Vekterstreiken er over
Vekter og tillitsvalgt Kirsten (24): – Vi er slitne nå. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent
Regiontillitsvalgt Kirsten Elida Lia har kjent på stor slitasje blant medlemmene i Troms, Finnmark og på Svalbard etter nesten tre måneder med vekterstreik.
PÅ JOBB: Kirsten Elida Lia er regiontillitsvalgt i Avarn Security for medlemmene i Troms, Finnmark og på Svalbard. Hun synes at resultatet ble midt på treet, men er lettet over at streiken nå er over.
Helge Rønning Birkelund
merete.holtan.garte@lomedia.no
– Nå er vi bare lettet over at streiken er slutt, sier hun.
Selv har Avarn Security–vekteren ikke vært tatt ut i streik, og har vært på jobb på Tromsø lufthavn i hele perioden. Samtidig har hun vært tilgjengelig for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund, og fått god oversikt over hvordan vekterne i hennes region har opplevd konflikten.
Hun har ett ord for hvordan hun synes arbeidsgiversiden har tedd seg under streiken: skittent.
– Jeg har mistet all respekt for arbeidsgiversiden under disse forhandlingene. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent – det er som om de har glemt at det er de ansattes liv de har forhandlet om, sier Kirsten Elida Lia.
Innsikt: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de
– Streiken har trukket ut
Torsdag 3. desember kom melding fra forhandlingsdelegasjonene i Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel om at streiken var over og at et nytt forslag til tariffavtale lå på bordet.
Innen søndag 13. desember skal medlemmene i Arbeidsmandsforbundet svare ja eller nei på om de godtar forslaget i en uravstemning.
Kirsten Elida Lia kommer selv til å svare ja, selv om hun synes forslaget har landet sånn cirka midt imellom ønskene til arbeidstaker– og arbeidsgiversiden.
– Streiken har trukket sånn ut, og vi er slitne nå. Såpass slitne at vi tar det vi får, sier hun.
Flere reaksjoner på at streiken er over: Daniel (28) jobber som deltidsansatt vekter: – Fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter
Kompromiss om fastlønn
Når vekteren lister opp «midt i mellom»–løsninger yrkesgruppa hennes nå må leve med, trekker hun fram forslaget om timelønn kontra fastlønn. Dette ble en viktig kampsak for Arbeidsmandsforbundet i tariffoppgjøret, og forslaget i den nye tariffavtalen ble et kompromiss.
Forslaget gir adgang for bedriftene til å betale timelønn – i motsetning til en fast og forutsigbar månedslønn uavhengig av arbeidede timer – for deltidsansatte til og med 20 prosents stilling, mens det for stillinger mellom 20 og 50 prosent kan avtales timelønn «med den enkelte etter skriftlig godkjenning fra tillitsvalgt etter Hovedavtalen.»
Det siste er fastsatt som en prøveordning i tariffperioden.
I utgangspunktet ville Arbeidsmandsforbundet kreve fast månedslønn for alle vektere, men signaliserte to uker før streiken var over at de kunne akseptere timelønn for vektere som har lavere stilling enn 20 prosent.
I det endelige forslaget til løsning strakk altså forbundet seg enda lengre for å gå NHO Service og Handel i møte.
– Det ble et kompromiss. Og et kompromiss er per definisjon en løsning der ingen av partene er fornøyd, sier Kirsten Elida Lia.
Denne skaper debatt: Flyplassvektere får beholde jobben mens de venter på rettssak
– Natt– og helgetillegg for små
Den regiontillitsvalgte vekteren mener at hun og kollegaene også i kroner og øre kommer ut midt på treet etter forhandlingene.
I den nye tariffavtalen foreslås et generelt kronetillegg på 4,50 kroner per time – 3,50 fra 1. august i år og ytterligere 1 krone fra 1. april neste år – i tillegg til det som blir resultatet i mellomoppgjøret 2021.
Kvelds- og natt–tillegg øker med to kroner per time, det samme gjør satsen for skiftarbeid.
– Tilleggene for natt og helg er så små at det ikke merkes i forhold til den belastningen slikt arbeid er, mener Kirsten Elida Lia.
– Heller ikke noe å skrive hjem om
– Men det generelle tillegget er ikke så ille. Og jeg leser avtalen slik at den styrker intensjonen om å trinnvis øke grunnlønna for vekterne.
Vekteren sikter her til et nytt punkt i tariffavtalen som lyder slik:
«Partene er enige om at lønnsnivået i bransjen skal bedres. Dette er et ledd i arbeidet med å heve bransjens status og utvikling. Det skal innen utgangen av januar hvert år forhandles om en opptrapping av lønnssatsene med særlig vekt på kompetanse som øker verdiskapningen i bransjen. Økningen av satsene gis med virkning fra l. april.»
Alt i alt oppsummerer Kirsten Elida Lia forslaget til ny tariffavtale for vekterne i Arbeidsmandsforbundet slik:
– Resultatet er ikke det verste, men heller ikke noe å skrive hjem om.
Mye lest: Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet
– Oppført seg som om de ikke eier skam
Nå tror hun det er godt for vekterne å være tilbake i jobb, til tross for det hun har opplevd som skittent spill fra arbeidsgiversiden.
– Jeg tror det er veldig fint for alle å få møte kollegaene igjen, vi trenger ikke mer arbeidsledighet dette året. Jeg tror også at de fleste arbeidstakerne klarer å fortsette gode samarbeid på de forskjellige arbeidsplassene, og ikke tar det ut over sin lokale ledelse at arbeidsgiversiden i denne konflikten har oppført seg som om de ikke eier skam.
Den regiontillitsvalgte vekteren trekker spesielt fram at NHO Service og Handel i slutten av oktober gikk ut i media med et nytt forslag til løsning.
– Og så prøvde de å vinkle det slik at det virket som at det var Arbeidsmandsforbundet og vekterne som var vanskelige når vi ikke godtok det «gode» forslaget de hadde kommet med. Videre sensurerte Avarn Security sine egne arbeidstakere på bedriftens Facebook–sider når noen kommenterte alt som ikke stemte i uttalelsen fra NHO Service og Handel.
– Glade for at partene kom til enighet
Både NHO Service og Handel og Avarn Security har fått anledning til å kommentere kritikken fra Kirsten Elida Lia.
– Vi er veldig glade for at partene kom frem til en enighet før helgen. Utover det ønsker vi ikke å kommentere disse påstandene, sier kommunikasjonsdirektør i Avarn Security, Ådne Mauritzen.
Heller ikke NHO Service og Handel vil kommentere kritikken.
– Vi er glade for at den rekordlange streiken er over og at vi er kommet til enighet med NAF. Vi er enig med forbundsleder Anita Johansen at det ville vært uansvarlig å fortsette streiken. Vi ønsker i tiden som kommer å ha en god dialog med forbundet og skape en konstruktiv utvikling organisasjonene imellom til beste for bransjen. Vi ønsker ikke å kommentere hva som ble gjort og ikke gjort under konflikten, sier Anne–Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.