JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amazon-ansatte kan få tariffavtale:

Amerikanske Amazon-arbeidere stemmer over historisk tariffavtale

I februar skal 6.000 Amazon-arbeidere stemme over om de skal kreve tariffavtale. Det vil i så fall være den aller første som inngås i hele USA.
TARIFFAVTALE ELLER IKKE? Det skal 6.000 ansatte ved Bessemer-anlegget i Alama nå stemme over.

TARIFFAVTALE ELLER IKKE? Det skal 6.000 ansatte ved Bessemer-anlegget i Alama nå stemme over.

Amazon

erlend@lomedia.no

Amazons holdning til fagorganisering er velkjent; de vil rett og slett ikke ha noe av det. I fjor lyste de sågar ut egne stillinger som blant annet skulle spionere på ansattes forsøk på å organisere seg.

Men nå kan altså den første tariffavtalen i et amerikansk Amazon-varelager være på trappene, skriver npr.org. 8. februar starter en nesten to måneder lang avstemming på varehuset i Bessemer, Alabama, der ansatte skal stemme over én ting: Tariffavtale eller ikke?

Les også: Nå kommer verdensgiganten Amazon til Norden

Innfløkt system

En liten innføring i hvordan man i USA organiserer seg i det private arbeidslivet hører med her. Det er nemlig langt vanskeligere å organisere seg i USA enn her til lands.

Først må man sondere blant sine kolleger om man skal kreve en avstemming om tariffavtale. En slik avstemming er det ikke bare å avholde. Det må søkes om, ved at minst 30 prosent av de ansatte krever en avstemming.

Så må over halvparten stemme ja til tariffavtale. Det er likevel ikke ensbetydende med at tariffavtalen er sikret. Om halvparten stemmer ja, så er arbeidsgiveren forplikta til å starte forhandlingene med de tillitsvalgte om en tariffavtale. Denne fasen kan også treneres av at arbeidsgiveren vanskeliggjør en inngåelse av en tariffavtale.

Mye lest: Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

I dette tilfellet er det Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU), som er tilknyttet amerikansk LO, som har fått innvilget søknaden om å avholde avstemmingen. Tillatelsen blir og ble gitt av det føderale National Labor Relations Board (NLRB) – som er et slags amerikansk arbeidstilsyn som overvåker amerikanske arbeidslover i privat sektor.

RWDSU søkte om å representere 1.500 ansatte, men Amazon krevde at avstemmingen skulle skje blant alle de 6.000 ansatte i anlegget i Bessemer, noe de fikk medhold i.

Stemmer per post

På grunn av korona skal de ansatte avlegge sine stemmer via posten, har NLRB besluttet – imot Amazons ønsker (ekstern lenke).

Avstemminga starter 8. februar og varer til og med 29. mars. Håpet blant amerikanke fagforeninger er at Bessemer-anlegget kan være starten på at flere Amazon-ansatte organiserer seg. Ikke ukjente Bernie Sanders rykket også raskt ut med sin støtte da det ble kjent at de ansatte krevde avstemming over organisering:

Sanders embed

Amazon er en stor arbeidsgiver i USA, i stadig vekst. I dag har de rundt 900.000 ansatte globalt, men brorparten er i USA, der de fleste jobber på digre varehus.

Likevel, så langt er det altså ingen av varehusene som har tariffavtale. Det anses derfor å være et stort gjennombrudd om de klarer det i Alabama.

Annonse
Annonse