt – og helgearbeid, samt prinsippet om fast og forutsigbar månedslønn framfor timelønn for ansatte på kontrakter på mellom 20 og 50 prosent.

Den tillitsvalgte vekteren forteller at hun likevel kommer til å svare ja i uravstemningen.

– Dette har vært en langvarig streik for alle, og den har vært ekstra tung på grunn av alle korona – restriksjonene. Mange tenker nok at «nå har vi streika så lenge, og så var det dette vi fikk». Men jeg tenker at det var greit at vi ga oss når vi gjorde det. Hadde vi streika enda lenger, kan det like gjerne hende at vi hadde fått enda mindre, sier Tyra Lillegård, og tenker på risikoen for tvungen lønnsnemnd, hvor forbundet hadde mistet råderetten over resultatet.

– Da er det bedre å tenke at dette oppgjøret får legge føringer for gradvise økninger i lønna i de neste oppgjørene, sier Lillegård.

Denne skaper debatt: Flyplassvektere får beholde jobben mens de venter på rettssak

Stemningen blant vekterne: – Veldig splittet

Som tillitsvalgt for Securitas – lærlinger i Oslo og Akershus har hun fått mange henvendelser med spørsmål om hva hun selv skal stemme, men har vært nøye på å instruere lærlingene i å sette seg inn i forslaget og ta et standpunkt selv.

Hun har også snakket mye med kollegaer i Oslo – området etter at forslaget til ny tariffavtale ble lagt på bordet torsdag ettermiddag.

– Jeg opplever oppfatningen av forslaget som veldig splittet. Omtrent halvparten sier at resultatet er «veldig greit» og sier de vil svare ja i uravstemning, mens den andre halvparten mener forslaget er «fullstendig tull» og vil svare nei, sier Tyra Lillegård.

Mye lest: Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse