JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

Arbeidsministeren mener matkøene ikke skyldes for lave ytelser. De viser at vi må få flere i jobb, sier hun.
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

– Står du i matkø fordi du kan, eller fordi du må, spør Tonje Brenna overfor Vårt Land.

Hun mener julekrisepakker, som Rødt ønsker, ikke er riktig virkemiddel mot matkøene. I stedet forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp».

– Det er ulike grunner til at folk bruker frivillighetens matsentraler. Noen tar imot mat for å bruke penger på andre ting, som er naturlig for folk å gjøre. Hvis alternativet er å gå sulten, så er det et større problem, sier arbeidsministeren.

Reaksjon: LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Flere må i jobb

I november kom Fafo med en rapport om hvem som står i matkø.

Brenna mener rapporten viser at matkøene ikke skyldes at ytelsene er for lave, men at flere må i jobb, særlig flyktninger.

Hun kaller det en «naturlig konsekvens av situasjonen vi er i» at antallet som ber om sosialhjelp øker.

– Jeg skulle ønske ingen trengte det, men det er også bra at folk kan be Nav om hjelp. Altfor mange med krav på hjelp, henvender seg aldri til Nav.

Debatt: Brenna liker slagordet om at det skal lønne seg å jobbe. Hun er i dårlig selskap

Arrogant og hjerterått

– Jeg synes det er hjerterått av en statsråd å si dette. Hun burde ta seg en tur til matsentralene og frivilligheten og snakke med de som tar imot og deler ut, sier KrF-leder Olaug Bollestad til NTB.

– Noen ber om hjelp fordi kjøleskapet er tomt, andre for å slippe å ta barna ut av fritidsaktivitetene eller ha råd til nye vintersko fordi barnas gamle har blitt for små. De har sine grunner til å stå der, sier hun videre.

KrF-lederen påpeker at de fleste som står i køene, opplever det som krevende å be om hjelp.

– Dette er en arrogant uttalelse fra en statsråd som har ansvar for både arbeid og sosial-feltet.

Mye delt: Thorbjørn Berntsen blir fysisk syk av å se matkøene vokse

Debatt: Jeg skulle ønske politikerne brukte litt mer tid på å tenke over hvordan de prater om trygdesøkere

Annonse
Annonse