JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV og statsbudsjettet:

600.000 flere nordmenn får skatteøkning hvis SV får det som de vil

Jobber du som jordmor, varehandelssjef, lektor eller bygningsingeniør, blir det økt skatt med SVs opplegg. Sjekk hvordan det slår ut for de ulike inntektsgruppene her.  
Alle som tjener over 600.000 kroner får økt skatt med SVs alternative budsjett.

Alle som tjener over 600.000 kroner får økt skatt med SVs alternative budsjett.

Colourbox.com

aslak@lomedia.no

Det er ikke bare de med mest makt og rikdom som må belage seg på økt skatt med SVs skatteopplegg. I partiets alternative budsjett for 2022 foreslår SV skatteøkning for alle med inntekt over 600.000 kroner.

Det samme grepet gjorde partiet i alternativ budsjett for 2021.

Alle som tjener under 600.000 kroner vil få en skattelettelse på mellom 3.000 og 4.000 kroner.

Bare over 750.000 kroner

Regjeringen, derimot, vil ikke gjøre noe med det samlede skatte- og avgiftsnivået for folks inntekter, men de som tjener over 750.000 kroner må belage seg på å betale mer i skatt. Folk med høye formuer skal også betale mer i skatt, ifølge regjeringens opplegg.

Når SV vil øke formuesskatten med 14,7 milliarder kroner og inntektsskatten med 7,3 milliarder kroner, er det flere som vil bli berørt av dette opplegget enn det regjeringen foreslår i sitt justerte budsjett.

Nesten 600.000 personer har i dag en bruttoinntekt mellom 600.000 kroner og 750.000 kroner.

Skatteøkningen vil imidlertid ikke være av stor betydning for de som har en brutto årslønn i dette sjiktet.

Dette er SVs skatteopplegg

Slik fordeler skatteøkningen seg mellom de ulike inntektsgruppene (gjennomsnittlig endring i skatt sammenlignet med Solberg-regjeringens forslag for 2022):

600.000-750.000 kroner: Årlig skatteøkning på 536 kroner

750.000-1.000.000 kroner: Årlig skatteøkning på 9.465 kroner

1–2 millioner kroner: Årlig skatteøkning på 35.454 kroner

Over 2 millioner kroner: Årlig skatteøkning på 374.569 kroner

I SVs egne beregninger inngår alle partiets forslag til endring i inntektsskatt (inkludert utbytteskatt og fradrag), boligskatt, formuesskatt og grønn folkebonus.

Det siste er en ordning som betyr at alle over 17 år, og som tjener 500.000 kroner eller mindre, får utbetalt 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra CO2-avgiften. SV benytter seg av dette grepet for å unngå at folk flest blir hardt rammet av avgiftsøkninger.

De nye inntektene fra økningen i CO2-avgiften skal betales ut igjen «til folk med vanlige og lave inntekter».  

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Helt vanlige nordmenn

Det er altså ikke bare høytlønte og formuende som vil bli skattlagt hardere med SVs forslag. Også helt vanlige folk med helt vanlige yrker vil omfattet av partiets skatteopplegg.

Dette er noen av yrkesgruppene som vil få økt skatt med SV, ifølge en oversikt over snittlønna fra Statistisk sentralbyrå (SSB):

· Togkonduktører

· Lektorer

· T-baneførere

· Jordmødre

· Politibetjenter

· Farmasøyter

· Bygningsingeniører

· Ledere av eldreomsorg

· Varehandelssjefer

· Ledere av omsorgstjenester for barn

· Arbeidsleder, bygg og anlegg

– Med et kraftig omfordelende skatteopplegg, begynner vi å stoppe de urettferdige ulikhetene som vokser i Norge. Med dette opplegget får folk flest bedre råd, sa Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, da partiet la fram sitt alternative budsjett.

– Sju av ti skattebetalere vil betale lavere skatt med SVs opplegg. Årsaken er at dette budsjettet omfordeler kraftig fra de med mest til folk flest, la hun til.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Berører ikke industriarbeidere

Mange av de som nå blir berørt av SVs budsjettforslag, vil ifølge partiet nyte godt av at det settes av 1 milliard kroner til gratis skolefritidsordning (SFO) og 1,15 milliarder kroner til tannhelse.

Lavlønn i Norge er ensbetydende med å tjene mindre enn 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er i dag på 506.600 kroner. Folk i disse yrkene får dermed en skattelettelse.

Da Støre-regjeringen la fram sitt budsjettforslag for neste år, var det spesielt de høytlønte som fikk en solid skatteøkning. De som tjener over 3 millioner kroner, kan i snitt regne med over 100.000 kroner i høyere skatter.

• Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

Warning
Annonse
Annonse