PÅ JOBB: Kirsten Elida Lia er regiontillitsvalgt i Avarn Security for medlemmene i Troms, Finnmark og på Svalbard. Hun synes at resultatet ble midt på treet, men er lettet over at streiken nå er over.
Helge Rønning Birkelund
Vekterstreiken er over
Vekter og tillitsvalgt Kirsten (24): – Vi er slitne nå. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent
Regiontillitsvalgt Kirsten Elida Lia har kjent på stor slitasje blant medlemmene i Troms, Finnmark og på Svalbard etter nesten tre måneder med vekterstreik.
merete.holtan.garte@lomedia.no
– Nå er vi bare lettet over at streiken er slutt, sier hun.
Selv har Avarn Security–vekteren ikke vært tatt ut i streik, og har vært på jobb på Tromsø lufthavn i hele perioden. Samtidig har hun vært tilgjengelig for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund, og fått god oversikt over hvordan vekterne i hennes region har opplevd konflikten.
Hun har ett ord for hvordan hun synes arbeidsgiversiden har tedd seg under streiken: skittent.
– Jeg har mistet all respekt for arbeidsgiversiden under disse forhandlingene. Vi har en motpart som har oppført seg skikkelig skittent – det er som om de har glemt at det er de ansattes liv de har forhandlet om, sier Kirsten Elida Lia.
Innsikt: Derfor streiket vekterne – og dette oppnådde de
– Streiken har trukket ut
Torsdag 3. desember kom melding fra forhandlingsdelegasjonene i Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel om at streiken var over og at et nytt forslag til tariffavtale lå på bordet.
Innen søndag 13. desember skal medlemmene i Arbeidsmandsforbundet svare ja eller nei på om de godtar forslaget i en uravstemning.
Kirsten Elida Lia kommer selv til å svare ja, selv om hun synes forslaget har landet sånn cirka midt imellom ønskene til arbeidstaker– og arbeidsgiversiden.
– Streiken har trukket sånn ut, og vi er slitne nå. Såpass slitne at vi tar det vi får, sier hun.
Flere reaksjoner på at streiken er over: Daniel (28) jobber som deltidsansatt vekter: – Fremdeles lett for arbeidsgiver å finne smutthull for å ansette folk på små kontrakter
Kompromiss om fastlønn
Når vekteren lister opp «midt i mellom»–løsninger yrkesgruppa hennes nå må leve med, trekker hun fram forslaget om timelønn kontra fastlønn. Dette ble en viktig kampsak for Arbeidsmandsforbundet i tariffoppgjøret, og forslaget i den nye tariffavtalen ble et kompromiss.
Forslaget gir adgang for bedriftene til å betale timelønn – i motsetning til en fast og forutsigbar månedslønn uavhengig av arbeidede timer – for deltidsansatte til og med 20 prosents stilling, mens det for stillinger mellom 20 og 50 prosent kan avtales timelønn «med den enkelte etter skriftlig godkjenning fra tillitsvalgt etter Hovedavtalen.»
Det siste er fastsatt som en prøveordning i tariffperioden.
I utgangspunktet ville Arbeidsmandsforbundet kreve fast månedslønn for alle vektere, men signaliserte to uker før streiken var over at de kunne akseptere timelønn for vektere som har lavere stilling enn 20 prosent.
I det endelige forslaget til løsning strakk altså forbundet seg enda lengre for å gå NHO Service og Handel i møte.
– Det ble et kompromiss. Og et kompromiss er per definisjon en løsning der ingen av partene er fornøyd, sier Kirsten Elida Lia.
Denne skaper debatt: Flyplassvektere får beholde jobben mens de venter på rettssak
– Natt– og helgetillegg for små
Den regiontillitsvalgte vekteren mener at hun og kollegaene også i kroner og øre kommer ut midt på treet etter forhandlingene.
I den nye tariffavtalen foreslås et generelt kronetillegg på 4,50 kroner per time – 3,50 fra 1. august i år og ytterligere 1 krone fra 1. april neste år – i tillegg til det som blir resultatet i mellomoppgjøret 2021.
Kvelds- og natt–tillegg øker med to kroner per time, det samme gjør satsen for skiftarbeid.
– Tilleggene for natt og helg er så små at det ikke merkes i forhold til den belastningen slikt arbeid er, mener Kirsten Elida Lia.
– Heller ikke noe å skrive hjem om
– Men det generelle tillegget er ikke så ille. Og jeg leser avtalen slik at den styrker intensjonen om å trinnvis øke grunnlønna for vekterne.
Vekteren sikter her til et nytt punkt i tariffavtalen som lyder slik:
«Partene er enige om at lønnsnivået i bransjen skal bedres. Dette er et ledd i arbeidet med å heve bransjens status og utvikling. Det skal innen utgangen av januar hvert år forhandles om en opptrapping av lønnssatsene med særlig vekt på kompetanse som øker verdiskapningen i bransjen. Økningen av satsene gis med virkning fra l. april.»
Alt i alt oppsummerer Kirsten Elida Lia forslaget til ny tariffavtale for vekterne i Arbeidsmandsforbundet slik:
– Resultatet er ikke det verste, men heller ikke noe å skrive hjem om.
Mye lest: Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet
– Oppført seg som om de ikke eier skam
Nå tror hun det er godt for vekterne å være tilbake i jobb, til tross for det hun har opplevd som skittent spill fra arbeidsgiversiden.
– Jeg tror det er veldig fint for alle å få møte kollegaene igjen, vi trenger ikke mer arbeidsledighet dette året. Jeg tror også at de fleste arbeidstakerne klarer å fortsette gode samarbeid på de forskjellige arbeidsplassene, og ikke tar det ut over sin lokale ledelse at arbeidsgiversiden i denne konflikten har oppført seg som om de ikke eier skam.
Den regiontillitsvalgte vekteren trekker spesielt fram at NHO Service og Handel i slutten av oktober gikk ut i media med et nytt forslag til løsning.
– Og så prøvde de å vinkle det slik at det virket som at det var Arbeidsmandsforbundet og vekterne som var vanskelige når vi ikke godtok det «gode» forslaget de hadde kommet med. Videre sensurerte Avarn Security sine egne arbeidstakere på bedriftens Facebook–sider når noen kommenterte alt som ikke stemte i uttalelsen fra NHO Service og Handel.
– Glade for at partene kom til enighet
Både NHO Service og Handel og Avarn Security har fått anledning til å kommentere kritikken fra Kirsten Elida Lia.
– Vi er veldig glade for at partene kom frem til en enighet før helgen. Utover det ønsker vi ikke å kommentere disse påstandene, sier kommunikasjonsdirektør i Avarn Security, Ådne Mauritzen.
Heller ikke NHO Service og Handel vil kommentere kritikken.
– Vi er glade for at den rekordlange streiken er over og at vi er kommet til enighet med NAF. Vi er enig med forbundsleder Anita Johansen at det ville vært uansvarlig å fortsette streiken. Vi ønsker i tiden som kommer å ha en god dialog med forbundet og skape en konstruktiv utvikling organisasjonene imellom til beste for bransjen. Vi ønsker ikke å kommentere hva som ble gjort og ikke gjort under konflikten, sier Anne–Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie