JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte vektere stevnet arbeidsgiver for retten:

Flyplassvektere får beholde jobben mens de venter på rettssak

12 vektere ved Sola og Flesland mente oppsigelsene ved flyplassene var usaklige, og stevnet arbeidsgiverne for retten. Nå har Oslo tingrett bestemt at de får beholde jobben fram til retten har avsagt sin dom.

Jan Inge Haga

ane.borrud@lomedia.no

Flybransjen er hardt rammet av koronavirusets herjinger. Færre flyginger betyr at det er behov for færre vektere ved flyplassene, og Securitas sitt flyplass-selskap STAS (Securitas Transport Aviation Security AS) måtte i sommer nedbemanne.

Mens STAS vil se flyplassen som en enhet ved nedbemanning, mener Arbeidsmandsforbundet det er riktig å se på Securitas og STAS som ett selskap ved nedbemanning, i et større geografisk område enn kun flyplassene. Dette området man velger at en nedbemanningsprosess skal foregå innen, kalles utvalgskrets.

Samarbeidsavtale: Securitas og STAS er en enhet

Bakgrunnen for at Arbeidsmandsforbundet mener at bedriften ved nedbemanning skal se på et større område enn kun flyplassen, er en samarbeidsavtale som ble inngått da STAS ble dannet på begynnelsen av 2000-tallet. Da ble den opprinnelige samarbeidsavtalen mellom de tillitsvalgte og Securitas utvidet til også å gjelde STAS. I avtalen står det: «Selskapene i denne avtalen er å betrakte som en juridisk enhet hva angår de ansattes rettigheter og plikter etter lov og avtaleverk».

Samleside: Vektere

Bedriften sa opp samarbeidsavtalen

12. mai i år, fjorten dager før innkalling til første møte om nedbemanninger ved flyplassene, fikk de tillitsvalgte en henvendelse fra bedriften om revidering av samarbeidsavtalen. Bedriften ville fjerne setningen som sier at Securitas og STAS skal sees på som en juridisk enhet.

Det ville ikke de tillitsvalgte gå med på. Hadde de tillitsvalgte gått med på å fjerne den setningen, ville medlemmene i STAS ifølge fagforeninga kunne miste retten til å få jobb i Securitas.

Etter forhandlingsmøter på bedriftsnivå og mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel som ikke førte fram, valgte bedriften å si opp hele samarbeidsavtalen 19. juni.

Rett før 100 flyplass-vektere skal sies opp, kutter Securitas samarbeidsavtalen med fagforeninga

Godtok ikke oppsigelsen

12 av vekterne som fikk oppsigelse ved Sola og Flesland i sommer, godtok ikke oppsigelsen. Uenigheten går ikke på hvorvidt STAS trenger å nedbemanne, men at nedbemanningene ikke har skjedd på riktig måte. Sammen med tillitsvalgte sendte vekterne saken til LOs juridiske avdeling, som tok saken.

Mens STAS mente at de 12 vekterne skulle slutte i jobben sporenstreks etter å ha mottatt oppsigelsen, mente fagforeninga at vekterne skulle få beholde jobben fram til rettssaken er holdt og dom avsagt – det som heter å stå i stilling.

Debatt: «NHO Service og Handel løper fra sitt ansvar i vekterstreiken», skriver tillitsvalgt

Oslo tingrett: Får stå i stilling

Oslo tingrett er enige med vekterne. I sin kjennelse 11. november påpeker retten at hovedregelen i arbeidsmiljøloven § 15–11 er at arbeidstaker kan fortsette i stillingen under sakens gang. Likevel kan retten etter krav fra arbeidsgiver «bestemme at arbeidstaker skal fratre under sakens behandling dersom retten finner det urimelig at arbeidsforholdet opprettholdes under sakens behandling», jf. arbeidsmiljøloven § 15–11 (2) annet punktum.

Retten finner det ikke urimelige at arbeidsforholdet opprettholdes.

«På det nåværende stadium i saken er det etter rettens syn knyttet usikkerhet til utfallet av saken. Da vil det være enda større grunn enn ellers til tilbakeholdenhet med å etterkomme en begjæring om fratreden under domstolsbehandlingen.»

Retten viser også til at det ikke er enighet med de tillitsvalgte om helt sentrale forhold ved nedbemanningen, altså spørsmålet om utvalgskrets.

Retten mener at hensynet til virksomhetens interesse i at saksøkerne fratrer og hensynet til øvrige arbeidstakere i bedriften som risikerer permittering dersom saksøkerne står i stilling, ikke oppveier usikkerhetsmomentene på dette stadiet i saken og hensynet til saksøkernes stillingsvern. Samlet sett er retten kommet til at det ikke er urimelig at arbeidsforholdene opprettholdes under sakens behandling. «Begjæringen om fratreden tas derfor ikke til følge» konkluderer kjennelsen.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

– Vi er fornøyde

– Vi har hele tiden ment at våre medlemmer har rett til å stå i stilling, og er fornøyd med kjennelsen fra tingretten. Det å måtte ta en ekstra kamp for å få beholde jobben fram til retten har sagt sitt, har vært en ekstra påkjenning for våre medlemmer, sier hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball.

Vekterstreiken: Full krangel om nivået på vekterlønningene

Anker ikke

– Vi har besluttet at vi ikke anker kjennelsen. Saken skal opp til rettslig behandling og vi ønsker ikke å kommentere pågående saker i rettssystemet, skriver daglig leder i Securitas Aviation, Dorothy Billett, i en epost til Arbeidsmanden.

Det er ikke satt noen dato for når saken om oppsigelsenes saklighet skal opp i Oslo tingrett, men det er bebudet at det skal skje på vårparten 2021.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse