JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Olav Neerland, leder av FO Innlandet, sier det ikke er uvanlig at FO får en større del av den lokale lønnspotten i kommuner der forbundet har en tillitsvalgt som forhandler.

Olav Neerland, leder av FO Innlandet, sier det ikke er uvanlig at FO får en større del av den lokale lønnspotten i kommuner der forbundet har en tillitsvalgt som forhandler.

Ole Palmstrøm

Lokale lønnsforhandlinger etter kommunesammenslåinger:

98 kommuner har ikke FO-tillitsvalgt: – I verste fall blir det ikke forhandlet lønn for disse medlemmene, sier fylkesleder

Har du ikke en tillitsvalgt på jobben? Da kan det hende du får mindre i lokale lønnstillegg enn du kunne fått.09.09.2021
14:26
13.09.2021 11:11

simen@lomedia.no

I disse dager møtes tillitsvalgte og arbeidsgivere ved forhandlingsbordet for å bli enige om hvordan den lokale lønnspotten skal fordeles. I kommunesektoren er potten i år på én prosent. Men hvem skal prioriteres i år? Skal vernepleierne få mest? Eller er det sykepleiernes tur? Det er mange om beinet. Da kan det lønne seg å ha en lokal tillitsvalgt ved bordet.

Tillitsvalgt kan gi høyere lønnstillegg

Men det er det ikke alle som har. Fellesorganisasjonen (FO) mangler tillitsvalgt i 98 av 341 kommuner forbundet har medlemmer i. Det viser tall Fontene har fått fra FO.

– I verste fall blir det ikke forhandlet lønn for disse medlemmene i det hele tatt, sier Olav Neerland, leder av FO Innlandet.

I Innlandet mangler FO tillitsvalgt i flere små kommuner. Det kan få konsekvenser for lønna til de ansatte.

– Det er de lokale tillitsvalgte som kjenner arbeidsplassen best, og hvilke utfordringer kommunen har. De har gjerne gode argumenter for hvorfor våre folk skal få mer i lønn, sier Neerland.

– Det å ha en tillitsvalgt på jobb kan rett og slett ha en økonomisk verdi for medlemmene?

– Ja, veldig. FO får ikke sjeldent en større prosentvis del av potten der vi har noen som forhandler, hevder Neerland.

Fikk du med deg denne? Ansatte sa opp i protest mot ny turnus: Barnevernsinstitusjon mister ansatte med tilsammen 140 års erfaring

Kan få hjelp av andre forbund

Fylkesavdelingen bistår medlemmene i kommunene så godt de kan. Hvis de får lov av kommunen, sender FO Innlandet en av sine fylkessekretærer for å sitte ved forhandlingsbordet hvis FO ikke har en lokal tillitsvalgt.

Et annet alternativ er at et medlem tar på seg ansvaret for forhandlingene, eller at for eksempel Fagforbundet, som i hovedsak representerer fagarbeidere, forhandler for FO-medlemmene også.

– De fleste kommuner sier ja til at vi får komme og forhandle, men det skjer ikke alltid. Det er ikke ideelt at et annet forbund forhandler for våre medlemmer, for FO kjenner våre profesjoner best, sier Neerland.

– FO-medlemmer kommer godt ut

Marianne Solberg, nestleder i FO, tror Neerland har rett i at det kan lønne seg økonomisk for ansatte å ha en lokal tillitsvalgt som forhandler.

– Som tillitsvalgt forhandler du ikke bare om lønn en gang i året, du er i dialog med arbeidsgiver kontinuerlig. Du har kanskje lagt inn noen argumenter underveis i året, før du møter arbeidsgiver ved forhandlingsbordet, og du har de lokale argumentene under huden, sier Solberg.

FO-nestleder Marianne Solberg mener at FO-medlemmene generelt kommer godt ut i lokale lønnsforhandlinger, men at det hjelper å ha en lokal tillitsvalgt i kommunen.

FO-nestleder Marianne Solberg mener at FO-medlemmene generelt kommer godt ut i lokale lønnsforhandlinger, men at det hjelper å ha en lokal tillitsvalgt i kommunen.

Hanna Skotheim

Hun sier at FOs medlemmer vanligvis kommer godt ut i de lokale lønnsforhandlingene i kommunene på grunn av yrket de har.

– Det handler om profesjonene vi organiserer, og at jobben deres blir sett av arbeidsgiver. Dette blir forsterket dersom man har en lokal tillitsvalgt som arbeidsgiver kjenner godt, sier FO-nestlederen.

Stortingsvalget: Få stortingskandidater vil lovfeste miljøterapeuter i skolen: – For lite offensivt, mener FO

– Lokalkunnskap er viktig

Ingunn Strand Johansen, leder av FO Viken, peker på at en fylkessekretær mangler den gode lokalkunnskapen en hovedtillitsvalgt har.

– Lokale tillitsvalgte vet hva som rører seg i barnevernet, i boligene og i Nav. Den kunnskapen er viktig for at vi skal kunne komme med presise og gode krav til arbeidsgiver i lønnsforhandlingene. Når medlemmer sender inn et krav, er det et rimelig krav? Det er lettere for en tillitsvalgt å vurdere, sier Johansen.

Ingunn Strand Johansen, leder av FO Viken, sier at lokale tillitsvalgte vet hva som rører seg på arbeidsplassene, og at den kunnskapen er viktig når det skal forhandles om lønn.

Ingunn Strand Johansen, leder av FO Viken, sier at lokale tillitsvalgte vet hva som rører seg på arbeidsplassene, og at den kunnskapen er viktig når det skal forhandles om lønn.

Anne Myklebust Odland

– Kommer ansatte uten en lokal tillitsvalgt dårligere ut økonomisk i lokale forhandlinger?

– Nei, ikke nødvendigvis, men det vet vi rett og slett ikke. Vi har en rutinert fylkessekretær som forhandler, og han har forhandlet i noen av kommunene i 15 år, sier Johansen.

Reiser rundt og forhandler

I gamle Akershus fylke er det sju kommuner som står uten tillitsvalgt. Da må fylkessekretær i FO, Odd Ravn, trå til. I 22 år har han forhandlet lønn for FO-medlemmer i kommuner uten tillitsvalgt.

Noen av kommunene kjenner han godt. Andre steder setter han seg ved forhandlingsbordet for første gang.

– Jeg opplever noen steder at både arbeidsgiver og de andre organisasjonene lytter til det jeg har å si, mens andre steder blir jeg litt på utsiden, sier Ravn.

Odd Ravn, fylkessekretær i FO Viken, forhandler lønna til FO-medlemmer i sju kommuner i tidligere Akershus fylke.

Odd Ravn, fylkessekretær i FO Viken, forhandler lønna til FO-medlemmer i sju kommuner i tidligere Akershus fylke.

Adrian Nielsen

Når fylkessekretæren skal forhandle lønn i en kommune, sender han ut en epost til alle medlemmene i kommunen og ber dem sende inn krav.

– Når det ikke er en lokal fagforening, er det ingen andre til å prioritere hvilke krav vi skal sende inn til arbeidsgiver, så da må jeg gjøre det så godt jeg kan. Så tar jeg med kravene inn i forhandlingene, sier Ravn.

– Hvis mange FO-medlemmer har sendt inn det du mener er gode krav, hvordan prioriterer du hvem som skal få penger?

– Problemet med å komme fra utsiden er at jeg ikke nødvendigvis kjenner kommunen så godt. Det er ikke ideelt at en person reiser land og strand rundt og forhandler. Det er en fordel med en lokal tillitsvalgt som forhandler for medlemmene, sier Ravn.

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

Vanskelig å finne tillitsvalgte

I flere små kommuner er det vanskelig å få noen til å ta på seg vervet som tillitsvalgt. Olav Neerland i FO Innlandet opplever at sosialarbeidere er opptatt av faget sitt, og derfor ikke har tid til å være tillitsvalgt.

– De er veldig lojale og pliktoppfyllende, og har mye å gjøre. De tror nok et slikt verv er mer omfattende enn det trenger å være, så det er nok en stor grad av unødig engstelse som ligger der, sier han.

Ingunn Strand Johansen i FO Viken opplever det samme.

– Mange har krevende jobber og er veldig engasjert i jobben sin. I mindre kommuner blir de heller ikke kjøpt fri som tillitsvalgt, og det er ingen som tar over arbeidsoppgavene på jobben, de blir liggende der.

Flere tillitsvalgte det siste året

Marianne Solberg i FO-ledelsen sier at forbundet først og fremst organiserer folk som er opptatt av jobben sin og faget sitt.

– Er sosialarbeidere mindre opptatt av lønn?

– De er selvsagt opptatt av det også, men noen må ta på seg det ekstra ansvaret det er å være tillitsvalgt. Og det er det også mange som gjør. I forhold til antall medlemmer har vi mange tillitsvalgte, og vi har hatt en økning det siste året. Men det er en utfordring at vi i mange små kommuner har få medlemmer.

– Har FO gjort nok for å skaffe tillitsvalgte i kommunene?

– Vi blir bedre og bedre. Jobb nummer én er å rekruttere flere medlemmer. Da er det flere å velge mellom, og mulighetene for frikjøp øker. Så må vi være en organisasjon som sørger for at tillitsvalgte opplever å få den støtten de trenger. Mange er nok usikre på om de kan nok til å være tillitsvalgt, men det skal vi hjelpe dem med, sier Solberg.

Hun mener den økonomiske gevinsten kan være en motivasjon for å skaffe seg lokal tillitsvalgt i kommunen.

– Ja, det kan medlemmene våre tjene på, sier hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.09.2021
14:26
13.09.2021 11:11Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder. I morgen kan de miste jobben

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge