JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SAMARBEIDSAVTALEN: Allerede i 1977 ble den første samarbeidsavtalen mellom Securitas og de tillitsvalgte undertegnet. Avtalen regulerer blant annet hvordan samarbeidet mellom bedrift og tillitsvalgte skal foregå lokalt, regionalt og sentralt.

SAMARBEIDSAVTALEN: Allerede i 1977 ble den første samarbeidsavtalen mellom Securitas og de tillitsvalgte undertegnet. Avtalen regulerer blant annet hvordan samarbeidet mellom bedrift og tillitsvalgte skal foregå lokalt, regionalt og sentralt.

Sissel M. Rasmussen

Koronakrise i luftfarten

Rett før 100 flyplass-vektere skal sies opp, kutter Securitas samarbeidsavtalen med fagforeninga

Securitas sitt flyplass-selskap STAS må si opp om lag 100 vektere. Nå har arbeidsgiver sagt opp samarbeidsavtalen med fagforeninga. Det kan blant annet bety at regler om ansiennitet blir satt til side, mener Arbeidsmandsforbundet.


30.06.2020
11:05
30.06.2020 11:13

ane.borrud@lomedia.no

Mens arbeidsgiver ser på STAS-ansatte på flyplassen som en enhet, mener Arbeidsmandsforbundet at ansatte i STAS og Securitas sammen skal sees på som en juridisk enhet i et større område. Dette har betydning for hvordan nedbemanningsprosessen kan foregå.

Flybransjen er hardt rammet av korona-virusets herjinger. Færre flyginger betyr at det er behov for færre vektere ved flyplassene, og Securitas sitt flyplass-selskap STAS (Securitas Transport Aviation Security AS) må nedbemanne ved de fem flyplassene bedriften har vakthold: Stavanger lufthavn Sola, Bergen lufthavn Flesland, Trondheim lufthavn Værnes, Torp Sandefjord lufthavn og Haugesund lufthavn Karmøy.

– Som følge av Covid-19 er flytrafikken redusert med 70–80 prosent, og det knytter seg stor usikkerhet til når trafikken vil være tilbake på 2019-nivå. Denne endringen medfører at STAS dessverre må si opp om lag 100 medarbeidere, noe som utgjør 18 prosent av medarbeiderne i STAS, skriver regiondirektør og daglig leder for Securitas Aviation, Dorothy Billett, i en epost skriver til Arbeidsmanden.

Hun skriver at dette er trist både for bedriften og alle medarbeiderne, men at det er en nødvendighet for å kunne sikre videre drift.

– Dessverre er luftfarten både i Norge og globalt rammet av dette, noe som betyr at mange aktører tilknyttet luftfart og reiseliv går til oppsigelser, skriver Billett.

Hvem må gå?

– Vi forstår at det er behov for nedbemanning på flyplassene. Men det er snakk om inntektene og livet til folk, og da må det gjøres riktig, sier nyvalgt hovedtillitsvalgt Robert Ball.

Han har tatt over etter Janita Blomvik, som sluttet i vaktbransjen etter at Tingretten konkluderte med at Securitas kunne overføre henne til Nokas ved en virksomhetsoverdragelse.

– Vi forstår at det er behov for nedbemanning på flyplassene. Men det er snakk om inntektene og livet til folk, og da må det gjøres riktig, sier hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas.

– Vi forstår at det er behov for nedbemanning på flyplassene. Men det er snakk om inntektene og livet til folk, og da må det gjøres riktig, sier hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas.

Brian Cliff Olguin

Mens STAS vil se flyplassen som en enhet ved nedbemanning, mener Arbeidsmandsforbundet det er riktig å se på Securitas og STAS som ett selskap ved nedbemanning, i et større geografisk område enn kun flyplassene. Dette området man velger at en nedbemanningsprosess skal foregå innen, kalles utvalgskrets.

– Det er reglene om ansiennitet som gjør at hvilken utvalgskrets man velger, har så stor betydning for de ansatte, forklarer Ball.

