Jan Inge Haga
Oppsagte vektere stevnet arbeidsgiver for retten:
Flyplassvektere får beholde jobben mens de venter på rettssak
12 vektere ved Sola og Flesland mente oppsigelsene ved flyplassene var usaklige, og stevnet arbeidsgiverne for retten. Nå har Oslo tingrett bestemt at de får beholde jobben fram til retten har avsagt sin dom.
ane.borrud@lomedia.no
Flybransjen er hardt rammet av koronavirusets herjinger. Færre flyginger betyr at det er behov for færre vektere ved flyplassene, og Securitas sitt flyplass-selskap STAS (Securitas Transport Aviation Security AS) måtte i sommer nedbemanne.
Mens STAS vil se flyplassen som en enhet ved nedbemanning, mener Arbeidsmandsforbundet det er riktig å se på Securitas og STAS som ett selskap ved nedbemanning, i et større geografisk område enn kun flyplassene. Dette området man velger at en nedbemanningsprosess skal foregå innen, kalles utvalgskrets.
Samarbeidsavtale: Securitas og STAS er en enhet
Bakgrunnen for at Arbeidsmandsforbundet mener at bedriften ved nedbemanning skal se på et større område enn kun flyplassen, er en samarbeidsavtale som ble inngått da STAS ble dannet på begynnelsen av 2000-tallet. Da ble den opprinnelige samarbeidsavtalen mellom de tillitsvalgte og Securitas utvidet til også å gjelde STAS. I avtalen står det: «Selskapene i denne avtalen er å betrakte som en juridisk enhet hva angår de ansattes rettigheter og plikter etter lov og avtaleverk».
• Samleside: Vektere
Bedriften sa opp samarbeidsavtalen
12. mai i år, fjorten dager før innkalling til første møte om nedbemanninger ved flyplassene, fikk de tillitsvalgte en henvendelse fra bedriften om revidering av samarbeidsavtalen. Bedriften ville fjerne setningen som sier at Securitas og STAS skal sees på som en juridisk enhet.
Det ville ikke de tillitsvalgte gå med på. Hadde de tillitsvalgte gått med på å fjerne den setningen, ville medlemmene i STAS ifølge fagforeninga kunne miste retten til å få jobb i Securitas.
Etter forhandlingsmøter på bedriftsnivå og mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel som ikke førte fram, valgte bedriften å si opp hele samarbeidsavtalen 19. juni.
• Rett før 100 flyplass-vektere skal sies opp, kutter Securitas samarbeidsavtalen med fagforeninga
Godtok ikke oppsigelsen
12 av vekterne som fikk oppsigelse ved Sola og Flesland i sommer, godtok ikke oppsigelsen. Uenigheten går ikke på hvorvidt STAS trenger å nedbemanne, men at nedbemanningene ikke har skjedd på riktig måte. Sammen med tillitsvalgte sendte vekterne saken til LOs juridiske avdeling, som tok saken.
Mens STAS mente at de 12 vekterne skulle slutte i jobben sporenstreks etter å ha mottatt oppsigelsen, mente fagforeninga at vekterne skulle få beholde jobben fram til rettssaken er holdt og dom avsagt – det som heter å stå i stilling.
• Debatt: «NHO Service og Handel løper fra sitt ansvar i vekterstreiken», skriver tillitsvalgt
Oslo tingrett: Får stå i stilling
Oslo tingrett er enige med vekterne. I sin kjennelse 11. november påpeker retten at hovedregelen i arbeidsmiljøloven § 15–11 er at arbeidstaker kan fortsette i stillingen under sakens gang. Likevel kan retten etter krav fra arbeidsgiver «bestemme at arbeidstaker skal fratre under sakens behandling dersom retten finner det urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes under sakens behandling», jf. arbeidsmiljøloven § 15–11 (2) annet punktum.
Retten finner det ikke urimelige at arbeidsforholdet opprettholdes.
«På det nåværende stadium i saken er det etter rettens syn knyttet usikkerhet til utfallet av saken. Da vil det være enda større grunn enn ellers til tilbakeholdenhet med å etterkomme en begjæring om fratreden under domstolsbehandlingen.»
Retten viser også til at det ikke er enighet med de tillitsvalgte om helt sentrale forhold ved nedbemanningen, altså spørsmålet om utvalgskrets.
Retten mener at hensynet til virksomhetens interesse i at saksøkerne fratrer og hensynet til øvrige arbeidstakere i bedriften som risikerer permittering dersom saksøkerne står i stilling, ikke oppveier usikkerhetsmomentene på dette stadiet i saken og hensynet til saksøkernes stillingsvern. Samlet sett er retten kommet til at det ikke er urimelig at arbeidsforholdene opprettholdes under sakens behandling. «Begjæringen om fratreden tas derfor ikke til følge» konkluderer kjennelsen.
• Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én
– Vi er fornøyde
– Vi har hele tiden ment at våre medlemmer har rett til å stå i stilling, og er fornøyd med kjennelsen fra tingretten. Det å måtte ta en ekstra kamp for å få beholde jobben fram til retten har sagt sitt, har vært en ekstra påkjenning for våre medlemmer, sier hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball.
• Vekterstreiken: Full krangel om nivået på vekterlønningene
Anker ikke
– Vi har besluttet at vi ikke anker kjennelsen. Saken skal opp til rettslig behandling og vi ønsker ikke å kommentere pågående saker i rettssystemet, skriver daglig leder i Securitas Aviation, Dorothy Billett, i en epost til Arbeidsmanden.
Det er ikke satt noen dato for når saken om oppsigelsenes saklighet skal opp i Oslo tingrett, men det er bebudet at det skal skje på vårparten 2021.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø