JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Betongarbeiderne streiker med overbevisning: – Vi skal sikre de lavest lønte

Erik Åsheim og Robert Andersen har lite til overs for lønnsgaloppen for lederne i næringslivet.
Erik Åsheim og Robert Andersen i Peab avdeling Bygg holder streikevakt på byggeplassen i Moss.

Erik Åsheim og Robert Andersen i Peab avdeling Bygg holder streikevakt på byggeplassen i Moss.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

Betongarbeiderne, som er organisert i Fellesforbundet, har tatt på seg de gule streikevestene. Årsaken er at meklingen mellom LO og NHO brøt sammen søndag 16. april.

Rundt 23.000 LO-medlemmer og 1.500 YS-medlemmer la ned arbeidet morgenen etter.

– De som tjener minst, skal ikke sitte igjen som lønnstapere mens sjefene kan unne seg millionbonuser og store tillegg i lønna. Det blir for dumt, sier Andersen og Åsheim til FriFagbevegelse.

De høye bonusutbetalingene er noe Norges Bank også har tatt opp. Ifølge dem har det vært en sterk økning i bonusutbetalinger de siste to årene.

Yter noe tilbake

Det er så å si stille i vårsola som skinner over tunnelen ved Mosseporten langs E6.

På åsen ved Sykehuset Østfold Moss er et nytt boligprosjekt, bestående av fire blokker, 104 leiligheter og to store parkeringskjellere, i ferd med å reise seg. Arbeidet går på lavgir.

De tre bygningsarbeiderne som ikke er påvirket av streiken – én fagarbeider og to lærlinger – jobber i bakgrunnen mens fire av Fellesforbundets medlemmer sitter på hver sin stol og myser mot sola.

– De som jobber er ikke organisert og har dårligere lønn. Vi tar jo kampen for dem og, sier Erik Åsheim.

Sammen med Robert Andersen, Didrik Myrland og Egil Thoreby er han ansatt som betongarbeider i bygg- og anleggsselskapet Peab AS. Planen om å armere, støpe vegger og sette dekkereis er lagt bort akkurat nå.

Rundt 12 arbeidere i betongfaget på byggeplassen er i streik. Fire av dem satt streikevakt mandag.

– Vi stiller oss bak LOs krav, men det skulle også bare mangle. Uten streikevåpenet hadde ikke arbeidsfolk hatt noe de skulle ha sagt, mener Åsheim.

– Etter alle gode og rettighetene som arbeiderbevegelsen har fått gjennomslag for i årenes løp, må vi også yte noe tilbake. Det er også viktig å huske på, påpeker Robert Andersen.

Anleggsarbeiderne Didrik Myrland (t.v.), Egil Thoreby, Erik Åsheim og Robert Andersen stiller opp for lavtlønte.

Anleggsarbeiderne Didrik Myrland (t.v.), Egil Thoreby, Erik Åsheim og Robert Andersen stiller opp for lavtlønte.

Aslak Bodahl

Aktuelt: Hva handler streiken om? Her er forklaringa

«Avspises med smuler»

«Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler.» Det sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter at meklingen brøt sammen og det ble streik.

Dette er ord som klinger god i ørene til kvartetten Andersen, Myrland, Thoreby og Åsheim.

Det er et faktum at lederlønningene har steget kraftig: 21, 3 prosent i snitt for 220 administrerende direktører i bransjer knyttet til «utvinning av råolje og naturgass inkludert tjenesteyting».

I industrien har 3.100 toppsjefer fått et gjennomsnittlig lønnsløft på 9,6 prosent mot 4,1 prosent i snitt for norske arbeidstakere, ifølge årets tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

– Det er forstyrrende å tenke på at noen kan gå opp så mye i lønn mens andre må vise moderasjon og kanskje ta til takke med å få redusert kjøpekraft, sier Robert Andersen.

Nesten samtidig som FriFagbevegelse besøker anleggsplassen i Moss, holder LO-lederen appell for streikende bygningsarbeidere på byggeplassen til det nye regjeringskvartalet i Oslo.

Kampen som de streikende står i får betydning for alle, ifølge Følsvik. Det viktigste kravet til LO er nemlig økt kjøpekraft for alle. Det vil si at lønnsveksten må være høyere enn prisveksten.

Løfter sammen

Verken Erik eller de tre andre betongarbeiderne er lavtlønte, men de vet at streiken handler om å løfte sammen. De bruker streiken for å sikre at rikdom fordeles jevnere enn den ellers ville ha blitt.

Ifølge Richard Storevik, leder i Fellesforbundets største fagforening, avdeling 5 i Bergen, er folk «steike forbanna på grunn av de elleville lederlønnshoppene».

– Mens vi hele tiden får beskjed om at vi må være moderate i våre lønnskrav, viser det seg alltid at handlingsrommet er større. Folk husker slike ting, sier han.

Akkurat det siste får vi bekreftet flere ganger i løpet av besøket på byggeplassen i Moss. Lederlønningene og bonusene som arbeidstakerne kan se langt etter, er et tilbakevendende tema.

– Vi skal være med på å sikre de lavest lønte. Det er dette denne streiken handler om, sier de. 

Mye delt: Her blir det streik. Sjekk om arbeidsplassen din står på lista

Warning
Annonse
Annonse