Ansiennitetsreglene sier at den som ble sist ansatt – og har kortest ansiennitet – skal sies opp først ved en nedbemanning.

Dersom nedbemanningen kun skal foregå ved flyplassene, er det de med kortest ansiennitet ved flyplassene som må slutte. Er det for eksempel en vekter ved Bergen lufthavn som har jobbet der i tre år som har kortest ansiennitet, skal hun få oppsigelse først.

Men dersom man ser på Bergen som en geografisk enhet, med både de som er ansatt i STAS og i Securitas, er det mange flere vektere som skal med i regnestykket. Det er stor sannsynlighet for at det er vektere som har kortere ansiennitet i Bergensområdet enn ved flyplassen. Da mener de tillitsvalgte i bedriften at det er vekterne med kortest ansienniteten i Bergensområde som må få oppsigelse, og at flyplassvektere med lengre ansienniteten skal få tilbud om jobb i Securitas i Bergen.

– Det blir feil å gi oppsigelse til en ansatt med tre års ansiennitet på Flesland, om man har en nyansatt i prøvetid i Bergen by, poengterer Ball.

Han har også fått tilbakemelding fra de tillitsvalgte i bedriften at det ikke gjort en god nok jobb med kartlegging og forsøk på omplassering av ansatte som står i fare for å miste jobben.

– Den viktigste jobben i en situasjon med masseoppsigelser er å unngå unødvendige oppsigelser, og for samfunnet for øvrig sørge for sysselsetting av flest mulig ansatte.

Han mener Securitas nå prøver å utfordre ansiennitetsprinsippet.

– Får de gjennomslag for sin nedbemanningsstrategi, vil det potensielt kunne åpne for mindre utvalgskretser enn det finnes presedens for. Ved å skille ut tjenester i egne selskap, for eksempel Securitas kjøpesenter, vil de kunne organisere seg bort fra ansiennitetsprinsippet.

Og understreker at for de tillitsvalgte er saken klar.

– Vi mener at vi alle er Securitas-vektere, uansett om vi er ansatt i STAS eller Securitas. Vi har alle samme uniform, og jobber under samme ledelse, påpeker Ball.

Les også: Securitas vil si opp hovedtillitsvalgt: – Dette er fagforeningsknusing

Sa opp samarbeidsavtale

Allerede i 1977 ble den første samarbeidsavtalen mellom Securitas og de tillitsvalgte undertegnet. Avtalen regulerer blant annet hvordan samarbeidet mellom bedrift og tillitsvalgte skal foregå lokalt, regionalt og sentralt.

Avtalen slår fast at bedriften skal ha et sentralt samarbeidsutvalg, og at de tillitsvalgte skal ha regionale og et sentralt tillitsvalgtsutvalg. Og den regulerer hvor mye tid tillitsvalgte på de forskjellige nivåene skal ha til å utføre sine verv.

Da STAS ble dannet på begynnelsen av 2000-tallet, ble samarbeidsavtalen utvidet til å gjelde både for Securitas og STAS. Og det står: «Selskapene i denne avtalen er å betrakte som en juridisk enhet hva angår de ansattes rettigheter og plikter etter lov og avtaleverk».

12. mai i år, fjorten dager før innkalling til første møte om nedbemanninger ved flyplassene, fikk de tillitsvalgte en henvendelse fra bedriften om revidering av samarbeidsavtalen. Bedriften ville fjerne setningen som sier at Securitas og STAS skal sees på som en juridisk enhet. Det ville ikke fagforeninga gå med på.

Etter forhandlingsmøter på bedriftsnivå og mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel som ikke førte fram, valgte bedriften å si opp hele samarbeidsavtalen 19. juni.

– Det er trist at bedriften går så langt som å si opp avtalen. I våre øyne ønsker nå Securitas at samarbeidet med oss skal opphøre, sier Ball.

– Men det vi reagerer sterkest på er at bedriften setter samarbeidsavtalen opp mot våre medlemmers rettigheter. Vi kan ikke gå med på å fjerne den setningen, og dermed måtte vi ofre vår samarbeidsavtale for å ivareta våre medlemmers rettigheter, fortsetter han.

Hadde de tillitsvalgte gått med på å fjerne den setningen, ville medlemmene i STAS ifølge hovedtillitsvalgt kunne miste retten til å få jobb i Securitas.

Les også: LO mener bedrifter skylder ansatte lønn etter koronapermittering

Saken sendt til LO-juristene

Forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen, var selv hovedtillitsvalgt i Securitas da STAS ble dannet på begynnelsen av 2000-tallet.

– Vi var enige om at oppsplittingen ikke skulle få noen betydning for de enkelte ansatte, og tok inn den setningen som bedriften nå vil ha bort, forteller han.

Mikkelsen karakteriserer hele saken som trist.

– Det er fryktelig trist at Securitas nå sier opp hele samarbeidsavtalen. Og uheldig. Avtalen handler om så mye mer enn den ene setningen. Den har regulert samarbeidet godt i 43 år, påpeker han.

Forbundssekretæren mener Securitas fint kunne ha gjennomført en nedbemanningsprosess med en større utvalgskrets enn kun flyplassene. Og viser til at Nokas-dommen, der Nokas tapte da de nedbemannet ved heliporten på Sola, og kun så på heliporten som utvalgskrets.

– Nokas argumentere med at å se på ansiennitet blant de ansatte i Sør-Rogaland kontra på helikopterterminalen på Sola, ville by på store problemer. Det ga ikke Arbeidsretten dem medhold i.

Etter at Arbeidsmandsforbundet og NHO Handel og Service har hatt forhandlingsmøte om saken uten å bli enige, har forbundssekretæren sendt inn saken til LOs juridiske avdeling.

Neste møte blir mellom hovedorganisasjonene, LO og NHO.

– Hvis det heller ikke blir enighet mellom LO og NHO, vil vi kunne tviste oppsigelsene til domstolene. LOs juridiske kan enten sende saken til Arbeidsretten eller Tingretten, eller begge, forteller Mikkelsen.

Det kan ta tid før saken løses, og i mellomtiden blir det opp til medlemmer på flyplassene å si ifra hvis de er uenige i oppsigelsene de skulle få. I samarbeid med de tillitsvalgte kan de da kreve forhandlingsmøte, hevde at oppsigelsen er ugyldig og kreve at de får stå i stilling. Det betyr å beholde jobben fram til saken er løst, enten ved enighet mellom partene eller i rettsvesenet.

To juridiske selskap

Arbeidsgiversiden mener at STAS og Securitas er to juridiske selskap og at de derfor ikke kan ha felles utvalgskrets for disse to selskapene.

– Vi mener at det ikke foreligger rettslig grunnlag, verken i lov eller tariffavtale for å hevde utvelgelseskrets på tvers av selskap, skriver regiondirektør og daglig leder for Securitas Aviation, Dorothy Billett, i e-posten til Arbeidsmanden.

– Bedriften mener også at samarbeidsavtalen handlet om samarbeidet mellom bedriften og de tillitsvalgte i NAF, og regulerte hvordan samarbeidet mellom bedriften og de tillitsvalgte skulle være. Avtalen regulerte ikke de enkelte nedbemanninger, men samarbeidet i bedriften, fortsetter hun.

Ifølge Billett har det vært ulik forståelse av den nevnte setningen i avtalen.

– Når uenigheten går på en grunnleggende forståelse av selskapsstruktur, var det ikke mulig å komme til enighet. Derfor har bedriften sett det som mest hensiktsmessig å si opp avtalen. Bedriften ser det som verdifullt med en samarbeidsavtale for å regulere samarbeidet med de tillitsvalgte og det var et ønske å fortsette med en revidert avtale, skiver hun, og fortsetter:

– Hovedavtalen er en viktig avtale fremforhandlet av partene i arbeidslivet og en avtale som vil ivareta rettighetene og pliktene til tillitsvalgte og bedriften på en god måte.

Regionsdirektøren skriver også at ansatte i STAS vil ikke miste rett til jobb i Securitas AS.

– Alle ansatte i de ulike selskapene i Securitas Norge vil prioriteres dersom de søker ledige stillinger i konsernet.

Kan søke stillinger i Securitas

Billett er ikke enig i at bedriften ikke har gjort en god nok jobb med kartlegging og forsøk på omplassering av ansatte som står i fare for å miste jobben.

– Securitas AS og STAS er to forskjellige juridiske selskap og vi kan ikke si opp ansatte i Securitas AS med kortere ansiennitet til fordel for overtallige ansatte i STAS med lenger ansiennitet. Alle ledige stillinger i Securitas AS blir utlyst og tilgjengeliggjort slik at alle overtallige i STAS vil kunne søke på stillingene og bli prioritert i ansettelsesprosessene. Diskusjonen rundt utvalgskrets og juridiske selskap endrer ikke det faktum at vi må si opp ansatte når det er en reduksjon i antall reisende på 70–80 prosent, skriver hun.

Regiondirektøren er heller ikke enig i at Securitas prøver å utfordre ansiennitetsprinsippet.

– Vi er opptatt av å være en trygg og forutsigbar arbeidsgiver og vi mener dette er en urimelig påstand. Denne diskusjonen går ikke på enkelte lokasjoner som utvalgskrets. Securitas og STAS er to juridiske selskap og kan ikke ha felles utvalgskrets.

Videre poengterer hun at i Norge har Securitas ansatte i fire selskap med ulik ledelse.

– I disse selskapene jobber det medarbeidere med ulike funksjoner, deriblant vektere.

Ifølge Billett har Securitas gjentatte ganger forsøkt å komme til enighet med de tillitsvalgte i NAF.

– Da det ikke lot seg gjøre, så vi oss dessverre nødt til å si opp samarbeidsavtalen. Det betyr ikke at vi ikke ønsker samarbeid med NAF, men at Hovedavtalen heretter vil være førende for samarbeidet.

30.06.2020
11:05
30.06.2020 11:13



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

Paul S. Amundsen

I tre måneder var Linda sykmeldt, men lønna kom som vanlig: – Slapp å forholde meg til Nav

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Jørn Eggum fra forbundsledelsen, Kine Asper Vistnes fra forbundsledelsen, Bjørn Sigurd Svingen fra forbundsstyret, Rune Eriksson fra Aibel, Finn Madsen fra Aker Stord, Richard Storevik fra forbundsstyret, Mariann Rustad fra Interfil/representantskapet og Jens Hermansson fra Kaefer Energy er åtte av de 17 som utgjør forhandlingsdelegasjonen.

Jørn Eggum fra forbundsledelsen, Kine Asper Vistnes fra forbundsledelsen, Bjørn Sigurd Svingen fra forbundsstyret, Rune Eriksson fra Aibel, Finn Madsen fra Aker Stord, Richard Storevik fra forbundsstyret, Mariann Rustad fra Interfil/representantskapet og Jens Hermansson fra Kaefer Energy er åtte av de 17 som utgjør forhandlingsdelegasjonen.

Lønna di skal opp – disse forhandler

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

Naemy Trandum Aasen mener LO har godtatt et pensjonsforlik, uten at LO-medlemmene har fått si hva de mener.

Naemy Trandum Aasen mener LO har godtatt et pensjonsforlik, uten at LO-medlemmene har fått si hva de mener.

Jan-Erik Østlie

Renholder om ny pensjon: – At vi må jobbe lenger, er ingen gladsak

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Snittet på de 240 fullførte akkordjobbene fra 2019 til 2024 er på 384 kroner per time, ifølge statistikken.

Snittet på de 240 fullførte akkordjobbene fra 2019 til 2024 er på 384 kroner per time, ifølge statistikken.

Leif Martin Kirknes

Her får de betalt per arbeidsoppgave – og tjener godt på det

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst


Flere saker